Веселин Петков е от тези треньори, за които много не

...
Веселин Петков е от тези треньори, за които много не
Коментари Харесай

Веселин Петков - треньорът, който прави шампиони в тениса

Веселин Петков е от тези треньори, за които доста не се приказва из медиите и профилираните тенис уеб сайтове. За него приказват резултатите на неговите състезатели. Владимир Попов завоюва държавния шампионат до 18 година, проведен от " Локо 98 ". Елизара Янева е двукратна шампионка от Държавното персонално състезание по тенис на закрито до 16 година, състояло се в " Атаро Клима ". Ева Николова завоюва Държавното персонално състезание по тенис на закрито до 14 година в Хасково.

Тези триумфи на тенисистите на Веселин Петков от началото на годината ни накараха да потърсим експерта, с цел да научим мнението му за тениса в Пловдив и по какъв начин оцеляват в изискванията на международната пандемия.

Здравейте, господин Петков. Бихте ли се показали на тези от читателите на " Марица ", които не ви познават?

- Казвам се Веселин Петков, треньор по тенис. Родом съм от Хасково, само че доста млад дойдох в Пловдив и тук започнах треньорската си кариера. За преместването доста ми оказа помощ Димитър Господинов (б.р. - бащата на Григор Димитров). Започнах първо в клуб " Албена ", по-късно бях в " Железничар ", в този момент съм в " Пловдив 1981 ". Предишният ми клуб бе " Стоянстрой ". Бяхме създали добър набор от тенисисти там, само че господин Стоян Сариев умря, а синът му реши вместо тенискорт да направи терен за дребни малки врати по футбол.

Бихте ли загатнали по-известните тенисисти, с които упражнявате?

- Елица Костова, която също е от Хасково, тренира при мен. Многократната шампионка при дамите Зиновия Ванева - също. От по-младите ще загатна триото Владимир Попов, Елизара Янева и Ева Николова. Има и още гении, само че от тях зависи дали ще се развият в тениса, или той ще им остане единствено занимание.

Как изкарахте предходната тежка година като треньор?

- Два месеца не тренирахме поради тоталния локдаун, не стъпихме на корта. Зимата също е доста сложна, защото в Пловдив има две зали за тенис - Атаро Клима и Пиронкови. Хубаво е, че бяха двата клуба (б.р. - Пловдив 1981 и Пиронкови) да ни спасят. Големи благодарности на господин Атанас Рогачев и господин Кирил Пиронков. Зимата това е светлината в тунела за Пловдив. Другите решения са Асеновград и Пазарджик. Примерно Елица Костова тренира цяла зима в Асеновград.

Каква е оптималната численост деца, която един треньор може да води, без от това да страда качеството на заниманията?

- Ако приказваме за качествени тренировки, добра самостоятелна работа, то аз бих се справил единствено с 15-16 деца. Нямаш време за повече, денят не стига.

Вие треньорите имате ли време, с цел да усъвършенствате и вашите познания?

- Всички треньори преподават техен си жанр на игра. Тенисът не е унифицирани тренировки. Стиловете са разнообразни.

В този аспект какво ще кажете за известния пловдивски удар " форхенд слайс "?

- Те го вършат като на смешка. Но виждат, че носи триумфи на някои тенисисти и е хубаво да участва в арсенала на всеки играч, без значение на каква възраст.

Кои деца от пловдивските клубове на теб персонално ти харесват?

- Специално 18-годишните сега - Влади Попов, Адриано Дженев, Илиян Радулов, сестра му Йоанна, 12-годишният Алекс Толев, доста са дечицата. Хубаво е, че има млади тенисисти, които към този момент са се ориентирали добре и ще се стремят да вземат стипендия по тенис във висше учебно заведение в чужбина. Пожелавам им шанс и да са упорити в тренировките. Иначе не става.

Какви са по-конкретните проекти за присъединяване на ваши състезатели в шампионатите?

- Владимир Попов ще взе участие на започващия идната седмица ITF шампионат на кортовете на " Локомотив ". Зиновия Ванева тази неделя отпътува на 3-4 шампионата в Анталия. Днес Елизара Янева игра край на държавен шампионат на кортовете на Локомотив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР