ВЕЦЦанков камък е преустановил работата си заради авария. За случая

...
ВЕЦЦанков камък е преустановил работата си заради авария. За случая
Коментари Харесай

Енергийното министерство за ВЕЦ „Цанков камък”: Укриване на информация няма

ВЕЦ„ Цанков камък ” е прекратил работата си поради повреда. За случая алармираха от „ Демократична България ”. Отпартията обясниха, че случаят е станал в интервала 13-15 октомври, а от енергийното министерство крият информацията.

От Министерство на енергетиката дадоха отговор на обвиняванията, като обясниха, че от момента на встъпването на служебното държавно управление не е имало прикрити повреди.От ведомството прецизираха, че по никакъв метод повредата в „ Цанков камък ” не заплашва естественото електропотребление на България.

В коридорите на Народното събрание групата на „ Демократичната България ” упрекна енергийното министерство, че крие информация за сериозна повреда във Водноелектрическа централа „ Цанков камък ”.Депутатът от " Демократична България " Йордан Иванов съобщи:

" Парчета от бързопадащия савак са минали през тръбопровода и са спрели в една от машините, което е довело да повреда и от прекратяване работата на„ Цанков камък ”. Важно е да кажем, че тази централа е в средата на Каскада „ Доспат-Въча “ и се затруднява работата на Водноелектрическа централа " Тешел " и Водноелектрическа централа " Девин ". Напомняме, че на Каскада " Белмекен и Момина клисура " има закъснение на съществуваща рехабилитация.

Заедно с тази повреда, все още в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове, с мощ един блок на АЕЦ-Козлодуй. Това е действителен риск за енергийната сигурност на страната. Министърът на енергетиката да отговори за какво се прикрива тази повреда като планов ремонт и има цялостна възбрана на всички чиновници да мълчат и да не разкриват информация по тематиката. "

Отговорът от енергийното ведомство не закъсня. Заместник-енергийният министър Еленко Божков посочи, че укриване на информация няма, а след зародилата повреда незабавно е почнал ремонт.

Той посочи в какво тъкмо съставлява откъсването на табла от бързо падащ савак.

Божков разясни, че изключването на 85 мегавата по никакъв метод не въздейства на сигурността, целостта и естественото електропотребление на България.

Той обърна внимание и на думите на „ Демократична България ”, че „ Цанков камък ” е в средата на Каскада „ Доспат-Въча “ и се затруднява работата на Водноелектрическа централа „ Тешел ” и Водноелектрическа централа „ Девин ”.

Зам.-министър Божков изясни, че когато сходни повреди не повлияват на енергийната система на България, те не се оповестяват. По думите му нормално тези повреди се компенсират с вторично или третично контролиране..

Очаква се ремонтът в „ Цанков камък ” да завърши към 18 ноември.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР