Вероятността от рецесия в Германия е все по-голяма, а инфлацията

...
Вероятността от рецесия в Германия е все по-голяма, а инфлацията
Коментари Харесай

Бундесбанк: Вероятността от рецесия в Германия става все по-голяма

Вероятността от криза в Германия е все по-голяма, а инфлацията в най-голямата европейска стопанска система може да трансферира 10 % през есента, предизвестява Bundesbank в месечния си отчет, представен от Ройтерс.

Заради големия дял на индустрията в стопанската система на страната Германия е една от страните, изложени най-силно към последствията от рецесията с съветския газ, като скокът на цените на силата към този момент се отрази по-тежко от предстоящото.

Все по-вероятно е да настъпи спад на икономическата интензивност през зимните месеци, изяснява централната банка. Високата степен на неустановеност във връзка с снабдяването с  газ през зимата и мощното повишаване на цените се чака да окажат мощен напън върху семействата и предприятията, се споделя в отчета, предава Българска телеграфна агенция.

Намаляването на съветските газови доставки в отговор на западните наказания след нашествието в Украйна кара доста самостоятелни икономисти да стигнат до извода, че в Германия към този момент е съвсем неизбежно да настъпи криза.

Високите цени и нуждата да се натрупат ресурси за зимата към този момент принудиха управляващите да регламентират потреблението на газ, като съществени жертви са секторите, които са най-големите консуматори, в това число стоманодобива и производството на торове.

Покачването на цените на силата евентуално ще продължи да подхранва инфлацията, като пикът й не се чака преди есента, съгласно централната банка.

Инфлацията може да доближи 10 % през есента, предвижда Bundesbank, съгласно която рискът от инфлация е висок, изключително при положение на цялостно прекъсване на съветските газови доставки.

В отчета се отбелязва също по този начин, че тази обстановка ускорява заплахата от нараствания на заплатите, изключително в подтекста на ниска безработица, което основава риск от затваряне на кръга цени-заплати. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР