Версията на службите, че 20-годишният Кристиян Бойчев е хакерът, който

...
Версията на службите, че 20-годишният Кристиян Бойчев е хакерът, който
Коментари Харесай

Доказателствата срещу арестувания за пробива на НАП съвсем олекнаха

Версията на службите, че 20-годишният Кристиян Бойчев е хакерът, който стои зад офанзивата против информационната система на Национална агенция за приходите, напълно олекна, откакто видни IT експерти и юристите му демонстрираха пробойните в показаните доказателства. Вчера прокуратурата сама изиска той да бъде освободен с най-леката мярка за неотклонение " Подписка ", въпреки и с други учредения. 

Аргументите на държавното обвиняване са впечатляващи. Оказа се, че въпреки да събира сензитивна информация за всички жители и компании в страната, инфраструктурата на Национална агенция за приходите не е сериозна и не попада под особената отбрана на закона. В писмо до Софийска градска прокуратура от приходната организация обяснили, че не са изпълнени условията на Наредбата за оповестяване на осведомителната система за сериозна инфраструктура. Българска национална телевизия заяви, че е имало предложение до Министерство на финансите осведомителната система на Национална агенция за приходите да бъде оповестена за сериозна инфраструктура, само че по незнайни аргументи това не се е случило. От прокуратурата обяснили пред малкия екран, че това незабавно преквалифицира обвиняването против Кристиян Бойков в по-леко и най-вероятно ще докара до сваляне на наказателната му отговорност и подмяна с административно наказание - санкция в размер на 1000 лв..

Кристиян Бойков беше арестуван във вторник, единствено ден откакто персоналните данни на над 5 млн. български жители и компании бяха разпространени в интернет от незнаен хакер. Първоначално той беше упрекнат за непозволен достъп до система, която е част от сериозната инфраструктура на страната. За това се планува до 8 година затвор.

Представените доказателства против Бойков обаче незабавно бяха разрушени от специалистите. Шефът на Кристиян Бойков във компанията за киберсигурност " Тад Груп " Георги Янков се осъмни в бързината на службите, с която са достигнали до хипотетичния причинител на хакерската офанзива. " Странно е, че след толкоз малко време ГДБОП дори имат информация за причинителя. Те лично познават Кристиян, не са се срещнали по време на ареста. Той е работил с тези хора, били са дружно по доста конференции. Затова и първоначално ние говорихме напълно свободно със чиновниците от ГДБОП. Те споделиха, че работят по сигнал, получен на техния уебсайт ", разказа той пред bTV.

Според юриста на Бойков Любен Казанлиев е неуместно постановлението на прокуратурата за привличане под наказателна отговорност да съдържа 4 реда претекстове, а в последвалото прессъобщение те да бъдат няколко страници.  " Ние научихме от пресрелийза на прокуратурата какви доказателства имат. В постановлението попада единствено името на машината, която е потърпевша. Всичко останало - какъв бил лог файлът, който били намерили, какво било неговото наличие, е в прессъобщението, а не в документа, който се дава на адвокатите ", възмути се той. 

Вторият бранител на Кристиян - юрист Георги Стефанов, дефинира обвиняването на прокуратурата като " негодно ". " Не знам за какво прокуратурата желае мярка за неотклонение на 4 реда обвиняване, което не съдържа даже дата и интервал на осъществяване. Ставало дума за дейности през система, която касае възобновяване на Данък добавена стойност, а в същото време приказват за изтекли годишни данъчни заявления. В тази система такива няма ", разяснява той. Според него самият факт, че хакерската офанзива е осъществена през операционната система " Уиндоус ", значи, че е дело на дилетант. Тази теза изрази и юрист Казанлиев, който уточни, че Кристиян работи само под " Линукс ".

Адвокат Стефанов показа, че клиентът му подозира, че е бил натопен от конкурентна компания, тъй като работил по съществени планове. Кристиян е разказал още на юристите си, че " цяла нощ са се опитвали да го накарат да признае някакви обстоятелства ". " Искали са да признае, че той е причинителят на това действие. Защо той да го признава, откакто има такива безспорни доказателства? ", попита адв. Стефанов. 20-годишният юноша е бил разпитван без юрист, макар че категорично е изискал подобен. Бил е заплашван, че в случай че не се признае за отговорен, ще има последици, а в случай че го стори - ще бъде освободен неотложно. 

 

ФАЛШИФИКАЦИЯ

И двамата бранители на обвинения бяха безапелационни, че няма безспорни доказателства против Бойков. Според тях откритият лог файл, който е оставен от компютър, кръстен " Криссс ", не е безспорна диря. " И аз мога да си кръстя машината Крис ", означи адв. Казанлиев. 

Софтуерният специалист и създател на академията за IT специалисти " Телерик " Светлин Наков разгласява във фейсбук групата " Програмиране в България " обстоятелства, които сочат, че главната улика против Кристиян Бойчев е била фалшифицирана. " Архивът, който изтече, е основан под " Линукс ". Подпъхнатият по-късно файл е основан под " Уиндоус " от някой различен, не от този, който е основал архива с експорта на базата данни на Национална агенция за приходите от системата за възобновяване на Данък добавена стойност ", написа той, прилагайки фотография, която потвърждава думите му.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР