Видео доказателства потвърждават теорията, че извършителят на нападението във Виена

...
Видео доказателства потвърждават теорията, че извършителят на нападението във Виена
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Австрия: Видео доказва, че нападателят във Виена е действал сам

Видео доказателства удостоверяват теорията, че причинителят на нападението във Виена е работил самичък, сподели през днешния ден австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, представен от Ройтерс.

Той призна, че е имало пропуски в връзката със словашкото разузнаване преди нападението. По думите му словашкото разузнаване е уведомило Австрия през юли за опита на нападателя да купи муниции, само че информацията за симпатизиране на групировката " Ислямска страна " се е изгубила при проблеми с връзката.

" Очевидно нещо се е объркало в последвалите стъпки в връзката ", сподели Нехамер на конференция.

Министърът упрекна предшественика си от крайната десница, че е навредил със своите дейности съществено на разследващите служби на страната, съобщи Франс прес.

" Предшественикът ми Хербет Кинкъл провокира трайни вреди, да не кажа, че унищожи Бюрото за отбрана на Конституцията и битката с тероризма ", акцентира вътрешният министър. " Той е виновен за това, че бюрото бе разтърсено радикално и провокира рискова обстановка за Австрия ", добави министърът.

Кинкъл беше една от най-изявените фигури на Австрийската партия на свободата по времето, когато тя беше в коалиция с консерваторите на канцлера Себастиан Курц сред декември 2017 година и май 2019 година Той беше обект на остри рецензии преди две години след претърсвания в централата на Бюрото, както и в жилищата на няколко висши фрагменти, работещи в него. Претърсването бе по разпореждане на финансовата прокуратура в границите на следствие за отклонение на средства, само че в последна сметка докара до конфискуване на документи, свързани с битката с десния екстремизъм без връзка с въпроса за отклонение на средствата. Впоследствие правораздаването разгласи част от претърсванията за противозаконни поради неспазване на юридическите процедури.

Иначе през днешния ден по отношение на нападението във Виена вътрешният министър сподели, че ще бъде основана проверяваща комисия, която да изследва въпроса, както и обстоятелството, че причинителят на нападението е бил освободен по-рано от пандиза, откакто е бил приет за отговорен за опит да се причисли към " Ислямска страна " в Сирия.

Двама жители на Австрия, един на Германия и един на Северна Македония бяха убити при терористичното нахлуване във Виена в понеделник, съобщи полицията, представена от ДПА.

От 23-мата ранени множеството са австрийци, само че има и жители на Германия, Словакия, Босна и Херцеговина, Люксембург и Афганистан. Трима от тях към момента са в интензивно поделение, само че в устойчиво положение.

Швейцарските управляващи обявиха през днешния ден, че двамата мъже, задържани през вчерашния ден покрай Цюрих, са били " явно другари " на нападателя и са се срещали " персонално " с него. Полицията проверява какви тъкмо са били връзките им с атентатора. Срещу двамата има стартирани в Швейцария наказателни каузи, свързани с тероризъм през 2018 и 2019 година, съобщи Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде във Виена идния понеделник за среща с канцлера Себастиан Курц и разискване на битката против тероризма. Двамата ще беседват няколко дни след нападението в австрийската столица, за което пое отговорност " Ислямска страна ", заяви през днешния ден австрийското държавно управление, представено от Франс прес.

Уговорено беше малко посещаване в понеделник вечерта, сподели за Агенция Франс Прес представител на кабинета.

Двамата водачи ще дискутират тематиките за джихадистките бойци, отбраната на външните европейски граници, както и Турция, посочи представителят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР