Вгимназията в Мауи учебните занятията са извън класната стая. Вместо

...
Вгимназията в Мауи учебните занятията са извън класната стая. Вместо
Коментари Харесай

Оцелели от огнения ад на Хаваите: „Скочете във водата по време на ураган или изгорете“

Вгимназията в Мауи образователните занятията са отвън класната стая. Вместо това по коридорите на учебното заведение гъмжащи от хора, които са се евакуирали, спасявайки се от най-лошия горски пожар, удрял Съединени американски щати от години. 

Салонът на учебното заведение се е трансформирал в леговище на фамилии, сгушени в ъглите под завивки и походни кревати, сложени там, където нормално е спортното игрище.

Зад постройката доброволци сервират хавайска яхния и ориз от големи сребърни подноси. Пейки са подредени към огромен екран, показващ локални вести, документиращи възходящия брой смъртни случаи.

Повечето от хората тук са или туристи, или локални поданици от град Лахайна, който беше премахнат, когато горски пожар избухна в Мауи във вторник.

JUST IN - New video emerged showing people jumping in the ocean after wildfires in Lahaina, Maui, Hawaii
— Insider Paper (@TheInsiderPaper)
Тук страхът от прекарването се смесва със забележителни истории за оцеляване.

Идрис Нуара и неговият комшия Деймън Макдона са скочили в океана, с цел да избягат от пламъците, обхванали Лахайна. Те прекарват три часа вкопчени в кея, преди да бъдат избавени от лодка на бреговата защита.

" Беше пъкъл ", споделя Идрис - " Ад на земята, в действителност ".

Двамата напуснали домовете си в центъра на Лахайна, когато забелязали горските пожари да прииждат по билото на хълма, ускорени от ветровете от урагана.

" Беше следобяд, само че небето беше черно от дима ", споделя Деймън.

A fast-moving wildfire on Hawaii's island of Maui has virtually destroyed the historic town of Lahaina, killing more than 50 people. If you want to donate to help those affected by the fires, here are some ways to do so.
— CBS News (@CBSNews)
Двамата мъже се отправили към пристанището, вярвайки, че ще бъдат в сигурност там. Но скоро схващат, че са сбъркали. 

" Продължавахме да чуваме детонации и писъци, като че ли бяхме във филм на ужасите " , споделя Идрис.

" Чувахме хора да повръщат, не знаехме къде са. Обадих се на полицията и те споделиха, че не могат да стигнат до нас ".

„ Димът беше напълно черен и ние още веднъж се обадихме на служителите на реда и те споделиха, че не могат да дойдат, а на третия път споделиха, че би трябвало да влезем във водата. И аз споделих „ Искаш ли да скочим във водата при вихър? ", споделя за ужаса на оцеляването си Идрис.

„ Но нямахме избор “ , прибавя той, „ беше или това, или изгаряне. “

The fast-moving wildfires that raked Maui this week will take a heavy toll on the environment. Experts say the fires are likely to transform the landscape in unwanted ways including hastening erosion, sending sediment into waterways and degrading coral.
— The Associated Press (@AP)
Деймън, деец от армията, който се мести в Мауи от Калифорния, споделя, че има вяра, че е знамение, че са оживели.

„ Продължавахме да чуваме експлодиращи лодки. Те горяха и се движеха към тях, като че ли някой ги управляваше. Плавах по тил, пробвайки се да остана на повърхността и си мислех  „ апелирам те, не през днешния ден, Боже, не по този метод ".

И Деймън, и Идрис губят домовете и движимостите си в огъня. Повечето хора в приютите имат единствено дребна торба с движимости.

Кристина и фамилията й били на отмора в първокласния курорт Pumana в Лахайна. Семейството чествало, че 10-годишния й внук Джон сполучливо се е излекувал от рак.

Те са евакуирани преди два дни, а управляващите не са им разрешили даже да си вземат куфарите.

Before and after images show the scale of the damage in Lahaina, a historic town on Maui's western coast that was ravaged by the deadliest wildfires in Hawaii’s history this week. Recovery is expected to take years, authorities said.
— The New York Times (@nytimes)
„ На внука ми отстраниха израстък от главата и имаше пет седмици лъчелечение и по-късно дойдохме на Хаваите “ , споделя Кристина.

„ За благополучие бяхме евакуирани и докарани тук “, прибавя тя със сълзи, изпълващи очите й,

„ Хората са толкоз благи. Имаме храна и вода и място за душ и хора, които ни обичат. Чувстваме се доста щастливи и доста благословени. “

Някои туристи избраха да отидат напряко на летището, с цел да изчакат полетите от Мауи.

LIVE UPDATES: Hawaii wildfires

• At least 36 people have died in fires in Maui, officials say
• Lahaina, once the capital of the Hawaiian Kingdom, has been destroyed
• Maui is devastated, but rest of Hawaii is open, tourism chief says
— NBC News (@NBCNews)
Частично покритият кулоар е цялостен с хора, които се пробват да поспят. Браян и 16-годишната му щерка Киара са от Лос Анджелис, тъй че са привикнали с горските пожари, само че в никакъв случай не са виждали пламък да се движи толкоз бързо.

„ Алармите гръмнаха в хотела, казвайки ни да се евакуираме “ , споделя Браян.

„ Нямах визия за опустошението в действителност, до момента в който не се качихме на рейса и не видяхме тази кланица с всички изгорени домове ".

„ Сякаш избухна бомба “ , споделя Киара.

„ Всички коли с цялостни газови резервоари избухнаха, когато пожарите стигнаха до тях. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР