Веселин Марешки обяви, че е готов да се откаже от

...
Веселин Марешки обяви, че е готов да се откаже от
Коментари Харесай

Марешки ще си даде имунитета и ще продължи да крепи кворума

Веселин Марешки разгласи, че е подготвен да се откаже от имунитета си, чието събаряне изиска предходната седмица основният прокурор. Сотир Цацаров настоя за имунитетите на шестима депутати.
 Цацаров изиска имунитета на шестима депутати - измежду тях са Елена Йончева и Марешки
Първоначално водачът на „ Воля “ недоумяваше за какво още веднъж желаят имунитета му в случай, че при предното гледище за това е оповестил, че „ го смъква по всички членове на Наказателния кодекс “. Оказа се, че такава процедура не съществува – депутатът има правото да се отхвърля от отбраната си всякога при наказателно гонене, само че не и да го направи еднократно за всички възможни бъдещи следствия. След като това се разбра, Марешки реши, че ще намерения дали да не остави сътрудниците му в Народното събрание да гласоподават събаряне на имунитета му, с цел да видел от кое място идва офанзивата против него. Подозирал „ двамата изверги в държавното управление “, имайки поради вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Днес Марешки сподели, че е размислил. Сам щял да се откаже от имунитета си, а образеца му щели да последват другите двама депутати от групировката му в листата на Цацаров.

Лидерът на " Воля " направи крачка обратно и по друга своя позиция: отхвърли се да бойкотира регистрацията за съвещанията в пленарната зала. Преди седмица той сложи ултиматум: или Каракачанов и Симеонов подават оставки, или депутатите от " Воля " стопират да крепят така и така нежния кворум. Ето и обяснението му за обрата:

" Воля " не е рекетьорска партия. Симпатизантите ни споделиха, че това би било бягство от отговорност и не са ни пратили тук, с цел да се крием по коридорите ", сподели Марешки.

Марешки обаче продължавал да желае оставките на двамата вицепремиери.

На конференция през днешния ден водачът на " Воля " размаха и неестествен кокал , с цел да покаже по какъв начин двамата вицепремиери са " оглозгали " страната.

Марешки и депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов към този момент са без имунитет и с обвиняване в изнудване. Сега прокуратурата желае да добави и такова за сговаряне на осъществяване на закононарушения с цели набиране на имотна полза.

Имунитетът на депутатите в България значи, че те не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбуждано наказателно гонене. За осъществено закононарушение от общ темперамент могат да бъдат упреквани, само че след събаряне на имунитета им. За да стартира процедурата, основният прокурор насочва стимулирано искане до Народното събрание. Депутатът може да даде документално единодушие за събаряне на имунитета или Народното събрание да реши дали да даде позволение. Депутатите могат да се произнесат не по-рано от 5 дни след постъпване на настояването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР