Веси Тодорова е психолог и терапевт. Завършила е психология във

...
Веси Тодорова е психолог и терапевт. Завършила е психология във
Коментари Харесай

Психолог: "Ергенът" може психически да травмира участничките

Веси Тодорова е психолог и терапевт. Завършила е психолог ия във Великотърновския университет и славянска лингвистика с чешки език в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Пред Тодорова приказва за въздействието на риалити шоуто " Ергенът " върху държанието, себеоценката и усещанията на младите девойки.

- Г-жо Тодорова, в предаването " Ергенът " виждаме едни добре гримирани и модифицирани девойки, с съвършени тела и осанка. Създава ли си една млада жена неверна визия за това по какъв начин би трябвало да наподобява?

- Мисля, че казусът не е обвързван единствено с съответното предаване. Това е просвета, която се постанова през последните няколко години освен в България, само че и в международен мащаб. Започва от инфлуенсърите, които показват визия и метод на живот, които не дават отговор на действителността. Тези неща се трансферират и във формати като " Ергенът ". Всяка жена, която гледа предаването и желае да се асоциира с въпросните дами, най-вероятно страда от по-ниско самочувствие, само че това, което желая да кажа, е, че не е значим методът, по който изглеждаме, а по какъв начин се усещаме със себе си. И би било хубаво да стартира да се обръща по-голямо внимание на цената на индивида в неговата същина, а не това по какъв начин наподобява и какви корекции си е направил, тъй като това не го прави по-добър или по-интелектуално развъртян. Ако се усещаме добре със себе си, изглеждаме доста по-красиви и харизматични, в сравнение с с всичките пластични корекции, които може да си създадем.

- Със сигурност сме очевидци на доста образци за хора, които наподобяват съвършено, само че нямат психика.

- Човешката психика е доста по-различна от външността. Ако влагаш в себе си като персона, в създаване и развиването си, си доста по-здраво стъпил на земята и доста по-добре общопризнат от близките, в сравнение с хората, които напълно се концентрират във външния си тип.

- Смятате ли, че подражанието може да тласне младите девойки към ментални проблеми или хранителни разстройства?

- Да, несъмнено, че подражанието на подобен вид хора може да докара до доста съществени ментални проблеми . Хранителни разстройства , също по този начин разстройство на самата персона. Момичето може да стартира да има ниско самочувствие, да не може да види хубостта в личната си визия, сравнявайки се с другите. Когато младеж стартира да изпитва такива усеща, в действителност е доста добре да се съветва със експерт, с цел да може овреме да стартират да се обработват тези чисто ментални проблеми , които могат да бъдат изпитани, сравнявайки се с някакви примери, които не са действителни, и да се доближи до тежки форми на хранителни разстройства и зависимости.

- Как душевен се отразява на участничките престоят им в " Ергенът "? Може ли да нанесе трайни контузии за в бъдеще?

- Напълно е допустимо. Травма може да бъде породена на душeвността по разнообразни способи и условия, само че самият факт, че си затворен в началото с непознати хора, е значителен стрес за личността. Другото нещо, което може да нанесе сериозна контузия, са конфликтните обстановки в къщата, на които сме очевидци. Тази отрицателна сила не може да се обработи, самият човек няма пространството, което да си даде, с цел да се оправи с казуса. В естествения живот може да се види с някого, даже и да не е експерт, до момента в който там поради изолацията той няма опция да се оправи с тези страсти. И сигурно нещата, които се случват във формата, могат да имат следствие върху душeвността, в случай че се е случил някакъв доста сериозен случай, който да повлияе по този начин.

- Възможно ли е да възникне същинска обич в изкуствена среда, където връзките се наблюдават от десетки хиляди хора?

- Аз като психолог не мога да кажа за всяко човешко създание, само че считам, че е доста дребна вероятността да се разкрие цялостният капацитет на едни връзки, които са заобиколени от камери. По-скоро това е тяхната демонстративната част. Истинските страсти няма по какъв начин да бъдат под светлината на прожекторите и даже да има някакво увлечение или някакъв интерес, съгласно мен е съвсем невероятно да се показа дълбочината на едно възприятие, когато е обществено.

- Възможно ли е съперничеството на девойките да ги тласка повече към Ергена, а не толкоз желанието да открият любовта?

- Да, допустимо е. Това е висококонкурентна среда и влизайки във формата, девойките го знаят. Със сигурност психолозите са гледали също по този начин дали участничките имат хъс и предпочитание за триумф. Аз в действителност нямам доверие, че можеш да срещнеш любовта по метода, по който това е показано в предаването. Не считам, че би трябвало да се показват по този начин този вид връзки на феновете. Любовта е нещо доста персонално, едно от най-интимните неща е влюбването и първите трепети и считам, че множеството от участничките влизат, с цел да станат известни, както виждаме от всички риалитита, след които участниците имат много висока известност.

- Какво е вашето обръщение към младежите, които са принудени да живеят в един толкоз веществен и лекомислен свят?

- Много е мъчно да отстояваш себе си, когато всичко към теб ти дава модели, на които да подражаваш, само че тук идва възприятието за персонална стойност. Аз считам, че един младеж, когато има вяра във опциите си и има задоволително високо и здравословно самочувствие, това, което го обкръжава, има все по-малка стойност за него. И също по този начин желая да кажа на девойките, които гледат тези хубави " опаковки ", че те демонстрират единствено красивата част от всекидневието си. Реално всеки човек, на който желаят да наподобяват, не демонстрира своите недостатъци и моментите, в които не е във форма. Затова би трябвало да имат едно мислено, че виждат просто един добре опакован артикул, само че не и същността.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР