ВЕСКА НЕНЧЕВА e родена през 1974 г. Завършила е българска

...
ВЕСКА НЕНЧЕВА e родена през 1974 г. Завършила е българска
Коментари Харесай

Образованието трябва да е стратегически приоритет за България

ВЕСКА НЕНЧЕВА e родена през 1974 година Завършила е българска лингвистика и медиазнание в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". 12 години е била учител по български език и литература в СУ " Христо Проданов " в Карлово. Член е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса. Била е общински консултант два мандата в Карлово. Народен представител в 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. Била член на парламентарните комисии по обучение и просвета, и по политиките за българите в чужбина. Член на Народно събрание на Българска социалистическа партия

– КОВИД-кризата изправи българското обучение пред нови тествания. Успя ли системата да се нагоди към обстановката, без това да става за сметка на децата или на учителите?

– Една система като образованието не може да си разреши да се нагажда, тя би трябвало да е готова. За страдание, просветителната система в България от дълго време реагира несъответстващо на всички процеси, които се случват. Реагираха съответно учителите, родителите и децата през 2020 година, когато за пръв път се вкара изключителното състояние в страната. Тогава незабавно сложих въпроса пред просветителния министър за еднакъв достъп до електронни устройства и интернет за всички. Мерките, които министерството на ГЕРБ не предприе в точния момент тогава, бяха обезщетени от отговорността и интензивността на сътрудниците учители. Работата им стигаше до 16 часа дневно и цялостно изтощение, тъй като нямаха точни инструкции какво би трябвало да вършат. Но те демонстрираха своята педагогическа отговорност и свършиха работата на служителите в министерствата.

След първото прекосяване на образование в онлайн среда сътрудниците от ПГ " Българска социалистическа партия за България " поискахме разбор на обстановката. Учебната година беше свършила, а предстоят още такива, а и наклонността към онлайн образованието се ускорява. Такъв не съм видяла. И към този миг. Онлайн средата изисква различен вид методология на преподаване. В сходен тип рецесия би трябвало да се съхранява и пази физическото здраве на децата, само че и психическото. Изследване на синдикатите още в първите месеци на рецесията сподели, че при над 40% от учителите има синдром " Бърнаут ". И това не е обезщетено по никакъв метод до момента. Със лични средства закупуват устройства, системи, заплащат интернет и се оправят, само че не това е методът, по който би трябвало да работи просветителната система в България.

– Каква е концепцията на Българска социалистическа партия за възстановяване на българското обучение?

– Първото и най-спешно деяние, то изисква и много време, несъмнено, е започване на процедура за обзор на всички образователни стратегии и образователното наличие, които да дават отговор и на възрастовите благоприятни условия на учениците. Това би трябвало да е с акцент стратегиите по български език и литература и по история, както и родолюбието като тематична съгласуваност сред тях.

Учител съм. Работя в системата 20 години. И като преподавател се гневях на протичащото се, без да имам опция за по-мащабна смяна. През 2017 година като депутат имах опцията в ПГ " Българска социалистическа партия за България " да работим с сътрудниците по тематиката. Образованието е секторът с най-стратегическо значение за всяко общество, тъй като днешните възпитаници са хората, които в утрешния ден ще дефинират бъдещето на страната ни.

Не съм прекъсвала връзката с моите сътрудници и учениците ми. Зная какво се случва в българското обучение. Как то е натикано в ъгъла и учителите, вместо да преподават и възпитават, са превърнати в административни служащи. Вместо да образоват и въодушевяват децата ни, те са длъжни да се борят с безумна бумащина. Неслучайно професионалното прегаряне в най-висока степен е изразено в учителската специалност. За това дружно с сътрудниците от Българска социалистическа партия още при започване на 44-тото Народно събрание стартирахме национална акция " За делниците на българското обучение ". Тази акция стана основата, на която стъпи и нашата идея за образованието във " Визия за България ", която залага образованието като стратегически приоритет за страната.

– Българчетата все по-често отпътуват да учат в чужбина, а по-късно рядко се връщат. Как може да спрем този развой?

– Унищожена е връзката сред обучение и стопанска система, липсва дълготрайна тактика за развиването на страната, а част от това развиване е и образованието. Факт е гладът за квалифицирани фрагменти във всички браншове. Не можем да спрем хората да пътуват, учат и работят в чужбина, само че би трябвало да можем да предложим по-добри условия за реализация тук, в България. Държавата би трябвало да поеме ясни задължения за финансиране посредством стипендии или заеми с положителни условия, с обязаност с контракт за работа на приключилите студенти. Това е единствено част от механизма за задържане на младежите. Подобна е практиката в доста страни, не откриваме топлата вода. Просто би трябвало да се направи със законови, настоящи механизми.

– Имате задоволително опит в Народно събрание и познавате както работата в Народното събрание, по този начин и проблемите на изборния си регион. Кои са главните задания, които продължавате да имате пред себе си като депутат от Пловдив област?

– Пловдив област е една от най-големите области в страната – състои се от 17 общини, всяка има характерни проблеми. Решенията им би трябвало да са плод на непрекъснатата връзка сред хората и техните народни представители.

Приемам съхраняването на българската памет и развиването на българската просвета като собствен главен ангажимент. През годините спомагах за реализирането на доста родолюбиви начинания в разнообразни обитаеми места в региона. Много от тях са сполучливо финализирани. Към други остават задължения, свързани със законодателни ограничения, които ще продължа и в работата си в 47-ото Народно заседание.

Една от първите ми борби, въпреки и с районен темперамент, беше Закона за розата. Заради политическата настройка в Народното събрание законът не съумя да отговори на упованията на всички в сектора, само че е реалност, че закон има след към 10 опита и оферти в няколко предишни Народното събрание. Остава той да бъде прецизиран, с цел да дава отговор на потребностите на всички розопроизводители и розопреработватели.

На постоянни приемни хората от обособените общини слагат въпроси, свързани с учебната мрежа в региона, културните институции, превоза, инфраструктурата, работните места, замърсяването на околната среда, изследването за рандеман на метали в Средногорието, проблеми в земеделския бранш, дърводобива, поддържане на положението на язовирите и доста други. Някои от тях са бързо разрешими, за други се изисква много време. Но поредната работа би трябвало да носи и резултати, за това е нужен работещ парламент и постоянно държавно управление.

– Предстоят третите за годината парламентарни избори, хората се умориха, по какъв начин смятате да ги убедите да гласоподават, и то за Българска социалистическа партия?

– Застига ни обществена, енергийна, икономическа и здравна рецесия. Политиците би трябвало да сме виновни и готови за решаването на тези тежки проблеми. Ние от Българска социалистическа партия сме подготвени, знаем какво и по какъв начин би трябвало да създадем. Готови сме с програмата за първите 100 дни на ръководство и наложителните неотложни дейности, свързани с енергийната рецесия и бюджета за 2022 година В името на по-достоен живот на всички българи, тъй като здравето, образованието на нацията, българските фамилии, работните места в България би трябвало да бъдат предпазени.

Не би трябвало да разрешаваме случилото се в 45-ия и 46-ия парламент да се повтори!

– Последните два Народното събрание бяха извънредно краткотрайни, какво е належащо, с цел да може да се образува устойчиво държавно управление този път?

– Смирение. Народните представители би трябвало да надмогнем политическото и персоналното си его в името на общи решения за общите ни проблеми. Това е пътят, който би трябвало да извървим!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР