„Вертикалната гора на Милано или двете окичени със зеленина високи

„Вертикалната гора на Милано или двете окичени със зеленина високи ...

Миланската Вертикална гора с ново признание.


„Вертикалната гора" на Милано или двете окичени със зеленина високи сгради в модерния център на града бяха обявени за небостъргачи - икони на света. Стори го престижната американска организация за съвременна урбанистика „Council on Tall Buildings and Urban Habitat" с централа в Чикаго. Завчера тя оповести с нарочна декларация, че забилата се в небето миланска „гора" е включена в списъка на 50-те емблематични за планетата небостъргачи на нейните последни 50 години.

Двете уникални високи сгради са построени през 2014 г. в централната градска зона „Порта нуова" по проект на известния архитект Стефано Боери. Едната „кула" се издига на 110 м височина, а другата на 75 м, като и двете са „пременени" с общо 20 декара гъста зеленина. Става дума за 711 дървета, 5000 големи храстии 15 хил. висящи растения и цветя от над 100 растителни вида. За всички тях се грижат постоянно десетина озеленители - алпинисти, които в Милано наричат „летящите градинари". Обявяването на „Вертикалните гори" за небостъргачи - икона на планетарнта архитектура обаче не е първото международно признание за създателите им. Защото в края на 2014 г. или броени месеца след като приеха първите си обитатели, „кулите" бяха обявени от авторитетния Музей на архитектурата във Франкфурт за „най-красивите небостъргачи на света". Иначе да живееш в тях си е истински лукс - ами цената на квадратен метър в помещаващите се в „гората" 110 апартамента е от 15 хил. евро нагоре.

Италианци построиха първата вила със 100% енергийно самозадоволяване

В италианския град Асти бе построена първата вила, която не е свързана нито с електрическата мрежа на страната, нито с газопровод. А иначе не само нейните климатик, осветление, телевизори, хладилници, печки, пералня и всевъзможни други домашни уреди си работят на пълна пара. Защото дори електрическият автомобил в гаража може да бъде винаги включен за зареждане, както постоянно действа и алармената инсталация. С други думи собствениците на вилата няма повече да плащат ток и газ. Според архитектите и конструкторите на къщата инвестицията в осигуряващата нужната енергия мощна фотоволтаична инсталация ще се възстанови само за 5 години.

Източник: cross.bg