Вестник Ню Йорк таймс снощи съобщи, че белгиецът Вим Франсен,

...
Вестник Ню Йорк таймс снощи съобщи, че белгиецът Вим Франсен,
Коментари Харесай

Простреляха висш служител на ЕК в Судан, боевете в Хартум спряха евакуация

Вестник " Ню Йорк таймс " нощес заяви, че белгиецът Вим Франсен, който е оглавява отдела за Судан към Главна дирекция на Европейска комисия " Европейска гражданска отбрана и европейски интервенции за филантропична помощ " (ECHO), е бил ранен по време на сражения в столицата Хартум.

" Мога да потвърдя, че е имало подобен злощастен случай ", съобщи говорителката пред публицисти в Брюксел, без да оповестява детайлности за положението на потърпевшия, нито за неговото местоположение.

Европейска комисия съобщи, че сега се правят оценка на място ограниченията за сигурност на чиновниците ѝ и че " към този момент " не е подхваната евакуация .

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи в понеделник, че посланикът на Европейски Съюз в Судан - ирландецът Ейдън О`Хара, е бил " атакуван " в резиденцията си. Дипломат №1 на Европейски Съюз не посочи дали О`Хара е потърпевш, макар че дипломатически източници в Брюксел обявиха, че посланикът е добре и не е бил ранен.

Германското външно министерство през днешния ден заяви, че Берлин обмисля всички благоприятни условия за гарантиране на сигурността на немските жители в Судан .

" Предприемаме всички нужни ограничения в тази доста комплицирана обстановка ", съобщи представител на дипломатическото ведомство. Той добави, че Германия e сюрпризирана от интензивността на избухналите в събота боеве сред суданското държавно управление и паравоенни сили.

Мисия на немската войска за евакуация на към 150 жители от Судан беше анулирана през днешния ден поради сражения в Хартум, съобщи немското списание " Шпигел ", като се базира на неназовани източници. Говорител на министерството на защитата отхвърли да разяснява въпроса, а министерството на външните работи за момента не е дало отговор на молбата за коментар, заяви Ройтерс.

" Шпигел " заяви, че Луфтвафе (германските военновъздушни сили) рано тази заран са изпратили три товарни самолета А400М. Машините са кацнали в Гърция, където трябвало да заредят в допълнение гориво. Бундесверът е прекратил задачата поради данни за нови конфликти и въздушни удари в суданската столица.

Суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка ( СБП) се съгласиха още веднъж на 24-часово помирение , което да влезе в действие от през днешния ден в 18:00 ч. (16 ч. по Гринуич) след няколкодневни кръвопролитни сражения с армията, съобщи Ройтерс.

" Потвърждаваме уговорката си за цялостно преустановяване на огъня и се надяваме и другата страна да стартира да го съблюдава от оповестения час ", добави Съюз на българските писатели. Засега не е ясно дали и армията ще разгласи, че ще съблюдава примирието.

Вчера двете враждуващи страни още веднъж оповестиха 24-часово прекъсване на огъня, само че по данни на кореспондент на Ройтерс боевете са траяли и след началния час на примирието.

Заради продължаващите сражения сега в Хартум са спрели работа 39 от общо 59 лечебни заведения, които могат да обслужват пациенти , обявиха суданските здравни служби. Някои лечебни заведения са били бомбардирани, други са били щурмувани и разграбени.

През последните дни е била извършена евакуация на пациенти. Много лечебни заведения към този момент нямат електричество, медикаменти, питейна вода или храна . Засегнати са и детски лечебни заведения.

Суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка (СБП) обявиха, че ще реалокират в Хартум египетските военнослужещи, които при експлоадирането на боевете се намираха на летището в град Мерове, добавя Ройтерс. Съюз на българските писатели допълниха, че ще предадат военнослужещите на Кайро " незабавно щом обстановката разреши ".

Сраженията в Судан започнаха в събота, до момента лишиха живота на минимум 185 души и провалиха подкрепяния от интернационалната общественост проект за прекосяване към гражданско ръководство след десетилетия на автокрация и боен надзор.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР