Веселин Денков, който е един от изнудваните от Мартин Божанов

...
Веселин Денков, който е един от изнудваните от Мартин Божанов
Коментари Харесай

Парламентарната комисия за Нотариуса изслуша Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Веселин Денков, който е един от изнудваните от Мартин Божанов по прякор " Нотариуса ", обвърза началото на проблемите си със закритото към този момент спецправосъдие със своя среща с някогашния основен прокурор Сотир Цацаров през август 2020 година Тогава Цацаров към този момент беше ръководител на антикорупционната комисия. Веселин Денков и брачната половинка му Ивайла Бакалова бяха на чуване в специфичната парламентарна комисия, която изследва данни за нерегламентирани връзки на Мартин Божанов с магистрати.

Споменаването на името на убития предходната година предприемач Алексей Петров, това на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и на прекратеното дело " Барселонагейт " доведоха до остри реплики сред представителите в комисията на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ.

Веелина Денков уточни пред парламентарната комисия, че срещата му с Цацаров се е провела на 22-ри август 2020 година Преди това Денков почнал да получава предизвестия, че в случай че не заплати 100 хиляди лв., от очевидец по дело, спецпрокуратурата ще се трансформира в обвинен. След като отказал, му повдигнали обвиняване, като посланието, което му предавали медиаторите, е, че парите се желаят за съдии и прокурори от спецправосъдието. 

Именно тогава той отива при Цацаров, с цел да каже, че е изнудван от магистрати. Шефът на антикорупционната комисия му предлага да пусне формален сигнал. Денков прави това и " няколко дни по-късно към този момент е разгласен за общодържавно търсене, а три дни по-късно е задържан при завръщането си в чужбина ". 

Според Денков, връзка с неговите проблеми със правосъдната система били и митингите през 2020 година Тогава те бяха против някогашния основен прокурор Иван Гешев и тогавашния министър председател Бойко Борисов. Тази теза, която Денков и Бакалова развиха пред депутатите, подвигна напрежението по време на третото съвещание на комисията

Напрежението беше главно сред членовете на комисията от така наречен " конституционно болшинство ". От ГЕРБ и Държавно стопанско предприятие се интересуваха дали Алексей Петров е бил част от  кръга на Нотариуса, а от ПП-ДБ - дали има връзка сред проблемите със спецправосъдието на мъжа на Бакалова - Веселин Денков. 

С Бойко Борисов беше намесена и аферата " Барселонагейт ", тъй като при чуването си Денков свърза своя арест и изнудването си от кръга на Божанов с присъединяване си в антиправителствените митинги през 2020 година, като допусна, че тогава може би някой е внушил на тогавашния министър председател Борисов, че желае да го смъкна от власт. Денкова сподели и че измежду хората, убеждавали го да заплати, с цел да не бъде арестуван, е бил и Алексей Петров. Първо му се ядосал, само че откакто полежал в ареста е решил, че може би е бил откровен.

Ивайла Бакалова пък описа за своя среща с Алексей Петров, откакто мъжът ѝ към този момент е бил арестуван, на която Петров е споделил:

" Беше арестуван политически и до момента в който Бойко Борисов е на власт, той ще има проблеми. Каза, че Бойко Борисов е доста злопаметен човек, аз би трябвало да се вардя и че в действителност всички проблеми идват от него. Това ми сподели Алексей Петров, пък и целият разбор по делата приказва тъкмо за това ". 

Ивайла Бакалова и Веселин Денков повториха, че Мартин Божанов е артикул на неработещата правосъдна система, както и че е имал чадър на най-високо равнище. 

На фона на реплики и рецензии от депутатите от ГЕРБ, че политизира чуването, Бакалова се обърна към членовете на комисията:

" Прокуратурата е извънредно обвързана политически и това го видяхме и при " Барселонагейт ". Всичко това вие го знаете доста добре и аз не ви споделям нещо ново. Ако очаквате от мен да си мълча и да ви споделям, че Мартин Нотариуса е най-голямото зло в правосъдната система и към този момент го няма, не мога да ви го кажа. Мартин Божанов беше един реализатор, който хора от по-високите етажи го употребиха за поръчки и той си изкарваше парите около тези неща. Аз съм надалеч от мисълта да си мисля, че тези пари той ги е желал за някои политик, само че той по този метод е правил пари за себе си и политиците са му давали чадър, под който той да вирее толкоз дълго време - политици, прокурори, всичко надолу властимащи ".

Тя разяснява и интереса на проверяващите към разкритията ѝ, откакто " Антикорупционният фонд " разгласява своето следствие още преди три години, като обвърза този интерес със промяната на Главния прокурор Иван Гешев, тъй като той е станал " комфортния провинен " ".

" Ясно е за всички, че тази прокуратура е политически обвързана. Не знам по какъв начин очаквате изпълняващият длъжността Главен прокурор сега да решаваме някакви каузи, тъй като явно той си прави срещи с сложната посредническа група. Имаме го сниман в " Осемте джуджета ". Не разбирам за какво хората или политиците ни се вършат, че това не се случва. То е " очевадно ", че прокуратурата е политически обвързвана ".

По време на днешното чуване, Бакалова и Денков бях безапелационни, че няма по какъв начин да се гледа на явлението Нотариуса отвън цялостния проблем на правосъдната ни система, както и че Мартин Божанов не е имало по какъв начин да вирее, в случай че не е имало политически чадър. 

Ивайла Бакалова описа какво е станало от момента, в който брачният партньор ѝ е бил арестуван: 

" След като беше арестуван, се стартира един институционален напън и принуда. На мен персонално ми бяха повдигнати не знам какъв брой проверки - 11 или 12 проверки, като доста от тях на неработещи компании. Ще поговорим след това и за медиите, в които излизаха крупни публикации като " Ивайла Бакалова ръководи милиони ", пък в действителност това са едни компании, които не работят може би от десетина години "

По време на чуването стана дума и за другата група с брокер в правосъдната система - тази на Петьо Петров с прякор " Пепи Еврото ". 

Бакалова предлага на депутатите, в случай че са решили да изчистят системата, да прочетат както лист към кръга Божанов, по този начин и листата към Пепи Еврото, като по думите й, този към някогашния следовател Петьо Петров с прякор " Еврото ", е бил доста по-силен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР