Веселин Николов Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn

...
Веселин Николов Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn
Коментари Харесай

Столичната община с нов опит да продължи договорите с "Карат-С"

Веселин Николов
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 15:51, 19 юни 17, 264 0
© Надежда Чипева, Капитал

На съвещанието си в четвъртък Столичният общински съвет ще гласоподава дали да продължи договорите на частния транспортьор " Карат-С " за 15 автобусни линии от градския превоз в София. В средата на май общинските съветници не одобриха настояването на зам.-кмета по превоз Евгени Крусев да бъдат продължени договорите на " Карат-С " за 11 линии.

Причината за настояването е, че договорите за линиите ще изтекат поетапно до септември 2018 година, а общинското сдружение " Столичен автотранспорт " не разполага с рейсове, които да обслужват линиите.

Предложението на Крусев бе за линии 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 123, 204 и 306. Сега с изключение на за тях Столичната община възнамерява да продължи договорите и за линии 69,70, 4 и 114. Вносители на новото искане са общинските съветници Ваня Тагарева (ГЕРБ) и Симеон Славчев (независим). Пред " Дневник " Симеон Славчев изясни, че договорите и на 4-те линии ще изтекат и се предлага те да бъдат продължени в този момент, с цел да не се постанова внасяне на обособен отчет. Славчев изясни и че линия 114 е закрита, само че договорът за нея се продължава, " с цел да няма юридически спор, тъй като е включена в пакета от контракти ".

Според вносителите, в случай че договорите не бъдат продължени, ще би трябвало по тях да бъдат пуснати рейсове на " Столичен автотранспорт " със междинна възраст 30 години, които нямат никаква екологична норма. Същевременно рейсовете на " Карат-С " са на 8 години с екологична норма " Евро 1 ".

Със същите претекстове зам.-кметът по превоз внесе предлагането за продължение през май, което бе отхвърлено. Година по-рано със същите претекстове някогашният зам.-кмет по превоз Любомир Христов внесе искане за продължаването на договорите на " Карат-С " за 5 автобусни линии. Тогава то бе признато от Столичния общински съвет.

В предлагането си Тагарева и Славчев оферират период за продължение " до 2 години " при цена за километър пробег " до 3 лв. ". В изискванията на изтичащите контракти Столичната община заплаща на " Карат-С " по 3.59 лв. на километър. Общинското сдружение " Столичен автотранспорт " пък получава по 3.05 лв. за километър. Пред " Дневник " Ваня Тагарева изясни, че предлагането, което внася, е стопански по-изгодно за Столичната община.

Срокът е " до 2 години ", тъй като Столичната община възнамерява да разгласи социална поръчка за нови 30 рейса, които да бъдат пуснати по линията. " С този период ние си даваме задатък, с цел да обявим процедурата и тя да може завърши сполучливо ", сподели Тагарева.

Тагарева е определена за общински консултант от регион " Панчарево ". По думите й линиите обслужват " трите най-големи села в България " - Лозен, Бистрица и Казичене. " Тези обитаеми места са на най-голямо разстояние от центъра на София и при тях няма опция за различен тип превоз ", сподели Тагарева. Според нея " не е възможно " общинското сдружение " Столичен автотранспорт " да поема тези линии със остарели рейсове.

Тагарева съобщи, че е поела ангажимент пред поданици на село Лозен да внесе " отчета, с цел да не се позволява остарели амортизирани рейсове да поемат линиите в регион " Панчарево ". По думите й това се е случило на общоселското заседание на село Лозен на 11 юни, проведено от гражданско съдружие " Бъдеще за Лозен ".

Пред " Дневник " Йордан Ибришимов от " Бъдеще за Лозен " сподели, че по време на срещата локалните не са обсъждали опцията остарели рейсове да заменят тези на " Карат-С " по линия 5, която минава през Лозен. По думите на Ибришимов този въпрос изобщо не е бил поставян по време на срещата. " Ние знаем, че концесията изтича през септември, и това, което желаеме, е по линията да бъдат пуснати повече рейсове ", сподели Ибришимов. По думите му недоволствата на локалните са, че рейсовете са малко и се движат прекомерно постепенно.

Попитана от " Дневник " Тагарева отговори, че с импортирания отчет няма да се допусне утежняване на услугата, а това дали ще бъдат пуснати спомагателни рейсове по линията ще бъде предмет на " спомагателни договаряния с администрацията ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР