„Весело интервю направихте в един невесел момент за България и

...
„Весело интервю направихте в един невесел момент за България и
Коментари Харесай

„Провинциално” и „консервативно” ли е обществото в огледалото на Борисов

„ Весело изявление направихте в един невесел миг за България и света – чувството е, че мина в смешки и закачки” – по този метод културният антрополог Харалан Александров разяснява в студиото на „ Тази сутрин” вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов в ефира на bTV.

„ Въпросите бяха удивително провинциални, което демонстрира какъв брой провинциално е това общество. Хората питаха за вътрешни неща, българската общественост избира да попита своя политически водач и министър председател за неща, които касаят дома, бита и идентичността, а не за комплицираните връзки на нашето общество с огромния свят”, означи той и беше безапелационен, че тематиката с Истанбулската спогодба към този момент няма нищо общо с външния свят.

„ Те не разискват конвенцията, те разискват, въпреки и по доста погрешен метод, Европа – споделят „ Не сме абсолютно в Европа, няма да поносим Европа на всяка цена”, съобщи и социологът Андрей Райчев. И двамата бяха безапелационни, че в документа няма учредения за страховете, които избуяха в обществото през последните седмици.

„ Ние стигнахме до края на един интервал на нашето отношение с Европа и света – културата на имитация”, счита Александров. Според Райчев България „ по прикрит и безразсъден начин” влиза в огромния социално-политически спор в света през днешния ден – не ляво против дясно, а демократично против консервативно: „ Нашето общество е доста по-консервативно, в сравнение с знае за себе си”.

Харалан Александров разяснява, че за следващ път Бойко Борисов се оказва в обстановка, в която да съчетава два несъчетаеми дневни реда: „ Трябва да обезпечи промяна на обществото (в името на договарянията за влизането в „ сърцето на ЕС”)”, само че и „ (за да бъде харесван) би трябвало да препотвърди своята принадлежност към това общество”.

Андрей Райчев уточни, че до юни министър председателят би трябвало да завоюва „ купа”, с която да покаже, че европредседателството е било сполучливо: „ Купите се споделят „ Шенген” и „ Евро” и други купи няма. За него е смъртоносно, в случай че в този момент България излъчи известие „ Ние сме диваци”.

--> На какво обаче се дължи впечатляващата поляризация на обществото напоследък? „ Мненията предшестват обстоятелствата – ние първо формираме мнение и след това се интересуваме изборно от фактите”, изясни Александров и уточни, че този феномен се дължи на обществените мрежи и сриването на обществените престижи.

За комплицираните връзки сред „ Дондуков” 1 и „ Дондуков” 2 Райчев разяснява, че, с цел да не се стигне до война, се нападна антуражът. Така „ горкият Иво Христов е в ситуацията на тъщата”, откакто през вчерашния ден министър председателят съобщи, че се схваща с президента Румен Радев, само че създателят на речите на президента внасял напрежение.

По отношение на „ осветяването” на Цеко Минев като притежател на „ Юлен”, Харалан Александров уточни, че министър председателят хитро конституира спора не сред десни и ръководещи, а сред леви и капитализма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР