Видеокартите на база Intel Arc A380 са подложени на безмилостна

...
Коментари Харесай

Графичният ускорител Intel Arc A380 търпи сериозни критики


Видеокартите на база Intel Arc A380 са подложени на безмилостна рецензия
(снимка: Gunnir)

Видеокартите Intel Arc A380 най-сетне доближиха до публицисти от профилирани западни издания, които незабавно идентифицираха редица проблеми с графичния ускорител. Известно е, че картата не може да копае криптовалути, само че се оказа, че това надалеч не е най-големият ѝ проблем. Те са доста повече.

Дори от по-ранни китайски ревюта стана ясно, че Arc A380 въобще не е видеокарта за игри. По отношение на продуктивността тя даже не доближава бюджетния Radeon RX 6400 на AMD. Въпреки това, както демонстрираха тестванията, овърклокът ненапълно поправя обстановката и новият Intel ускорител е в положение да се конкурира с GeForce GTX 1650 на Nvidia.
още по темата
Слабата страна на картата Arc A380 е нейният програмен продукт, който предизвиква голям брой проблеми. Наблюдателите се чудят по какъв начин Intel може въобще да пусне подобен „ недопечен ” артикул на пазара.

Като за начало, картата има проблеми с работата на вентилатора: той се върти със скоростта, с която си желае – от време на време със 700 об/мин, от време на време с 1500 об/мин. И тук няма никаква взаимозависимост. Освен това режимът на прекъсване на вентилатора при нулево натоварване не работи обикновено. Понякога той сработва незабавно след пускане на игрите.

Друг софтуерен проблем: без активиране на функционалността Resizable BAR, просто е невероятно да се играе. Intel Arc A380 „ замръзва ” доста постоянно. В някои моменти кадровото време доближава 280 ms и повече. Картината просто замръзва и това се случва постоянно. С задействана функционалност Resizable BAR, обстановката е малко по-добра, само че към момента се случват замръзвания.

Също по този начин, без Resizable BAR, FPS пада доста. В някои игри технологията обезпечава повишение на продуктивността до 84% и не можете без нея – FPS ще бъде прекомерно невисок. Но драйверът на Intel не поддържа активиране на Resizable BAR на системи с AMD Ryzen.

Освен това игрите просто се срутват в конфигурации, където Ryzen и Intel графики са една до друга. Поради това е просто невероятно да се употребява графичната карта Arc A380 в системи, основани на процесори AMD.

При процесорите на Intel обстановката със сривовете на игрите не е доста по-добра. Както означават специалистите на ComputerBase, единствено в първия ден от тестването те са имали 15 спешни затваряния на игри.

Много други специалисти означават, че обстановката е изцяло друга от игра до игра. В някои игри видеокартата се показва сносно, само че в други въобще не се оправя. Особено огромни са проблемите с игрите, основани на DirectX 11.

Така да вземем за пример, в игрите с DirectX 12 графичната карта Arc A380 изостава единствено с 2% от Radeon RX 6400. Но при игри с DirectX 11 изоставането е приблизително 8%, а в някои случаи разликата надвишава 20%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР