Вестниците и списанията отдавна са средство за комуникация на хората

...
Вестниците и списанията отдавна са средство за комуникация на хората
Коментари Харесай

Най-старите вестници в света, някои от които още излизат

Вестниците и списанията от дълго време са средство за връзка на хората със света, от тях те научават за събитията, които се случват по целия свят.

Въпреки обстоятелството, че през днешния ден те са сменени от мобилни приложения и интернет онлайн издания, печатните издания към момента са търсени. Разказваме за най-старите вестници в света, някои от които излизат до наши дни.

La gaceta de madrid

Година: 1661, език: испански, страна - Испания. Издател: Royal Sanction От началото на 1936 година La Gaceta de Madrid е преименувана на Boletín Oficial del Estado, или в резюме BOE. Той става формален вестник на испанското държавно управление. Вестникът се издава всеки ден като се изключи неделя. По принцип официозът разгласява нови закони, укази, регулаторни промени и така нататък От 2009 година вестникът се разгласява единствено онлайн и няма версия за книжен щемпел.

Weeckelycke courante van europa

Година: 1656, страна: Холандия. Издател: Абрахам Кастелийн и Маргарета ван Банкен

Името на този вестник се превежда като " Седмичен вестник на Европа ". Отпечатана е от брачна половинка и брачна половинка - Ейбрахам Кастелийн и Маргарета ван Банкен. През 1664 година името на вестника е променено на Oprechte Haerlemse Courant. През 1942 година е единен с Haarlems Dagblad. Все още се издава и се твърди, че е вестникът с най-дълга история на печатане.

Einkommende Zeitungen

Година: 1650, език: немски, страна - Германия Издател: Тимотей Рицш На 1 юли 1650 година в Лайпциг стартира да излиза първият прочут ежедневник Einkommende Zeitungen. Вестникът излиза шест пъти седмично.

Post- och Inrikes Tidningar

Година: 1645, език: шведски, държав: Швеция Издател: Хорац Енгдал

Post-och Inrikes Tidningar е учреден през 1645 година от кралица Кристина, която употребява изданието, с цел да осведоми жителите на цялата страна за нейните решения. Сега изданието принадлежи на Шведската академия, която е известна с връчването на влиятелните Нобелови награди.

Gazeta

Година: 1645, език: каталунски, страна: Испания Издател: незнаен Това печатно издание е може би най-уникалното от целия лист, защото за него се знае доста малко. Можем единствено да кажем сигурно, че е излизал за малко време. Но това е първият каталунски вестник и първият на Иберийския полуостров.

La Gazette

Година: 1631, език: френски, страна: Франция Издател: Теофраст Ренодо

La Gazette е първият френски вестник, издаван от 30 май 1631 година, обичайно считан за първия европейски вестник, който дава отговор на актуалните стандарти. Негов създател е Теофраст Ренодо. За кралската власт и пропагандата на нейната политика е трябвало личен следен вестник. През май 1631 година La Gazette става подобен вестник. През октомври същата година, с помощта на познанството си с бъдещия кардинал Ришельо, Ренодо получава кралската привилегия да издава вестника, а през 1635 година тя се уголемява и за неговите почитатели. Вестникът беше отпечатан с топографски прийом. Като се стартира от шестия брой, в края на вестника са оповестени адресът на редакцията и датата на издаване.

Nieuwe Tijdinghen

Година: 1618, език: холандски, страна: Испанска Нидерландия Издател: Ейбрахам Верховен

В Антверпен издателят Ейбрахам Верховен разгласява от 1605 до 1607 година. Nieuwe Tijdinghen ( " Антверпенски вести " ) - вестник, издаван два пъти месечно.Събитията от 30-годишната война (1618-1648) стават тласък за основаване на пазар за вестници, защото точно по време на войните търсенето на информация от популацията се усилва.

Година: 1618, език: холандски, страна: Испанска Нидерландия Издател: незнаен, евентуално Каспар ван Хилтен

Това е първият холандски вестник. Отпечатва се от юни 1618 година в Амстердам като постоянно седмично издание. Може да се назова и първия широкоформатен вестник, тъй като е отпечатана с размер на фолио. Преди него периодически издания са печатни под формата на брошури с размер на лист.

Avisa Relation oder Zeitung

Година: 1609, език - немски, страна - Свещената Римска империя Издател: Лукас Шулте

През януари 1609 година в град Волфенбютел излиза първият оживял и до наши дни вестник. Той се споделя Авизо и е съдържал вести от Кьолн, Антверпен, Рим, Венеция, Виена и Прага.

Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien

Година: 1605, език - немски, страна: Свещена Римска империя Издател: Йоханес Каролус

Това е първият печатен вестник освен в Германия, само че и в света. Каролус имал концепцията да събира разнообразни ръчно написани вести за последните събития, идващи в града от разнообразни източници, да ги отпечатва и да ги разгласява един път седмично.Вестникът се назовава Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien ( " Новини за всички значими и значими истории " ).Първото издание се появи в Страсбург, то стартира с думите " Relation: Aller Fürnemmen " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР