Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните

...
Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните
Коментари Харесай

Ветеринари от София влизат при стадото на Ана от Болярово

Ветеринарните управляващи би трябвало да открият повода за смъртността на животните в стопанството на Ана Петрова от Болярово, там към този момент има 11 умрели овце, като една от тях е с ушна марка на животно, записано в община Твърдица, област Сливен. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов на брифинг след съвещание на Областната епиозоотична комисия в Ямбол.

На съвещанието е решено екип от ветеринари от София да влезе при стадото на Ана в Болярово . Ако и през днешния ден фермерите не обезпечат достъп до стопанството си, ще се чака решение на прокуратурата.

 БАБХ желае помощ от прокуратурата за блокираната плантация в Болярово
БАБХ желае помощ от прокуратурата за блокираната плантация в Болярово

Втори месец ветеринари не се позволяват до животните

" Ние сме длъжни да осигурим ветеринарномедицинска помощ. Българската организация за сигурност на храните е назначила лекари от София и други общини, които да създадат инвентаризация и клинични прегледи на наличните в обекта животни. Призовавам госпожа Петрова да допусне нашите органи да отидат да изяснят защо става дума във фермата ", разяснява зам.-министър Иванов.

" Тук приказваме за публичното здраве , в този момент има опция, с екип от експерти от София, и с локалните сътрудници да се обясни обстановката ", посочи доктор Иванов.

Според него е неприемливо сама Ана Петрова да организира лекуване на животните си. Той посочи, че за това им а медицински управляващи и експерти, които би трябвало видят къде са труповете на умрелите животни, които се загробват тук-там, избрани от кмета или от епизоотичната комисия.

 Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово
Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

Министерство на вътрешните работи е готово да ревизира подозрения за укриване на животни

Припомняме през юли, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала поддръжка за ограниченията против чумата . Нинова недоумява и за какво се стопира евтаназията . Корнелия Нинова желае и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите към този момент оставки като съществено деяние .

На брифинг вътрешният министър Валентин Радев разгласи, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, с цел да се опитат да убедят всички политически сили да поддържат ограниченията .

По думите на Радев държанието на някои политически сили заплашва националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ демонстрираха бланки от проучвания от френската лаборатория. Експертите са безапелационни, че все още две са огнищата на чума в страната - стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Временно евтаназията бе спряна, точно поради напрежението в обществото, само че общините със болест от чума бяха сложени под непоколебим надзор.

Премиерът Борисов разяснява тогава, че " вкарали Нинова в обстановката с козичките " . Нейни депутати завели Нинова при чумата да погали козичката. Много умилително, завидях ви и аз желаех да отида, изясни Борисов.

Според бранещите стадото на баба Дора и стадото на Анна от Болярово риск няма, показват съпричастност към стопаните стояха пред входа на стопанството с ясната мисъл, че няма да позволен органите да вземат втори проби .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР