Ветото е основно конституционално право на президента. Готова съм да

...
Ветото е основно конституционално право на президента. Готова съм да
Коментари Харесай

Правният съветник на президента обясни за наложеното вето върху промените в ИК

Ветото е главно конституционално право на президента. Готова съм да изложа и защитя претекстовете на президента за наложеното несъгласие.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия секретарят по правни въпроси на президента и някогашен парламентарен арбитър проф. Емилия Друмева, която разяснява наложеното от Румен Радев несъгласие върху измененията в Изборния кодекс. "Преференциите са една опция на гласоподавателите да създадат личностен избор. При в този момент настоящата разпоредба прагът на преференциите беше 7%. С измененията се направиха едни концепцуални промени, които ощетяват правата на гласоподавателите. Това един юридически претекст. Ветото е наложено върху обособени разпореждания на закона. То не е изцяло. Едни претекстове засягат преференциите, други машинното гласоподаване, трети решенията на ЦИК и РИК. Президентът връща за ново разискване закона. Това дава опция на народните представители да премислят избрани текстове в закона. Конституцията постановява, че се връща целият закон, макар че президентът оспорва обособени текстове ", разкри тя.

"Ветото е един стандарт и опция, при който президентът връща даден закона, с цел да може депутатите да създадат експедитивни промени преди законът да бъде обнародван. Не мога да приказвам за подправяне на изборите. По-скоро става въпрос за едно компрометиране на изборите. Компроментирането може да стане с незаконни действия, само че също по този начин и с огромен брой недействителни бюлетини, както и възпиране на гласоподавателите от гласоподаване ", сподели още проф. Друмева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР