Вестник Марица за пореден път показа, че е съпричастен с

...
Вестник Марица за пореден път показа, че е съпричастен с
Коментари Харесай

Обединихме за 15-и път науката и бизнеса във Фермер на...

Вестник " Марица " за следващ път сподели, че е съпричастен с проблемите и триумфите на аграрния бранш в страната. Заедно с сътрудниците от " Хермес Медия " още веднъж се превърнахме в мост сред аграрната просвета, земеделските производители и бизнеса. Преди дни отличихме най-хубавите стопани за 2017 година в 15-ото, юбилейно издание на състезанието " Фермер на Тракия ".

Големите спечелили са икономистът Хатидже Ислямова от Пловдив и агрономът Ненко Трифонов от с. Ведраре. Оскари, грамоти и други награди бяха връчени на тържествена гала в хотел „ Рамада Пловдив Тримонциум “. Тя се осъществя с поддръжката на Аграрен университет - Пловдив „ Евро Ферт “, МЕТРО, „ Агрион “ и „ Порше “ - Пловдив.

Сред формалните посетители бяха зам. регионалният шеф на област Пловдив Евелина Апостолова, ректорът на Аграрен университет-Пловдив - проф. доктор Христина Янчева, вицеконсулът на Турция в Пловдив господин Волкан Танйълдъз, доцент доктор Иван Соколов, ръководител на Съвета на шефовете на Международен панаир-Пловдив, Стефан Димитров, ръководител на Борда на шефовете на „ Евро Ферт ” АД, учени от Селскостопанска академия, специалисти от Министерство на земеделието, банкери, предприемачи и други За положителното въодушевление се погрижиха невероятните реализатори от танцов състав „ Мила ”.  

Двамата призьори в раздел „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “ бяха определени след гласоподаване от съвещателен съвет към приложение „ Агро “. Те се конкурираха с над 50 стопани от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани от съответните регионални аграрни дирекции. До край доближиха още 9 стопани, отличени с грамоти. Това са земеделците Стоян Кузев - с. Юнаците, Живко Желев -  с. Мустрак, Петър Инджов - гр. Раковски, Тони Тонев - Димитровград, Ангел Кибритов - с. Пъдарско, и животновъдите: Георги Спасов - с. Цар Асен, Пеню Пенев - гр. Меричлери, Ненко Трифонов - с. Ведраре, Мария Бекирска - гр. Съединение, и Павел Драганов от с. Дуванлии.

И двамата носители на огромния приз - статуетка на богинята на изобилието Фортуна, са второ потомство фермери. Хатидже Ислямова отглежда в община Калояново 10 000  декара с пшеница, царевица, слънчоглед, ориз, рапица, люцерна, винени лозя и череши. Има упоритост да построи завод за пакетиране на ориз и бутикова винарна. Ненко Трифонов поддържа съвременна плантация със 700 говеда и 300 бивола в село Баня.  Затворил е цикъла на произвеждане с мандра, в която създава мляко и млечни артикули, има централа за биогаз и стяга завод за салами.

Радвам се, че наш ученик е притежател на огромния приз. Това е доказателство, че Аграрният университет дава познания и качествено обучение, които са гаранция за резистентен аграрни бранш, разяснява ректорът проф. Христина Янчева. Тя разгласи, че на 20 април образователното заведение е хазаин на народен конгрес на младите фермери в България.  

Председателят на Борда на шефовете на „ Евро Ферт ” АД - Стефан Димитров, изрази удовлетворение, че състезанието „ Фермер на Тракия “ сплотява аграрната просвета и бизнеса, което е причина за напредък в сектора. Вестник „ Марица “ за следващ път демонстрира и отдава респект на сложния аграрни поминък и хората, които си вадят хляба с него и се грижат за богатствата ни, сподели Никола Тосков - шеф на магазин МЕТРО Пловдив 2.

Първенците бяха прелестно сюрпризирани с спомагателни награди - ваучери за тест драйв уикенд от „ Порше Пловдив “.  Петър Инджов, който възроди производството на памук в Раковски, стана любимец на „ Евро Ферт “ АД. Той бе награден от компанията с ваучер за торове за 500 лева Ангел Кибритов пък бе сюрпризиран от МЕТРО с ваучер на същата стойност, само че за покупка на хранителни артикули.

От предходната година той е един от сътрудниците на комерсиалната верига, която изкупува зеленчуци от български производители.  Ангел, който също е потомствен аграрни производител, повдигна въпроса за несъответствието в подпомагането на зеленчукопроизводството по отношение на останалите агросектори и неглижирането на бранша като цяло. Той даде образец, че себестойността при производството на зеленчуци, които на книга се оповестиха за предпочитани,  е неведнъж по-висока от тази на зърнено-житните култури, само че дотациите, които получават зеленчукарите, са неведнъж по-ниски.  

Той се надява скоро да се постави завършек на опълчването сред секторите „ Зърно “, „ Животновъдство “ и „ Плодове и зеленчуци “. Стоян Кузев, който носи две дини под една мишница и като фермер, и като кмет на с. Юнаците, разгласи пред аудиторията, че ще продължава да се бори против еднодневните трудови контракти, обременяващи фермерите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР