Вероятността от война в Украйна не е голяма, смята шефът

...
Вероятността от война в Украйна не е голяма, смята шефът
Коментари Харесай

Гутериш, ООН: Русия няма да нахлуе в Украйна

Вероятността от война в Украйна не е огромна, счита шефът на Организация на обединените нации.

В началото на втория си мандат като общоприет секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш мисли, че светът в доста връзки е по-лош, в сравнение с е бил преди пет години. Причините са пандемията, климатичната рецесия и геополитическото напрежение, което провокира спорове на всички места. За разлика от американския президент Джо Байдън обаче, Гутериш счита, че Русия няма да нахлуе в Украйна, съобщи Факти.

В изявление за Асошиейтед прес той съобщи, че апелът за мир, който насочи в първия си ден на най-високия пост в Организация на обединените нации на 1 януари 2017 година, както и целите през първия му мандат - да предотвратява спорове и да се оправя с световното неравноправие, с Covid и с световното стопляне - не са се трансформирали.

" Генералният секретар на Организация на обединените нации няма никаква власт ", сподели Гутериш. " Ние можем да оказваме въздействие. Мога да увещавам. Мога да ходатайствам, само че нямам власт. "

По най-актуалния въпрос дали Русия, която е струпала 100 000 бойци на границата с Украйна, ще нападне някогашната руска република, Гутериш разяснява: " Не мисля, че Русия ще нахлуе в Украйна, уповавам се, че съм прав. "

Какво го кара да поддържа това мнение?

" Защото нямам доверие във военно решение на съществуващите проблеми и считам, че най-рационалният метод за разрешаване на тези проблеми е посредством дипломация и посредством присъединяване в сериозен разговор ", уточни Гутериш, като акцентира, че една инвазия би имала " ужасни последствия ".

Генералният секретар съобщи, че Организация на обединените нации е в контакт с висши чиновници в Русия, макар че не е директно ангажирана с рецесията в Украйна.

В петък е планувано Гутериш да произнесе тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации по отношение на целите си за 2022 година

Той открои три такива: ниското равнище на имунизация в огромни елементи на света, изключително в Африка; нуждата от понижаване на нездравословните излъчвания с 45% през това десетилетие и " извънредно несправедливата " финансова обстановка в света, която облагодетелства богатите страни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР