Ветеран от британската армия е първият човек с два ампутирани

...
Ветеран от британската армия е първият човек с два ампутирани
Коментари Харесай

За първи път: Ветеран от британската армия с два ампутирани крака изкачи Еверест

Ветеран от английската войска е първият човек с два ампутирани над коляното крайници, изкачил връх Еверест, а шерпският лидер Пасанг Дава Шерпа изравни международния връх за най-вече сполучливи изкачвания на върха, осведоми Пи Ей мeдия.

Снимка: Инстаграм

43-годишният Хари Буда Магар, който е изгубил крайниците си в Афганистан преди 13 години, доближи върха на 19 май.

Ветеранът мечтае да изкачи Еверест още от детските си години. Напуска Непал, с цел да отиде да служи в английската войска. Той твърди, че е бил уверен, че животът му „ изцяло е приключил “, откакто изгубил краката си.

Нийл Херитидж оказва помощ на потърпевши военни да се върнат към естествения живот

Благодарение на благотворителни организации за военни Буда Магар получава опция да се включи в разнородни спортни действия, което му е оказва помощ да си върне увереността. Първоначалният му проект е да изкачи Еверест през 2018 година По това време обаче изкачването е неразрешено за хората, чийто два крайници са ампутирани, както и на слепи. Целта е да се понижат смъртните случаи.

Това подтиква Буда Магар да взе участие в акцията за унищожаване на ограничаването. За изкачването си ветеранът получава особено проектирани протези за крайници, които са предопределени за лед и сняг.

„ Ако не се беше случило това, нямаше да изкача Еверест. Каквото и да се случи, се случва за положително “, сподели той за ДПА.

По-рано през днешния ден пък шерпският лидер Пасанг Дава изравни върха, който сътрудника му Ками Рита сложи предходната седмица, като стъпи на върха Еверест за 27-и път, заяви ДПА, базирайки се на управляващите в Непал.

Той е първият човек, който не е от Непал, достигнал до сходно достижение

Известният като Па Дава, който е на 46 години, изравни върха на Ками Рита (26 изкачвания) на 14 май. Миналата седмица обаче Ками Рита още веднъж усъвършенства личния си връх, като направи 27-ото си сполучливо постигане на върха. В момента той още веднъж е на път към Еверест.

Двамата водачи са родени в шерпско населено място в подножието на Еверест и работят като водачи на алпинисти от 90-те години на предишния век насам.

Повече от 400 души към този момент са стъпили на Еверест тази година. Най-малко 11 души са починали, а двама са в неопределеност.

В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, всички над 8000 метра.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР