Ветеранът мениджър на хедж фондове Джон Тейлър описва един от

...
Ветеранът мениджър на хедж фондове Джон Тейлър описва един от
Коментари Харесай

Като лешояди над труп: Хедж фондовете кръжат около валутните пазари

Ветеранът управител на хедж фондове Джон Тейлър разказва един от обичаните си анимационни филми на Гари Ларсън, в който един лешояд, щръкнал над мъртвец на животно, споделя на различен, до момента в който се спускат още: „ положителни другари дохвърчат отвред...това са най-хубавите времена “.

Той споделя шеговито, че това сега вижда прилики сред тази анимация и метода, по който хедж фондове сега кръжат към валутните пазари, където неочакваното повишаване на волатилността предлага повишение на възвръщаемостта за дребното профилирани вложители, оживели при траялия десетилетие интервал на мира, който принуди мнозина да изоставен бранша, написа Нел Макензи за.

Бившата компания на Тейлър, FX Concepts, се възползва от пазарната неустойчивост по време на финансовата рецесия през 2008 г, регистрирайки най-хубавото си годишно показване в историята, като активите под ръководство на хедж фонда набъбнаха до над 14 милиарда $, което го направи най-големият валутен хедж фонд в света по това време.

Но следкризисните количествени облекчения на централните банки и поддържането на лихвени проценти покрай нулата в развития свят изтощи изцеди световните валутни пазари с близо 7 трлн. $ дневно от вида потоци, на които разчитаха хедж фондовете.

Така наречената „ кери търговия “, при която вложителите вземат заем в национална валута от страна с ниски лихвени проценти и я влагат в национална валута на страна в високи проценти по депозитите. Така те вършат облага от разликата сред % на двете валути – така наречен „ лихвен диференциал “. Този вид търговия на процедура беше унищожена и доста профилирани фондове бяха закрити, в това число FX Concepts.

Сега високата инфлация принуждава централните банки още веднъж да покачат нападателно лихвените проценти.

Щатският $ скочи до 20-годишни върхове, защото Федералният запас е водач по движение на увеличение на лихвите, а йената е на 32-годишно дъно, защото Японската централна банка се придържа към своята супер хлабава парична политика. Британският паунд  падна до рекордно ниски равнища, откакто държавните обещания за нефинансирани данъчни облекчения изнервиха вложителите. Пазарите бяха разтърсени дотам, че не английското държавно управление се наложи да се откаже от множеството промени в данъчната политика.

Волатилността се завръща, а с нея и невиждано от години показване на валутните  фондове.

Индексът на валутната волатилност на Deutsche Bank се увеличи с повече от 100% от началот она годината, а показателят BarclayHedge, проследяващ представянето на валутните хедж фондове, се увеличи с 5,71% през първото полугодие, като е напът да записва най-хубавата си година от 2003 година насам.

Валутният показател HFRI 500 на HFR, който също наблюдава тези фондове, е повишен с 8,29%, което е най-хубавото му показване от 2007 година насам. Той устойчиво надминава растежа от 3,8% на по-широк показател на хедж фондове.

Неспособен да устои на опциите, предоставени от новата инфлационна среда, 78-годишният Тейлър, се отдръпна от пенсионирането си, с цел да се заеме с набирането на средствата, от които се нуждае, с цел да започва нов хедж фонд - нормално сред 100 и 150 милиона $.

Нещото, което го е предиздвикало да предприеме този ход, споделя той, е била тирада на ръководителя на Федералния Джеръм Тейлър за инфлацията и пазарите.

„ Никой няма цялостна власт над пазарите. Пазарът върви там, където отива. Ако той мисли, че може да спре инфлацията и да управлява пазара, той ще направи неточност “, споделя Тейлър

Годините на приглушена неустойчивост унищожиха съществуващите валутни хедж фондове и възпряха основаването на нови - развой, който нормално лишава 7-8 месеца.

Ликвидациите и консолидациите на фондове изпреварват със доста движение основаването на нови фондове през последните четири години, сочат BarclayHedge. Тази година не са стартирани нови валутни хедж фондове – нещо, което се случва за първи път, откогато доставчикът на данни стартира да води статистика през 1990 година

Според калкулации на BarclayHedge в този момент има сред 85 и 110 валутни фонда спрямо 450-550 преди десетилетие. Те обаче ръководят активи от 1,3 трлн. $ – най-голямата сума поверена на валутни фондове от пенсионни фондове, мениджъри на активи и мениджъри на благосъстояния, откогато се води статистика

Ейдриън Лий, който основа Adrian Lee & Partners през 1999 година и ръководи почти 17 милиарда $, употребявани по едно и също време като хедж фонд и ръководство на валутния риск, има вяра, че изискванията ще останат положителни за валутните мениджъри.

„ През последните 10 години като валутен управител, в случай че предлагахте да добавите 2% възвращаемост към портфолиото на хората, когато те печелеха 15% от акциите си, никой нямаше да ви обърне внимание “, сподели той. „ Сега частта от портфейла в акциите непосредствено губи пари “, добави той.

Възвръщаемостта на Лий е към 20% тази година, споделя източник, който не може да бъде разпознат заради финансовите разпореждания.

Въпреки че Тейлър има вяра, че напорът от спекуланти може да способства за възраждащата се неустойчивост, той твърди, че рецесията ще докара до нови спадове на акциите и някои пазари на облигации и валути.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР