Везенков ще играе за Сакраменто Александър Везенков ще бъде вторият

...
Везенков ще играе за Сакраменто Александър Везенков ще бъде вторият
Коментари Харесай

Александър Везенков прие оферта от НБА

Везенков ще играе за Сакраменто
Александър Везенков ще бъде вторият българин, който ще играе в Националната баскетболна асоциация.

Най-реномираният инсайдър в лигата Адриан Войнаровски от ESPN заяви, че българинът е приел офертата на Сакраменто Кингс. Тя е на стойност 20 милиона $ и е за три сезона. Войнаровски се базира на сътрудниците Марк Бартелщайн, Джордж Русакис и Ник Лоцос, които са сключили договорката.

Везенков, който при започване на август ще навърши 28 години, напуща гръцкия гранд Олимпиакос след пет сезона. В последния от тях той бе избран за " Най-полезен състезател " в Евролигата, като бе с съществена заслуга за това отборът от Пирея да приключи като отличник в постоянния сезон и да доближи до финала в шампионата.

Българският национал, който е играл още за тимовете на Арис Солун и Барселона, стана повторен първенец на Гърция с Олимпиакос и три пъти е определян за " Най-полезен състезател " в шампионата на южната ни съседка. През предишния сезон той стана и изпълнител номер 1 в Евролигата с индикатори от 17,6 точки приблизително на мач.

В Сакраменто Везенков ще си партнира в подкошието с литовския център Домантас Сабонис, а звездата на отбора е гардът Де`Аарън Фокс. 27-годишният Сабонис и 25-годишният Фокс бяха определени за присъединяване в " Мача на звездите " през февруари тази година и спомогнаха за това Сакраменто да приключи на трето в постоянния сезон в Западната конференция на НБА. В плейофите обаче " кралете " отстъпиха с 3:4 победи в първия кръг на Голдън Стейт Уориърс.

Преди Везенков в НБА е играл единствено още един българин. Това е актуалният президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Той играе за Финикс Сънс в интервала 1985-1986 година, с което става първият източноевропеец в " Лигата на извънземните ".

Сакраменто се снабди с правата на Везенков през 2022 година в договорка с Кливланд Кавалиърс. " Кавалерите " пък ги получиха от отбора на Бруклин Нетс в договорката, която прати Джеймс Хардън при " мрежите " през януари 2021 година. Преди това Бруклин избра българското тежко крило под номер 57 в драфта през 2017 година. По това време Везенков се състезаваше за Барселона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР