„Видеоигрите са голямо предизвикателство за всеки актьор“, казва Николай. Той

...
„Видеоигрите са голямо предизвикателство за всеки актьор“, казва Николай. Той
Коментари Харесай

Български актьор се прочу в култова холивудска продукция с рекордни печалби СНИМКИ

„ Видеоигрите са огромно предизвикателство за всеки артист “, споделя Николай. Той е звездата в най-нашумялата сега видеоигра – Call of Duty. Цифрите при нея са главозамайващи, написа bg-voice.com.

При старта й през ноември предходната година единствено за седмица тя донася $600 милиона на основателите си. В ревютата я дефинират като извънреден иноваторски план и към този момент я играят един милиард хора по света. А това носи огромна известност на българина.

„ Видеоигрите сe вършат като филмите, толкоз са същински и трагични “, споделя артистът. В тази игра той стои освен с гласа си, само че и с тялото и придвижванията си зад огромна част от героите. Даже е разказвачът, който води.

„ Докато някой играе, гласът ми го преследва отляво, отдясно или при най-неочаквани обстановки “, смее се артистът.

Тялото му е сканирано за по този начин наречените motion capture подиуми. Нанасят по него точки, или цифрови маркери, които след това се улавят от към 60-70 камери в студиото.

На компютърната анимация се изобразяват чертите на Николай, като съгласно ролята може да се прибавят мустаци или брада, да го облекат в разнообразни униформи, да нанесат рани от детонации или да го „ взривят “ или „ изгорят “.

За да бъде всичко оптимално натуралистично и достоверно, се ангажират топ артисти.

Днес Николай Стоилов е в плен на тази промишленост и признава, че в никакъв случай не е делил уговорките си на влиятелни и не толкоз влиятелни. Във всяко свое присъединяване влага доста професионализъм и хъс. А животът му е образец за сбъдване не на една, а на поредност от доста американски фантазии.








Малкият Ники е с разностранни ползи и гении и всичките му фантазии са свързани с Америка. Свири на пиано и акордеон и защото по-късно обожава джаза, желае да отиде при корените му оттатък Океана.

Рисува въодушевено и със пристрастеност, в някакъв миг желае да стане художник, а в фантазиите си вижда свои платна в най-престижните зали на Ню Йорк. Обожава баскетбола и тренира, а къде би го правил по-добре от NBA?

Като дете тренира и езда, от този момент се пали мощно по конете и бленува за каубойските филми.

Още от доста дребен се качва на ските – другата му огромна пристрастеност, а през днешния ден е измежду медалистите в американския шампионат. Казармата му също е специфична – парашутист в отряда на сините барети, където мечтае да е съвършен като американските зелени барети.

На 10 години го избират да играе дребния Наум в „ Константин Философ “ – супер продукция в няколко серии, отдадена на Кирил и Методий.

Наум като дребен е разгласен за дете-гений, тъй че Ники в действителност играе себе си. Завършва с цялостно отличие и златен орден Първа британска гимназия, предсказват му блестящо бъдеще като правист, посланик или доктор, само че той избира актьорството.

„ Какво прави един златен медалист в НАТФИЗ? “, пита го професорът му Николай Люцканов, откакто е признат при зверска конкуренция – 5 хиляди претендента за 10 места за мъже.

Но Ники среща Антъни Хопкинс…

Първо по малкия екран, когато дават „ Макбет “ с кумира му. По-късно, към този момент в Холивуд, красавецът Ники е в масовката в няколко кино лентата.

При фотосите на лентата „ Никсън “ на Оливър Стоун среща онлайн идола си. „ По през целия ден не откъсвах очи от него на снимачната площадка, бях като замаян – спомня си Ники. – На кафето в една от почивките му направих комплимент – че неговият Отело е най-хубавият, който съм гледал. А това по този начин го развесели!

Каза: „ Ех, млади момко, ти ме върна… чакай да пресметна… близо 40 години обратно “. Хопкинс беше доста общителен, разпитва ме за България и за проектите ми. “

По-късно го среща в един ресторант в „ Пасифик палисейдс “ – квартала от Лос Анджелис, където живеят Спилбърг, Том Ханкс, Шварценегер, а също и Хопкинс.

„ Разговаряхме за работата си – спомня си артистът. – От него получих един от най-ценните си уроци – с цел да бъде една роля същинска и безапелационна, би трябвало да се чете доста пъти текстът, с цел да се „ превърнеш “ в съответния воин. “

След третата година в НАТФИЗ Николай е признат като първия чужденец в „ светая светих “ на английските театрали – академията Guildford School of Acting. На Острова той приключва курса Shakespearean и още на втората година играе Хамлет на британска сцена. Ученикът на Джеръми Айрънс в „ Гилфърд “ обаче не желае да чака няколко години за реализация в Обединеното Кралство и отпътува за Страната на неограничените благоприятни условия.

В Съединени американски щати той приключва British American Drama Academy в Станфорд, където преподават единствено носители на „ Оскар “ и „ Тони “.

Учи се на актьорство от самия Кенет Брана. Завършва и Marymount Manhattan College в Ню Йорк, а също и Професионалната стратегия за филм, видео и телевизионна постановка и продукция в UCLA – University of California, Los Angeles.

Негови ментори през годините са забавни и неординарни персони като Дерек Джакоби и Хосе Куинтеро – персоналният другар и ухажор на Тенеси Уилямс.

Когато идва в Лос Анджелис с купчината влиятелни дипломи, Николай е Господин Никой. Снима се първо в масовки и в дребни функции в сериали. Красавецът с пронизващите зелени очи, тъмна коса и двудневна брада притегля като магнит.

След присъединяване в сериалите „ Сабрина – младата магьосница “ и „ VIP “ следват функции в мощни продукции като „ Военни закононарушения: Лос Анджелис “, „ Обща болница “.

Името му се загатва и при „ Оскар “-ите през 2014-та – номинирана е анимацията „ Аз, проклетникът 2 “, в която Стоилов озвучава надзирател на лаборатория. Филмът и до през днешния ден остава абсолютният финансов шлагер на „ Юнивърсъл студио “ за всички времена.

Кариерата на Николай Стоилов потегля внезапно нагоре, когато го избират за основната роля във кино лентата „ Дъждът на Лана “. Героят на Ники – Дарко – е богат и прочут разбойник, мафиот, балканец, хитрец и остроумник.

Преследван от врагове, той бяга в Чикаго със сестра си Лана и я кара принудително да проституира, с цел да оцелеят. „ На пробните фотоси бях един подобен брадясал, отидох напряко от летището, и очевидно съм ги сграбчил “, майтапи се Николай.

След премиерата отзивите за него са повече от ласкави. Критиците в Съединени американски щати са прехласнати, а един от тях – Роджър Ибърт – напряко декларира: „ Това е идващият Джеймс Бонд! “.

Името му дълго по-късно се спряга за ролята на идващия Агент 007, само че по този начин и не го избират. През 2005 година Николай Стоилов печели премията TIMMY за най-хубав артист на Съединени американски щати за ролята.

Следват още повече предложения за филми… Снима се в „ El Padrino “ – филм в 2 елементи за кръстника на мексиканската мафия, където още веднъж е в основна роля – на Мустака, обаятелен разбойник с гореща кръв.

Николай Стоилов написа и два сюжета, единият в съавторство със сина на драматурга ни Станислав Стратиев – Светлин, с който са другари от гимназията. „ Докторантска история на ужасите “ е модифициран на разказ и излиза в Щатите и у нас. Сега двамата още веднъж възнамеряват да пишат сюжети. „ Отскоро имам нов управител с доста мощни връзки и контакти в Холивуд, който беше предизвикан от сюжетите ни “, споделя Николай.

В момента по CBS с огромен триумф върви сериалът „ Madam Secretary “, в който Стоилов печели ролята на външен министър на Естония след свиреп кастинг.

Избира го персонално Морган Фрийман

който е изпълнителен продуцент и се снима в сериала.

Политическият трилър-драма показва систематизиран облик на 3 дами, които са били държавни секретари на Съединени американски щати: Мадлин Олбрайт, Кондолиза Райс и Хилъри Клинтън. Режисьор и продуцент е Ерик Столц, направил „ Криминале “, „ Маската “ и „ Анаконда “.

Много добър отзив има и за присъединяване на Стоилов в сериала „ I am sorry “, който сега върви онлайн по Netflix – умна комедия, където българинът играе забавен водач на такси Uber.

От години артистът е зависим и на друга своя огромна пристрастеност – ски алпийски дисциплини. Той е нееднократен първенец на Щатите за майстори. Купищата златни и сребърни медали и купи към този момент натрупа в кашони.

„ На 31 януари обаче попаднах на една риба склон на плажа в Санта Моника. Ужилването беше доста мъчително, в този момент се възвръщам и ще пропусна някои надпревари “, споделя Николай.

Той е и разпален колекционер на творби на изкуството.

„ Казвали са ми, че по многостранните си ползи доста наподобявам на татко ми Георги Стоилов – един от ректорите на Техническия университет, учител по електроника, инженер, лекар на техническите науки и доцент, само че и надарен художник “, споделя Ники.

Днес той, брачната половинка му Вяра и 6-годишната му щерка Ирина живеят на гърба на хълма с надписа Hollywood. Главната роля в живота и на двамата с Вяра е Ирина, у която Николай съумява да възпламени интерес към музиката и пианото, учи я да кара ски, да играе тенис и да плува.

Казва, че когато си върви в България, е отворен за всевъзможни забавни провокации и обичани неща. „ Трупам тухличка по тухличка моста, който един бежанец гради от презокеанската страна към своята лична обичана страна, и доста се старая той да е постоянен “, споделя българинът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР