Ветеран от американската армия е задържан в Дубай в продължение на 5 години, защото бившият му работодател казва, че дължи $100 000: „В края на живота си съм“

...
Американски ветеран, задържан близо до Дубай в продължение на пет
Коментари Харесай

Американски ветеран, задържан близо до Дубай в продължение на пет години, е отчаян да се върне у дома в Уисконсин.

Но заплетен финансов спор не позволява на Робърт Добс, на 55 години, да напусне страната.

Той е един от редицата американци, които са били задържани в Дубай и по-широките ОАЕ на фона на искания за пари.

Американски ветеран, задържан в Обединените арабски емирства повече от пет години по това, което той нарича фалшиви обвинения, казва, че губи надежда, че някога ще се върне у дома при семейството си.

Местните власти пречат на 55-годишния Робърт Добс да напусне ОАЕ или да си осигури нова работна виза. Той каза пред Insider, че се чувства „заседнал като хамстер на колело“, преживявайки същия ден отново и отново.

„Хората искат да забравят за това“, каза Добс, който е служил осем години в Американска армия. „Това не може да бъде пренебрегнато. Аз съм човешко същество.“

Тежкото положение на Добс произтича от несъгласие за пари с бивш работодател, което доведе до съдебно дело, което според него е отмъщение и неоснователни. Той каза, че сега живее в страх от местните власти, които имат неизпълнена заповед за ареста му от три години.

Без да може да напусне страната или да работи законно, Добс, баща на пет деца в смесено семейство, е разчитал на близките си и е работил странна работа под масата, за да се издържа.

Добс лобира за освобождаването му чрез задържаните в Дубай, организация, която помага на чуждестранни пътници, които имат проблеми с правоприлагането или съдебната система в ОАЕ. Някои от тези пътници са били жертви на добре известни измами в страната, според предишни доклади от Insider.

Жена от Хюстън беше задържана в Дубай например през април, след като служители на коли под наем твърдяха, че тя им крещеше, нарушавайки широко дефиниран закон срещу обидно поведение в ОАЕ. Докато тя се опитваше да разреши иска, нейните обвинители поискаха хиляди долари, за да прекратят делото.

В крайна сметка й беше позволено да се прибере вкъщи в началото на август, след като се съгласи да плати повече от 1000 долара на местната полиция, за да отмени пътуването забрана срещу нея.

Спорът в центъра на случая на Добс се върти около бившия му работодател, частно училище в Шарджа, град на около 20 мили извън Дубай. Добс работи там в продължение на четири години и това е мястото, където четири от петте му деца са посещавали училище.

Добс каза, че училището е задържало обезщетението му при прекратяване на службата – бонус в ОАЕ за служители, завършили срок от работа — след изтичане на договора му. Той също така каза, че училището отказва да го освободи от работната му виза, която е свързана с работата му в училището.

През 2018 г. Добс завежда училището в съда, който отсъжда в негова полза, принуждавайки училището да му плати обезщетението, според съдебни документи, с които разполага Insider.

Училището бързо реагира, като заведе гражданско дело срещу Добс, в което се твърди, че той им дължи обучение за децата си, които са посещавали училището, което възлиза на около 100 000 долара, според задържаните в Дубай.

Въпреки че каза, че искът е неоснователен, Добс пропусна възможността да направи този аргумент. Изслушването се проведе точно когато пандемията от COVID-19 спря света и Добс каза, че никога не е бил информиран за датата на съда. Въпреки че оттогава той се опита да обжалва пред местните власти, случаят остава приключен, каза той.

Потърсено за коментар от Insider, училището твърди, че Добс все още им дължи парите за обучение.

„Бях затворен в този затвор на открито в продължение на пет години, три години и половина далеч от семейството си“, каза Добс, който идва от Уисконсин, в прессъобщение. „Аз също съм ветеран с посттравматично стресово разстройство. На практика съм в края на живота си.“

Рада Стърлинг, базиран в Обединеното кралство правен адвокат и главен изпълнителен директор на Detained in Dubai, каза, че Добс е бил хвърлян в затвора десетки пъти и дори бит от местните органи на реда. Тя каза, че положението му става все по-ужасно.

„Робърт няма правен път да обжалва или да представи доказателства пред съда, че не дължи парите“, каза Стърлинг в прессъобщение. „Дори не му беше казано, че има съдебна дата и не успя да се защити. Американските дипломати трябва да работят с властите на ОАЕ, за да разрешат тази съдебна грешка.“

Добс е в контакт със сенатор Тами Болдуин от Уисконсин и е поискал помощ от Държавния департамент на САЩ. Офисът на Болдуин отказа да коментира записа за тази история.

"Ако не бъдат положени дипломатически усилия, ветеранът вероятно ще умре в Дубай", каза Стърлинг.

Говорител на Посолството на САЩ в ОАЕ каза, че са ограничени в това, което могат да кажат по конкретни случаи, но отбеляза строгия контрол на излизане от страната, който е описан на уебсайта на Държавния департамент: „На пътниците, които напускат ОАЕ и преминават транзитно, ще бъде забранено да напускат ОАЕ ако има някакви наказателни или граждански съдебни дела срещу тях Пътуващите са арестувани на летището и са им иззети паспортите поради неуредени финансови дела, неуредени съдебни спорове и закъснели плащания с кредитни карти, включително за случаи, които преди това са били неизвестни на пътешественик."

Семейство, което му липсва от океана

Добс премества семейството си в ОАЕ преди повече от десетилетие. Но тъй като правната му ситуация става все по-непрозрачна и се задава глобална пандемия, той изпраща жена си и децата си у дома в САЩ.

„Беше доста стресиращо, когато дойдохме тук. Нямахме нищо. Нямахме знам нещо за страната", каза доведената дъщеря на Добс, която е на 23 и е прекарала половината си живот в ОАЕ, когато се премества в САЩ, каза пред Insider. „И така, нашият баща, той ни напътстваше и ние просто разговаряхме с него по телефона и много ни липсваше.“

Заведените дъщери на Добс говориха за задържането му при условие за анонимност поради опасения за поверителност.< /p>

Откакто семейството му напусна през 2020 г., съпругата му успя да го посети само два пъти. Дори тогава това е риск, каза Добс. При последното й посещение той каза, че е забелязал местен полицай да ги следва.

„През цялото време гледам през рамо“, каза Добс. „Това е едно нещо, което мисля, че наистина те хваща – след определен момент – е свръхбдителността.“

Добс каза, че е отчаяно искал да се прибере у дома при семейството си. Децата му казаха, че също губят надежда - и търпение. Завръщането му у дома, каза неговата доведена дъщеря, се основава на желанието на американските дипломати да предприемат действия.

„Моят доведен баща се свърза с много хора, които са на власт. Те също го разочароваха, “, каза още една от доведените му дъщери, на 20 години. „Той беше ветеран, така че той служи за собствената си страна и страната не му помага да се върне в собствената си страна.“

Прочетете оригиналната статия в Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР