Вестниците в понеделник съобщават за разполагане на термовизионни камери по

...
Вестниците в понеделник съобщават за разполагане на термовизионни камери по
Коментари Харесай

Разполагат камери по границата със Сърбия, броят на студентите у нас е раздут, отлагат електронните лични карти...

Вестниците в понеделник оповестяват за разполагане на термовизионни камери по границата със Сърбия.

" Министерство на вътрешните работи ще cпиpа тpафикa на бежанци пpез западната ни гpаница, кaто поcтави теpмовизионни кaмеpи и по бpаздата cъc Съpбия. С тaкива към този момент cе извъpшва наблюдаване по гpаницата c Тypция. Теpмовизионните кaмеpи ще бъдат pазположени в землищата на cелата Кyделин, Балей, Коcово, Ребpово, Киpяево и Подгоpе. Тpябва да cа c виcокa pезолюция и лазеpни далекомеpи c обcег минимyм 10 км, cтава яcно от общеcтвена поpъчкa за близо 5 млн. лева.. " - в. " 24 часа ".

" Северната част на границата със Сърбия - от Брегово до Драгоман, ще бъде обхваната от автоматизирана система за наблюдаване с термовизионни камери. Това се схваща от социална поръчка, оповестена от Министерство на вътрешните работи, която е с планирана стойност 4.89 млн. лева (без ДДС), като финансирането идва от европейския фонд " Вътрешна сигурност ". Елементите от системата за наблюдаване ще бъда построени в зоната за отговорност на граничните ръководства в Брегово и Драгоман. Системата би трябвало да обезпечи непрестанно наблюдаване на границата, разкриване на признаци за подготвящо се нарушаване, разкриване и следене на хора и коли, направили нелегално прекосяване на границата и така нататък От поръчката се схваща, че термовизионните камери ще бъдат ситуирани в землищата на селата Куделин, Балей, Косово, Раброво, Киряево и Подгоре. Камерите би трябвало да са с висока резолюция и лазерни далекомери с обхват най-малко 10 км. Според статистиката на Министерство на вътрешните работи от началото на годината до края на юли 2017 година при влизане в страната са арестувани 504 души. 441 от тях са хванати на границата с Турция, като 351 на самата " зелена " граница и 90 на Граничен контролно-пропусквателен пункт. За същия интервал на изхода на държавната граница са арестувани 1930 души (230 без регистрация от български органи), от които 1743 са хванати " на зелена граница " и 187 на Граничен контролно-пропусквателен пункт. 1 684 са хванатите на границата със Сърбия, а от тях 60 са на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Числата сочат, че на излизане от България през Сърбия се залавят над три пъти повече хора, в сравнение с влизане през Турция, при положения, че на западната граница няма ограда, а огромна част от нея не е покрита и от камери... " - в. " Дневник ".

Висшето обучение и приемът в университетите също са тематичните акценти. Вестниците цитират по тематиката проф. Иван Илчев.

" Много от xоpата, които влизат на втоpо и тpето клacиpане, нямат интелеĸтyален кaпацитет, с цел да завъpшат ", съобщи пpед Нова тв пpоф. Иван Илчев, някогашен pеĸтоp само че Софийcкия yнивеpcитет. За поpедна година съвсем вcички yнивеpcитети y наc cа пpинyдени да yдължат пpиема на cтyденти и да пpавят четвъpто, че някои и пето клаcиpане. Пpичината - незаети меcта в съвсем вcички виcши yчебни заведения... " - в. " 24 часа ".

" Университетите дават повишени бройки за приема си. България обаче няма потребност от толкоз доста висшисти, изключително в някои области. Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален потенциал, с цел да завършат. Така че системата е сбъркана, стартира да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати ", разяснява проф. Илчев... " - в. " Сега ".

" Системата е сбъркана, стартира да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати, разяснява той. За поредна година съвсем всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да вършат четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в съвсем всички висши образователни заведения. Притеснителните данни от тази година видяхме и предходната година, виждаме и тази, а специалности, които до неотдавна бяха цел на хиляди кандидат-студенти, през днешния ден могат да се окажат повече от налични. Когато се заприказва за обучение и просветителна система, доста постоянно се спекулира от политици и медии, само че място за спекулации няма, сподели проф. Илчев. " Образованието е доста консервативна система и мъчно се трансформира. Необходимо е време. То зависи и ужасно доста от политиката ", разяснява още той... " - в. " Стандарт ".

Вестниците отделят място и на обновените митинги в Асеновград.

" Само към 150 души се включиха в следващия митинг против беззаконието в циганската махала в Асеновград... Протестиращите се насочиха по пътя Асеновград-Смолян, където шествието, предвождано от гайдари блокира за десетина минути придвижването в региона на разклона за Асеновата цитадела. Протестът бе следващият, който се провежда след случая от края на месец юни, при който група роми нападнаха деца от тима по гребане, трениращи на язовир " 40-те извора ". 11 души от локалната махала " Лозница " бяха арестувани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Протестиращите упорстват за бързо развиване на правосъдните процеси на арестуваните за нападението роми, както и законите да важат еднообразно за всички. Йордан Тодоров съобщи, че има запаси, че нещо ще се промени, откакто в циганската махала в града бе намерено ново районно ръководство... " - в. " Стандарт ".

" Протестиращите под Асеновата цитадела заявиха, че дават финален късмет на властимащите за кротичък разговор Ромите в квартал " Лозница " в Асеновград и района чакат покана за втората национална кръгла маса по проблемите на малцинствата у нас, която ще се организира през септември в града под Асеновата цитадела. На първия конгрес на тематика " Образование и трудова претовареност " единственият представител на ромите бил членът на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси Асен Колев, само че той по този начин и не съумял да вземе думата... " - в. " Труд ".

" Протестът идва откакто в града бяха взети ограничения за понижаване на напрежението сред българи и роми. В четвъртък засерия от срещи в града бяха вицепремиерът Валери Симеонов, вътрешният министър Валентин Радев и омбудсманът Мая Манолова. Недоволството в града избухна след случай в края на юни, при който група роми се биха с деца - гребци, трениращи на язовир " 40-те извора ". Имаше ранени и от двете страни. В пика на напрежението градът бе подложен безусловно под полицейска обада. Още тогава в града два пъти пристигна вицепремиерът Валери Симеонов. Заедно с кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов бяха оповестени незабавни ограничения за потушаване на етническото напрежение и въвеждане на ред и правда. Първата от тях беше инспекция на противозаконното строителство в ромската махала Лозница и унищожаване на постройки. В две акции общината събори до момента 26 постройки. Друга мярка беше откриването на непрекъсната полицейска приемна на територията на махалата. Тя бе открита в четвъртък в наличието на Валери Симеонов и Валентин Радев, който отхвърли да реже лентата, съобщи, че не се радва и прикани популацията да понижи незаконните прояви, с цел да не се харчат непотребни пари от управляващите в тази посока.
Сред най-първите и незабавно изпълнени обещания беше възбраната за плуване в язовир " 40-те извора " и...в градския шадраван в центъра на Асеновград. На тренировките на гребците има полицейска защита.
Според инициативния комитет, ръководен неофициално от Йордан Тодоров, татко на две от децата, потърпевши в побоя, ограниченията нито са задоволителни, нито трансформират обстановката. Хората се съмняват, че в махалата в действителност се събарят къщи, а не спомагателни икономически постройки. Регистрацията на популацията сега ги кара да мислят, че управляващите просто узаконяват престоя на пристигналите в последните години. Опити да се възстановят митингите бяха направени в последните две недели, само че присъединяване беше доста едва... " - в. " Сега ".

Всекидневниците оповестяват също, че въвеждането на за електронни персонални карти се отсрочва.

" Въвеждането на електронни персонални карти - такива, които да съдържат електронна еднаквост се отсрочва за 2019 година. Това оповестява вестник " Сега " в броя си от понеделник. За следващото отсрочване на документите с чип се схваща от преходните и заключителни разпореждания на плана за Закон за Министерство на вътрешните работи, импортиран от Министерския съвет в Народното събрание на 22 август. Първоначално предходното държавно управление на Бойко Борисов беше поел ангажимет електронните документи да станат действителност от началото на 2018 година, откакто не съумя да се оправи с тази задача до 1 януари 2017 година.. " - в. " Дневник ".

" В претекстовете към законопроекта се припомня, че съществува " правна опция при предпочитание на заявителя персоналните карти, паспортите на българските жители, както и разрешителните за престояване на чужденци да съдържат данни и удостоверения за електронна еднаквост и дипломиран електронен автограф ". След това се показва, че до началото на 2018 година няма да бъде обезпечено построяването на техническата инфраструктура и по тази причина срокът се удължава с една година. През февруари 2016 година Министерство на вътрешните работи разгласи социална поръчка за " създаване, поддръжка и употреба на централизирана система за персонализиране на български персонални документи " за сума от 484 223 300 лева Две седмици по-късно ведомството я приключи поради високата цена. През май същата година беше признат дълго чаканият Закон за електронната идентификация. По персонално гледище на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче от него отпадна наредбата за вграждане на чипове в персоналните карти. Тогава ръководещите дадоха обещание да уредят въпроса в Закона за българските персонални документи. В него беше записано, че новият период е януари 2018 година... " - в. " Сега ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР