ВЕЦ Каховка е бил напълно унищожен от взрив в машинното

...
ВЕЦ Каховка е бил напълно унищожен от взрив в машинното
Коментари Харесай

ВЕЦ Каховка вече е под вода, заля града, Русия и Украйна се обвиняват взаимно

ВЕЦ " Каховка " е бил " изцяло погубен " от гърмеж в машинното поделение и не може да бъде възобновена, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на украинската държавна хидроенергийна компания. Украинският министър председател Денис Шмигал сподели, че 80 селища са застрашени от наводняване след офанзивата против язовирната стена на станцията. По думите му нападението е дело на съветските сили. Украинското военно разузнаване също упрекна Москва. " Окупаторите взривиха стената на язовир " Каховка " в припадък на суматоха. Това е терористичен акт и военно закононарушение ", написа разследващата работа в " Телеграм ".

Разрушаването на язовира " Нова Каховка " в окупираната от Русия част на Южна Украйна е опит на Москва да " вдигне залога " в пълномащабното си навлизане и да разпали страхове за нуклеарна злополука, написа в " Телеграм " Андрий Ермак, шеф на канцеларията на украинския президент. " Днес светът би трябвало... да разбере, че това е опит от страна на терористите да вдигнат залога и да изплашат всички с допустима нуклеарна злополука ", написа Ермак.

Русия упреква за гърмежа на язовирната стена украинските сили.

" Всичко това е резултат от поредните удари по Водноелектрическа централа " Каховка ". Факт е, че украинските войски нанасят тези удари в продължение на дълъг интервал от време. Имаше един ден, в който към 80 хаймарса полетяха против Водноелектрическа централа " Каховка ". И в този момент, явно, електроцентралата не е издържала на нощните офанзиви ", съобщи Владимир Леонтиев, началник назначената от Русия администрация на град Нова Каховка, представен от ТАСС.

Той добави че жителите на към 300 жилища на брега на Днепър са били евакуирани и че електричеството в Нова Каховка е спряно от съображения за сигурност. Местните управляващи оповестиха, че равнището на водата в Нова Каховка се е нараснало с повече от 10 метра и сега тече евакуация на жителите на няколко села в региона.

Според ТАСС половината от язовирната стена към този момент е срутена и оборудването продължава да се разпада.

Назначеният от съветските управляващи началник на администрацията на Крим Сергей Аксьонов сподели, че " няма заплаха от наводнения ". Той уточни, че водните резервоари на полуострова са цялостни на 80% и " питейната вода е повече от задоволително ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че е шокиран и Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за частичното разрушение на язовир " Нова Каховка " в Украйна. Мишел назова случилото се " военно закононарушение ", съобщи Франс прес.

" Шокиран съм от невижданата офанзива против язовир " Нова Каховка ", написа в Туитър Шарл Мишел. " Унищожаването на гражданска инфраструктура съставлява военно закононарушение и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

" Мислите ми са с всички фамилии в Украйна, наранени от това злополучие ", сподели Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените региони на идната среща на върха на водачите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планувана за края на месеца в Брюксел.

Британският министър на външните работи, Общността на нациите и развиването Джеймс Клевърли през днешния ден съобщи, че е прекомерно рано да се даде значима оценка на детайлностите към разрушаването на язовир в Южна Украйна, само че по думите му това е станало единствено поради нахлуването на Русия в Украйна, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Чух известия за детонацията на язовира и за риска от наводнения. Твърде рано е да се прави каквато и да било значима оценка на детайлностите ", сподели Клевърли пред Ройтерс по време на посещаване край Киев след вчерашните му диалози с украинския президент Володимир Зеленски. " Но си коства да напомним, че единствената причина това въобще да стане противоречив въпрос е поради непровокираното пълномащабно навлизане на Русия в Украйна ", добави Клевърли.

" Ще продължим да оценяваме развиването на ситуацията, само че най-хубавото нещо, което Русия може да направи в този момент, е неотложно да изтегли войските си ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР