Ветото на България за напредъка на Северна Македония за присъединяване

...
Ветото на България за напредъка на Северна Македония за присъединяване
Коментари Харесай

Албанският премиер: Ветото на България за Северна Македония е позор! ЕС e импотентен

Ветото на България за напредъка на Северна Македония за присъединение към Европейския съюз е " срам ", съобщи албанският министър председател Еди Рама, когато дойде на специфична среща на върха на Балканите с водачите на Европейски Съюз, които той упрекна и в " импотентност ", съобщи Ройтерс.

" Позор е, че една страна-член на НАТО - България, отвлича две други страни от НАТО, а точно Албания и Северна Македония, в разгара на гореща война в задния двор на Европа. Това тя прави с още 26 страни от Европейски Съюз, които седят неподвижно в страшна демонстрация на импотентност ", сподели Рама пред репортерите в четвъртък, базирайки се на нахлуването на Русия в Украйна.

Членът на Европейски Съюз България през 2020 година блокира началото на договарянията за присъединение на Северна Македония по спор, обвързван с историята и езика. Албания също е арестувана, тъй като Европейски Съюз е свързал напредъка си с този на Северна Македония.

Рама обмисляше да не участва на срещата на върха, защото се позоваваше на незадоволеност поради очакванията на шестте балкански страни Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия да се причислят към Европейски Съюз и от това, че Франция и Германия не вършат задоволително, с цел да притиснат България да вдигне ветото си. Такива решения на ЕАвтор: РойтерсС изискват единогласие измежду 27-те страни.

Балканските жители от дълго време мечтаят да се причислят към Европейски Съюз след етническите войни през 90-те години, защото Югославия се разпадна, а водачите на Европейски Съюз още веднъж ще кажат на срещата в четвъртък, че шестте страни ще имат участие един ден, твърди Ройтерс.

Но северните страни като Франция и Нидерландия зациклиха в процеса на " разширение " на Европейски Съюз, опасявайки се от повтаряне на прибързаното присъединение на Румъния и България през 2007 година и едва ръководената миграция на източноевропейски служащи към Англия, която обърна доста британци против Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР