Вероятността партньорите в сглобката да се разберат е по-голяма. Външнополитическият

...
Вероятността партньорите в сглобката да се разберат е по-голяма. Външнополитическият
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Ротацията ще покаже колко дълбока е политическата криза

Вероятността сътрудниците в сглобката да се схванат е по-голяма. Външнополитическият напън е да има държавно управление. Начинът по-който ще се схванат ще покаже какъв брой е дълбока рецесията. Това съобщи пред Българска национална телевизия, преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Тя уточни, че откакто министър-председателят подава своята оставка, Народното събрание би трябвало да я гласоподава. Според нея това може да мине с или без диспути. По думите й такова съвещание ще има, в случай че стане ясно, че ротацията ще се реализира.

Киселова не вижда логичност ръководещите да оставят в ръцете на президента той да задава темпото на политическия развой . Тя означи, че задачата на е била да се отнеме тази опция от президента. Конституционалистът разясни, че при рецесия, всички лица, от които президента може да назначи длъжностен министър председател, се назначават от Народно събрание. По думите й Народно събрание ще носи доста по-голяма отговорност за бъдещо служебно държавно управление.

Киселова посочи, че при хипотезата, че ръководителят на Народно събрание е определен за длъжностен министър председател, то той следва да приключи пълномощията си като депутат. Според нея е редно и лицето да не взе участие в идните избори.

Киселова акцентира, че президентът няма право да откаже да подпише декрет за назначение на кабинет. Тя означи, че тук има два разновидността. Първият е кандидат-премиера да предложи собствен състав на държавното управление. Вариант номер две, който е малко евентуален, е президента да избере претендент, който е податлив да назначи препоръчано от него държавно управление.

Според Киселова след измененията в Конституцията не е ясно дали би трябвало да има нов кръг с съвещания след промяната на министър-председателя.

По отношение на тя съобщи, че се чака Конституционен съд да допусне за разглежданията жалбите и в средата на април най-рано те да бъдат прегледани всъщност.

Киселова уточни, че жалбите са ориентирани против нарушаването на салдото на управляващите, болшинството с което бяха направени измененията и компетентността на Народно събрание да прави промени, свързани със служебните кабинети.
 Наталия Киселова не счита, че новата Конституция ще падне пред Конституционен съд
Наталия Киселова не счита, че новата Конституция ще падне пред Конституционен съд

Тепърва ще са си нужни партиите в некоалицията, счита Киселова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР