Видът на спрейовете, които ползва МВР при безредици, се оказва

...
Видът на спрейовете, които ползва МВР при безредици, се оказва
Коментари Харесай

Най-пазетата тайна в държавата: С какъв вид спрей полицаите пръскаха протестиращи?

Видът на спрей овете, които употребява Министерство на вътрешните работи при вълнения, се оказва една от най-строго защитаваните секрети в страната. Темата стана настояща след конфликтите в София на 2 септември по време на така наречен Велико национално въстание. Някои от протестиращите се оплакаха, че аерозолът е прекомерно мощен и че може да сложи даже под риск живота на потърпевшия.

Показателно бе случилото се и с репортера на Българска национална телевизия Николай Минков и с още няколко други публицисти и стачкуващи, някои от които влязоха в болница след изпръскване с полицейските спрей ове.  Минков даже припадна на площада, получи гърчове и евентуално бе избавен от Спешна помощ, откакто „ изконсумира “ щедро количество аерозол. Оттогава до момента Министерство на вътрешните работи настойчиво отхвърля да заяви на обществото какви препарати употребява, което поражда и някои спекулации.

По-конкретна информация излезе в таблоида „ България през днешния ден “, само че тя не е доказана.

Със спрей , който може да спре и мечка, Министерство на вътрешните работи пръска протестиращите, осведоми изданието два дни след екшъна на 2 септември.

От фрагментите се вижда, че множеството от служителите на реда употребяват тaктическия аерозол SABRE RED. Моделът RED e с трето най-високо равнище на мощ, позволено за приложимост против хора. То се дефинира от няколко фактора, само че главно от процентното наличие на люти чушки. То варира от 0,18% до 1,33% олеорезин капсикум, което е дестилат от пикантен пипер, състоящ се от смола и капсаициноиди (капсаицин и няколко сходни свързани химически субстанции, които се извличат от лютите чушки). От уеб страницата на американския производител се схваща, че 1,33% олеорезин капсикум са задоволителни да спрат и мечка - спрей овете против тях са със наличие от 1 до 2 %, написа „ България през днешния ден “.

Пепърспреят, употребен от Министерство на вътрешните работи, е утвърден от нашето здравно ведомство преди много години. Американските ченгета също го употребяват, като статистиката демонстрира, че по-често протягат ръка към флакона, в сравнение с към револвера. Спреят не е отровен, не е запалителен, не провокира алергични реакции и е напълно с натурален генезис. Обсегът му на деяние е до 10 метра. При контакт с очите предизвиква болежка, парене и сълзене, а като второстепенен резултат – суматоха.
Ефектът трае от трийсетина минути при бързо взимане на ограничения, докъм два часа. Очите не би трябвало да се търкат. Ако има вода или мляко, би трябвало да се нанесе деликатно. Честото намигване също оказва помощ ненапълно. Хората, които носят контактни лещи, би трябвало незабавно да ги извадят и повече да не ги слагат. Донякъде за засегнатите кожни сектори оказва помощ сода за самун, разтворена в студена вода. Тогавашният шеф на Столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев декларирал, че употребяваният от служителите на реда спрей е клинично тестван и се допуска, че има степен на сигурност.

Употребата на спрей овете SABRE RED става по преценка на полицейския чиновник при секване на груби нарушавания на публичния ред. Той е предопределен да понижава способността за опозиция на правонарушители. Регламентиран е в член на Наредбата за реда за приложимост на физическа мощ и помощни средства от чиновници на Министерство на вътрешните работи. При образованието на униформените да боравят с аерозола преди всичко се показва да плануват скоростта и посоката напразно, заяви още таблоидът, без да се базира на източник.

Според горецитираната Наредба, химическите субстанции са предопределени за понижаване способността за опозиция на правонарушители посредством дразнещо влияние върху очите, кожата и горните дихателни пътища.

Минимално допустимото разстояние до лицето, против което се употребяват аерозолни химически субстанции и насочването им, се дефинира от тактико-техническата характерност на всеки обособен тип употребявано средство.

Химическите субстанции и средства за обгазяване се употребяват при прецизно съблюдаване на нормативите за всеки съответен тип и разпоредбите за сигурност при работа с тях.

Обгазеният регион (територия, постройка, транспортно средство) се отделя неотложно до края на поразяващото деяние на химическите субстанции и се подхващат ограничения за извеждане и оказване помощ на потърпевшите лица, написа в нормативния документ.

Адвокат Албена Белянова, която е някогашен зам.-директор на Агенцията за държавна финансова ревизия, е поискала публична информация от МВР за употребяваните спрей ове, само че е блъснала на камък.

„ Аз желаех по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) от Министерство на вътрешните работи – с какво са ни пръскали, в случай че си спомняте, на 2 септември. След като тотално се омотаха в отговорите си, при последното ми заявление за достъп до информация – да ми кажат какъв съответен препарат са употребили, те отхвърлиха да ми отговорят. Мълчалив отвод! И, да, аз ще апелирам в съда и съдът ще ги задължи, тъй като безмълвният отвод е неприемлив – има правосъдна процедура “, сподели адв. Белянова пред „ 7/8 TV ”.

По този мотив кореспондент на „ Флагман “ в петък попита на брифингв Народното събрание министъра на вътрешните работи Христо Терзийски – за какво Министерство на вътрешните работи не дават отговор на запитването по ЗДОИ, макар че нямат такова право, и за какво се тормозят да разкрият марката на спрей овете.

„ Нищо не ни тормози, изясни министър Терзийски. Доколкото си припомням, не желая да споделям марката на спрея, който е на въоръжение в Министерството на вътрешните работи, - само че за него имаме издадена мисля, че заповед от 2006 година на министър Гайдарски – че това е възможно помощно средство за органите на Министерство на вътрешните работи. И неговата - не период на валидност, с цел да съм прецизен, – мисля, че лиценз или стандарт, е до 2021 г. Нас марките не ни интересуват. Благодаря! “

Христо Терзийски очевидно засяга здравния министър Радослав Гайдарски от държавното управление на Сергей Станишев.

Какво обаче значи „ нас марките не ни интересуват “? МВР може и да не се интересува от марките, само че когато жители питат, от ведомството са длъжни да им отговорят. А в случай че считат, че не трябва да разкриват дадена информация, следва да се обосноват според ЗДОИ.

Мълчанието на Министерство на вътрешните работи и явното нарушаване на закона е тревожно и мъчно може да бъде целесъобразно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР