Видео на български език, в което се твърди, че три

...
Видео на български език, в което се твърди, че три
Коментари Харесай

Проверка на факти: Има ли масови протести във Франция срещу ЕС и НАТО?

Видео на български език, в което се твърди, че три милиона французи са излезли да стачкуват против държавното управление във Франция, тъй като “не желаят нито Европейски Съюз, нито НАТО ”, циркулира из обществените мрежи от края на март.

Към 11 април видеото е предизвикало над 15 000 реакции в ТикТок и над 7400 в Инстаграм като се популяризира и в други обществени мрежи.



Видеото е съпроводено от фрагменти на митинги в разнообразни френски градове.

Проверка на Българска национална телевизия откри, че наличието му е манипулирано, а изводите - заблуждаващи - вижте за какво.



Протест против Европейски Съюз и НАТО?

В началото на видеото се виждат фрагменти от многохилядни митинги с надписи от местата, където се организират.

Анализ на фрагментите посредством назад търсене на изображения демонстрира, че митингите в действителност са във Франция и са антиправителствени, само че повода за недоволството е противоречивата пенсионна промяна, поради която към този момент повече от три месеца вълненията в страната не стихват.



Използвани са фрагменти от 19 януари, когато френските синдикати проведоха първите общонационални протестни дейности. Част от фрагментите във видеото се появяват и в за митингите в разнообразни градове във Франция в същия ден.



На фрагментите ясно проличава логото на френската, която е измежду уредниците на всеобщите митинги от последните месеци против повишението на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 година



Друга част на видеото демонстрира и стачкуващи с плакати с апели за мир, както и човек, който раздира европейския байрак.



Чрез назад търсене на изображения доближаваме до истинските събития, които датират от 26 февруари.

Тук фактически става въпрос за шествие против политиката на НАТО по отношение на Украйна и по-конкретно - против даването на оръжия на Киев от страна на Франция, за мирни договаряния сред Киев и Москва и " против трета международна война ".



Събитието е проведено от водача на партия “Патриотите ” Флориан Филипо, който насочва апели за овакантяване на НАТО и Европейски Съюз, а негови сподвижници късат и знамето на Атлантическия съюз.

Въпросното шествие се случва в Париж и няма общо с националната стачка против пенсионната промяна, която изкарва по улиците милиони французи и за първи път от години сплоти огромните синдикати.



Кой е Флориан Филипо?

Флориан Филипо е някогашен заместник-председател на крайнодесния “Национален фронт ” и някогашен евродепутат от квотата на партията. През 2017-а година напуща групировката, учредена от Жан-Мари льо Пен и основава " Патриотите ", с която се явява независимо на изборите за Европейски парламент през 2019 година

Новата партия, обаче, получава едвам 0,6% от гласовете и Филипо губи евродепутатското си място.

" Патриотите " вземат участие в районните избори във Франция през 2021 година и печелят близо 75 000 гласа или 6,9%.

През 2022 година Флориан Филипо се отхвърля от присъединяване в президентските избори поради незадоволително поддръжка. На парламентарните избори същата година партията му се явява дружно с друга групировка, само че не съумява да завоюва депутатско място.

Самият Филипо претърпява цялостно проваляне, защото в региона, където е претендент, събира едвам 4,62% от гласовете на първия тур на парламентарните избори.

Заключение:

Видеото в ТикТок, което твърди, че три милиона души стачкуват против Европейски Съюз и НАТО във Франция, е манипулирано и заблуждаващо, а изказванието е погрешно.

Смесени са фрагменти от разнообразни събития, случили се по друго време, с друг претекст и в друг мащаб.

Така всеобщите национални митинги против пенсионната промяна укрепват внушенията от събитие, проведено от крайнодесен френски политик, чиято групировка не съумява да получи парламентарно посланичество на последните избори във Франция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР