Версията на Плана за възстановяване и устойчивост е приета от

...
Версията на Плана за възстановяване и устойчивост е приета от
Коментари Харесай

Правителството прие плана за възстановяване, преговаря за затваряне на въглищните централи през 2040 г.

Версията на Плана за възобновяване и резистентност е призната от Министерски съвет и на следващия ден ще бъде изпратена към европейските институции, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов. Той и министър председателят Стефан Янев показаха, че в него са заложени промени, които изискват законодателни промени от идващите Народни събрания. По време на диалози те не са чули обструкции от парламентарно показаните партии от последния парламент. Преговаря се първите средства България да получи още през тази година.

" Смятам, че защитихме за България тези 12.9 млрд лв., макар тежкото завещание и невижданата политическа обстановка. Планът съставлява стратегия за дълготрайни вложения и промени. Те ще създадат българската стопанска система по-силна, конкурентноспособна, ще ѝ дадат подтик, ще подобрят благосъстоянието на жителите, като отговорят на провокациите на 21 век ", разяснява Пеканов. Добави, че тези 12.9 милиарда ще задействат спомагателни 8.1 милиарда вложения, което ще даде резултат върху стопанската система от 21 милиарда лв. в идващите 6 години.

Правителството предлага две дати по основната тематика за затваряне на въглищните централи - 2038 или 2040 година, като се водят договаряния да е 2040-а. 38% от средствата, планувани в проекта, са ориентирани към подготовка за осъществяване на тази цел.

Пеканов дефинира финалната версия на проекта като извънредно изпитание по съгласуваност на всички държавни структури. В нея се съдържат 59 капиталови плана и 46 промени за " подсилване на икономическата и обществената резистентност, възобновяване на стопанската система и увеличение на дълготрайния капацитет ".

" Надградихме фокуса върху декарбонизацията, усилихме поддръжката за бизнеса посредством финансови принадлежности, засилен капиталов фокус в обществената сфера, опазване на здравето, обучение, обществена поддръжка. Имаме 13 нови плана по отношение на априлската версия и доста промени в сферите опазване на здравето, обществена сфера, господство на закона и правораздаване, бизнес среда, енергетика.Забавихме проекта, само че искахме да подсигуряваме, че тези средства ще бъдат употребявани по най-хубавия метод. Спрямо юлската версия имаше усилване на промените в областта на върховенството на закона. Бяхме индикирали също по този начин към представители на Висшия правосъден съвет и прокуратурата, от тях не чухме оферти по какъв начин могат да се подобрят тези параметри. Министерството на правораздаването предложи промени, които да дават отговор на рецензиите, които получаваме от години ", съобщи Пеканов.

След взаимна работа със синдикатите е заложена нова промяна - основаване на държавно дружество за преработка на въглищните райони. Целта му ще е страната да менажира рисковете през идващите години при трансформацията. То ще назначава хора, които са били назначени в тези райони, с цел да ги употребява за рекултивацията им.

След като сподели, че на следващия ден ще изпрати проекта в Брюксел, Пеканов добави промените и вложенията да не бъдат одобрявани като стремежи на един технократ, а нужни стъпки, изискани от политическата обстановка, с цел да се обезпечат на жителите разцвет и по-добро бъдеще.

" Трябва да следим за строгото осъществяване на задачите, да излезем от парадигмата на асимилиране и да влезем в една нова визия на възстановяване на резултатите. България може доста повече ", приключи той.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР