Версии: бизнес интереси,чувствителна информация, която е използвал и отмъщение от

...
Версии: бизнес интереси,чувствителна информация, която е използвал и отмъщение от
Коментари Харесай

Алексей Петров гръмнат в главата по време на рехабилитация (Всичко за убийството)

Версии: бизнес ползи,чувствителна информация, която е употребявал и възмездие от интернационална незаконна организация

Наемник с камуфлажни облекла умъртви Алексей Петров на Витоша точно на рождения ден на основния прокурор Борислав Сарафов в сряда.

 

Досега два пъти опитваха да го убият през последните 20 година, само че той оцеляваше. (Виж долу). Атентаторите съумяха от третия път и моментът надали е определен инцидентно. В последните месеци Алексей Петров се появяваше обществено като специалист по сигурност, не криеше околните си връзки с политици, даже не изключи да се върне в ДАНС, с цел да работи за онлайн сигурността. Контролираният от него бизнес просперира, а  за контактите му в подземния свят, в страната и в чужбина се носят митове.

 

Докато криминалистите търсят стрелеца, оръжието и всевъзможни следи, щаб от представители на службите и прокуратурата към този момент гради и версиите за поръчковото ликвидиране, каквото не се е случвало у нас от покушението против предприемача Петър Христов през 2018 година

 

 

Бизнес ползи, сензитивна информация, която е употребявал за избрани цели, и възмездие на интернационална незаконна организация са част от версиите, по които към този момент се работи, научи “24 часа ”. За последно Петров влезе в общественото пространство с кражбата на персоналните данни на 5 милиона души от масивите на “Лев инс ”, а преди този момент и с апела му Иван Гешев да се отдръпна от поста на основен прокурор след атентата против него при започване на май.

 

В незаконните среди свързват убийството му с това на Красимир Каменов-Къро в ЮАР от 25 май, което също попадна в политическата въртележка, само че няма удостоверение на тази информация.

Убийството е било квалифицирано професионално, демонстрират първичните данни. Бил е наблюдаван. Наемникът е бил наясно, че някогашната барета постоянно се разхожда до местността Бай Кръстьо на Витоша. Правел го най-малко един път седмично. Жената, която го е придружавала, е била негова близка рехабилитаторка, която  ходела с него, тъй като здравословното му положение е влошено от предходните атентати.

Според друга версия той употребявал разходките, с цел да разисква бизнес каузи там – по този начин бил сигурен, че няма по какъв начин да го подслушват. (За бизнеса на Петров – виж тук).

Към 11,30 ч в сряда Петров още веднъж потеглил към планината с Мирослава Михайлова, която има бизнес с съвещания по спортни въпроси и образуване на мероприятия. С тях били и трима гардове. Отнело им към половин час да стигнат до нормалното място.

 

Гардовете следили от към 30 метра  и пазели да не пристигна някой. По това време килърът към този момент дебнел в храстите. Около 12,17 ч се прицелил, евентуално с оптика, и улучил Петров в главата. Стрелял още няколко пъти по него, а по-късно и по Михайлова. Куршумът попаднал в ръката ѝ и траял към гръдния панер.

48-годишната Мирослава Михайлова останала в схващане. Успяла да види, че стрелецът е с камуфлажни облекла. Оттеглил се пешком, взел и оръжието със себе си.

На мястото няма камери, туристи минават рядко.  Изяснява се по какъв начин стрелецът е избягал от гардовете. За секунди те отишли при шефа си и Мирослава. Точно те са подали сигнал на тел. 112 за закононарушението.

 

За по-малко от 20 минути макар отдалечения край пристигнали патрулки и екипи на Спешна помощ. Петров бил мъртъв, само че Михайлова – в схващане. Тя дала първичното изложение на стрелеца, преди да бъде качена в колата за спешна помощ и откарана в “Пирогов ”.

По това време към мястото на стрелбата пътуваха и редица висши служители на реда и прокурори. Сред тях бяха основният и зам. основният секретар на Министерство на вътрешните работи – Петър Тодоров и Живко Коцев, шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов, както и шефът на Националната полиция Атанас Илков. От държавното обвиняване на мястото на престъплението отидоха градската прокурорка на София Илиана Кирилова и заместниците ѝ Иво Илиев и Христо Кръстев.

 

 

Срещу блокадите недоволстваха доста живеещи в “Драгалевци ” и полите на Витоша. Сред тях бе и някогашният и.д. основен прокурор за малко Бойко Найденов, който не можа да стигне до дома си. Найденов изясни, че това не е първото ликвидиране и не счита за вярно да се заварди София.

 

Той разяснява и делата на Алексей Петров, по които някогашната барета бе оневинен.  “Ако имаше правораздаване, може би нямаше да се стигне дотук.  Ако примерно той беше направил закононарушение, да кажем, както предполагахме, и работеше правосъдната система по един добър метод, може би резултатът щеше да е различен и щеше да е жив. Но в случай че е бил почтен, то остава нещо друго – кой би направил ликвидиране. Значи тук става въпрос за засягане на доста тежки ползи ”, отговори Найденов на въпроса по какъв начин си изяснява случилото се.

 

Той отхвърли да навлиза в детайлности и да излага версии, защото не е бил на огледа.

Така едвам след 15 часа, близо 3 часа след убийството, първият формален коментар пристигна от Кирилова. “Проведен е оглед на местопроизшествието, разпитва се защитата ”, обясни градската прокурорка на София. И добави, че на Михайлова ѝ следва интервенция. В първия вероятен миг тя също щяла да даде показания.

 

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров добави, че във ведомството е образуван действен щаб, в който са включени разнообразни структури. Точният тип на оръжието и броят изстрели, с които Петров бил погубен, още се обясняват, разясни Тодоров. А шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов удостовери, че маршрутът е бил нормален за Петров. “Установяват се хора, които са били покрай случая ”, добави служител на реда номер 1 на столицата.

 

Въпреки оперативните дейности до 20 часа нямаше арестуван даже за разпит. Криминалистите ревизират хора, за които има оперативни данни, че се занимават с продажба на нелегално оръжие. По-скоро обаче надвива мнението, че пушката е вкарана в страната от чужбина, а не е купена тук.

 

Ще се гледат и камери в кв. “Драгалевци ”, които може да са засекли на по-късен стадий килъра. Смята се, че той е имал скрита кола. Най-вероятно още преди този момент се е преоблякъл, с цел да не бие на очи. Проверяваха се и кофи за изгорени облекла.

 

Украинецът, организирал атентат против него 2015 година, е освободен предсрочно през май Роман Логвиненко е експулсиран в родината си

 

На 29 май т.г. Роман Логвиненко е освободен предварително от пандиза, където излежаваше присъда за атентата против Алексей Петров през октомври 2015 година Той беше единственият арестуван за закононарушението.

Покушението тогава е подготвяно година и половина – от пролетта на 2014 година Логвиненко беше задържан и упрекнат, че е оказал помощ на причинителите на атентата Артьом Темпински и Максим Чорний, както и на помагача Йевен Балков. Първите двама са стреляли с два гранатомета от засада до дома на Петров, а вторият го е следил. Тримата към момента се търсят от Интерпол.

 

Роман Логвиненко е обезпечил парите за мократа поръчка (200 хиляди евро), провел е следенето на някогашната барета и е давал препоръки на сънародниците си. Тогава Алексей Петров и водачът му, който е някогашен служител на реда, оцеляха с помощта на бронирания автомобил.

 

По време на следствието и на правосъдното дело не стана ясно кой е поръчал убийството на Петров, само че това не е Логвиненко.

Украинецът беше задържан единствено няколко месеца след атентата. Освен че е помагал на следствието тогава Петров има съществена заслуга за разкриването на четиримата забъркани в стрелбата против него, научи “24 часа ”.

 

 

След като е освободен, Роман Логвиненко е експулсиран от България и не се е завръщал. Излежал е тъкмо 7 година от 10-годишната си присъда. Част от нея стопил с труд зад решетките.

Украински жител, женен, с три деца, с висше обучение, управител по специалност. Така е разказан в отчета на затворническата администрация. Страдал от разнообразни хронични болести. Не употребявал алкохол и опиати.

 

“Човек с естествена просветеност, която дава отговор на просветителния му ценз, с прагматично ориентирана ценностна система, радушен, контактен, с добре развити отзивчиви умения, бдителен, бързо се ориентира в непозната конюнктура, с престиж измежду лишените от независимост, твърдоглав в гонене на задачите си, сензитивен, стреми се да контактува с лишени от независимост с по-ниска престъпна заразеност. При засягане на ползите му или когато се почувства афектиран става ядосан, само че не е нападателен. Доверява се на чиновниците, прям и открит. ” Така разказват чиновниците на пандиза индивида, който провежда несполучливия атентат с гранатомети против Петров. Логвиненко помагал на администрацията, уважавал останалите лишени от независимост, не влизал в спорове. Няколко пъти е награждаван с писмени похвали и хранителни колета. Докато лежи в пандиза, е единственият украинец там.

 

За последно е работил като чистач във фитнеса. Включил се в курсове по български език, компютърна просветеност, провел спортни мероприятия.

От непоколебим режим го преместили на лек в затворническото общежитие в Казичене. Въпреки всичко обаче затворническата администрация е дала негативно мнение за предварителното му освобождение.

 

Преди 21 години и един ден Алексей Петров още веднъж бе жертва на атентат. Тогава той е с Ива Павлова, която е до него от над 25 години.

Петров е издебнат пред басейна “Спартак ”. Стрелците го чакат скрити в близката гора. Първо улучили Петров в гърдите.

Нападателите съумяват да избягат и не са разкрити и до през днешния ден. Петров е откаран в “Пирогов ” с рани по гърдите и крайници.

За пръв път Алексей Петров е прострелян през 1999 година Тогава след диалог на висок звук някогашната барета се оказва с патрон в крайници. Версията бе, че револверът е гръмнал инцидентно.

 

Поръчителят на Алексей Петров е с голямо его, освен с доста пари

Не, няма завръщане на мутрите  и няма значение дали службите  работят добре. Правосъдието на  незаконния свят е по-ефективно  от правосъдните зали

СЛАВИ АНГЕЛОВ

Причините за убийството на Алексей Петров не би трябвало да се търсят в сегашното, а в далечното минало. Последните три покушения против него са свързани между тях – те са осъществени от разнообразни групи, само че са поръчани от едно и също място.

Човекът, който заплаща за разстрела, е също с огромни финансови и логистични благоприятни условия, като спорът му с някогашната барета е от началото на новото хилядолетие и не е единствено поради финанси, а и поради мощно наранено его. Това са претекстовете за голям % от поръчковите убийства в България.

 

Иначе по какъв начин някой би чакал повече от 20 години, с цел да реализира задачата си? Първото съществено нападение против Алексей Петров се случи пред комплекса му “Спартак ”. Стрелците, които бяха арестувани и наречени “фабрика за убийства ”, откриха огън против него от другата страна на улицата. По време на следствието против тях имаше някои насоки за връзките им с авторитетни хора, чиито поръчки извършват. Но нищо не се потвърди както против изпълнителите, по този начин и против медиаторите и поръчителя.

 

Вторият атентат с гранатомети пред дома му бе осъществен от напълно друга група. И тук причинителите бяха разкрити. Не е изключено физическият причинител на убийството от сряда също да бъде арестуван. Но сигурно до поръчителя няма да се стигне. Подобни мокри поръчки се провеждат в тайна подчиненост, при която един човек обезпечава оръжието, втори намира физическия палач, трети дава информация за маршрута на жертвата, четвърти и пети предават парите – доста бушони, които би трябвало да изгорят, с цел да остане поръчителят в сянка.

 

Алексей Петров беше изчистил бизнеса си, преподаваше, даже бе зам.-председател на ДАНС. Но това, с което компаниите му се занимаваха при започване на 90-те години на предишния век, си беше изнудване под формата в началото на непринудено платена защита, което по-късно мина в обезпечаване.

Причината за неговото унищожаване в този момент би трябвало да се търси в предишното, в споровете му към 2000-ата година. И убийството му сигурно не е завръщане в мутренските времена, нито пък значи, че службите работят или не работят добре. Те, както и да работят, в никакъв случай не са били по-успешни от хората, които заплатиха за разстрела на някогашната барета.

 

Просто съумяха от третия опит.

Но правораздаването на незаконния свят към момента е доста по-ефективно от това в правосъдните зали на България.

 

Тихомир Безлов: Първо професионално убийство от 5 години

ЮРИ ВЕЛЕВ

Сега поради войната в Украйна елементарно може да се откри убиец с опит, споделя специалистът от Центъра за проучване на демокрацията

 

– Какво ви прави усещане на пръв прочит в убийството на Алексей Петров?

– Сигурно може да се напише цялостен том с историите му – името му изплува от доста от сюжетите през последните десетилетия. Може единствено да гадаем дали това има някаква връзка с убийството, само че Алексей Петров се засилва в последно време в общественото пространство, откакто дълго отсъстваше от него. Все още доста малко знаем за самото ликвидиране. Ако е имал трима души защита, значи става дума за професионално ликвидиране.

 

Миналата година имаше ликвидиране – на Любо Полицая, което бе много аматьорско. Последното ликвидиране от този вид – на огромна фигура и осъществено професионално, бе на Петър Христов – през 2018 година Застреляха го с автоматизирано оръжие от градеж – бе добре квалифицирано ликвидиране. Но този способ на решение на спорове като че ли бе останал обратно във времето.

 

Имаше интервал, когато съвсем през две седмици имаше убийства на известни фигури на улицата – пикът бе някъде през 2003-2005 година Някъде след 2010 година понижиха и бяха по-скоро аматьорски.

– Означава ли това, че в този момент се връщат тези времена на брутални закононарушения?

– Не може да кажем. Сякаш има някаква поредност – гърмежът до колата на Гешев, убийството на Къро в Кейптаун. Но по-скоро надали можем да приказваме за тренд. Сега обаче я има войната в Украйна, т.е. е по-лесно да се откри причинител с опит, има всевъзможни – дезертьори, вагнеровци…

– Не значи ли тази поредност, че престъпността усеща, че властта е слаба?

– Не мисля. Приемането на бюджета промени хоризонта. Ако преди не беше ясно дали държавното управление няма да се разпадне всеки миг, приемането на бюджета сподели, че двете съществени политически обединения са подготвени на взаимни отстъпки.

– Има ли късмет съгласно вас да разкрият причинителя и поръчителя на убийството?

– Ако гледаме статистически, по-скоро е изключение да разкрият някого след професионално ликвидиране.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР