Весела Кюлева, вдовицата на разстреляния през есента на 2005 г.

...
Весела Кюлева, вдовицата на разстреляния през есента на 2005 г.
Коментари Харесай

Веселата вдовица: Весела Кюлева иска 13 млн. лева за палата в „Драгалевци”

Весела Кюлева, вдовицата на разстреляния през есента на 2005 година олигарх Емил Кюлев, стремително разпродава поредна порция парцели от несметното благосъстояние на починалия банкер.
Съвсем неотдавна, в края на декември, съдбовната дама прибра 21,2 милиона лв. от пътния необут Велико Желев, който купи емблематичната 6-етажна постройка на ДЗИ на централния столичен бул. „ Цар Освободител “, написа „ Уикенд”.
Оказа се, че Весела е поставила на тезгяха освен парадния офис на починалия си брачен партньор, само че и внушителното фамилно имение с голям частен парк в тузарския столичен квартал „ Драгалевци “ в полите на Витоша. Впечатляващата резиденция на Кюлев се предлага за обмен от няколко седмици в влиятелни имотни организации, а цената на имението е напряко стряскаща – 6,5 милиона евро или съвсем 13 млн. лева!
Срещу тази сума обаче бъдещият притежател получава блестящ парцел без аналог у нас – голяма къща с разгърната повърхност от 1400 кв. м., ситуирана в частен парк от 8000 кв. м. с изумителни гледки към Витоша и София.
Сред многочислените достолепия на банкерския дворец са личен тенис корт, голяма градина с скъпи растителни типове, аранжирана с десетки пластики, дело на фамозни статуи, необятен барбекю ъгъл с външна камина, два гаража с 6 паркоместа и, естествено, къща за защитата и прислугата.
Резиденцията на Емил Кюлев разполага със личен водоизточник и вместилище за вода с съдържимост 5000 литра, както и мощен електрогенератор, който се включва 6 секунди след прекъсването на тока. Имението се отоплява на газ и на нафта.
Внушителната резиденция е напълно обзаведена с дизайнерски мебели от Австрия, поръчани от Емил Кюлев малко преди изтезанието му.
Паметливи съратници на починалия банкер си спомнят, че той броил над 2 милиона евро на мебелист от Виена, който изработил домашния му кабинет с аристократична библиотека, солидна столова, спалните и дрешниците в къщата, както и централния му офис в накоро продадената постройка на ДЗИ на бул. „ Цар Освободител “.
Къщата разполага още с голям фитнес салон, винарна с над 400 бутилки определени виновност, билярдна зала, пура бар, сауна, 6 спални и 6 бани, както и гримьорна.
Близки до Весела Кюлева разкриха пред „ Уикенд “, че тя съвсем не е живяла в резиденцията след убийството на Емил Кюлев. Ликвидираният от наемен убиец през 2005 година банкер се нанесе в драгалевския дворец единствено 2 години преди да завърши земния си път, оставяйки къщата си в прилежащия квартал „ Бояна “ на първата си брачна половинка.
Имението му в „ Драгалевци “ било градено близо 4 години, а през това време банкерът обитавал с възлюбената си секретарка Весела тогавашната резиденция на Тодор Живков „ Аглика “ в естествен парк „ Витоша “. Днес този парцел е благосъстоятелност на укриващия се в Дубай с 14 повдигнати обвинявания хазартен необут Васил Божков. През 2014 година Черепа купи „ Аглика “ от Весела Кюлева за над 6 млн. лева
След като наемник разстреля Емил Кюлев с дъжд от патрони на светофара на държавния бул. „ България “ на 26 октомври 2005 година, овдовялата Весела скоропостижно напусна резиденцията в „ Драгалевци “ дружно с двете си деца от банкера Емил и Никола.
По-малко от година след убийството вдовицата роди щерка от футболиста Мартин Станков, а през 2010 година се омъжи за снажния състезател.
Жителите на баровския столичен квартал „ Драгалевци “ са безапелационни, че Весела в никакъв случай не е обитавала имението, издигнато от Емил Кюлев, с новия си мъж: „ Тя напусна палата с тайфа охранители и патрулка на Министерство на вътрешните работи още в деня, когато го гръмнаха и от този момент не е нощувала тук “. Имението обаче не е оставало в никакъв случай без контрол.
Дълги години в него се помещавала резиденция на непознато посолство, по-късно там живял тайнствен баровец от арабски генезис. Тузарят обаче се изнесъл предходната пролет, когато избухнала пандемията от Ковид-19 и от този момент резиденцията е необитаема. Той плащал 22 000 лв. месечен наем за внушителната къща. Въпреки че близо година е ненаселен, парцелът се пази от жива защита.
Според съседите в „ Драгалевци “, в изискванията на коронавирусна зараза и неналичието на наематели Весела Кюлева е предпочела да се раздели с имението. „ Месечните разноски за поддръжка са големи.
Само двора е над 8 декара, трима градинари през ден работят…Отопление, ток, вода, разчистване, защита – поддръжката отива към 10 000 лв. за месец “, пресмятат комшиите на една от най-богатите българки.
След гибелта на Емил Кюлев овдовялата Весела разпродаде на части бизнес империята, ползвайки като съветник медийния необут Иво Прокопиев. Вдовицата прибра общо над 400 милиона евро от продажбата на застрахователното сдружение ДЗИ и банката, както и няколко десетки милиони левове от покупко-продажби с парцели, добити приживе от Кюлев.
Слухът, че Весела Кюлева възнамерява да напусне България и да живее във Виена с мъжа Мартин Станков, вероятно подбуден от поставените на тезгяха топ парцели, към този момент не се удостоверява. Мнозина обаче се чудят за какво бизнесдамата избира да разпродава, а не да отдава нод наем топ парцелите си, защото тя е разкрила покупател и за друга топ постройка.
Според осведомени, Кюлева е в напреднали договаряния за продажбата на 5-етажна офис постройка на ул. „ Кърниградска “, която пресича пешеходния бул. „ Витоша “.
Кандидат притежател на този влиятелен бизнес парцел е предприемачът Мирослав Печев, популян като Миро Лавацата, тъй като повече от две десетилетия е формален вносител на известното италианско кафе.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР