Вероятността градове и села да останат на тъмно за неизвестен

...
Вероятността градове и села да останат на тъмно за неизвестен
Коментари Харесай

Общините - без изход след шоковото поскъпване на тока, ще угаснат ли градове и села?

Вероятността градове и села да останат на мрачно за незнаен интервал от време е действителна. И това ще се случи за пръв път от към 20 години насам. Причината е шоковото повишаване на тока. Общините са на друг стадий от предприемането на крути ограничения, тъй като някои са имали досегашни контракти на цени, само че които не са могли да предоговорят при последните поръчки.

Някои сега вършат планове, при други към този момент решенията са взети – ще стопират уличното осветяване, в случай че страната не им подаде ръка. Това в действителност е общото сред тях – всички разчитат на страната по-бързо да организира среща с Националното съдружие на общините и да поеме ангажимент за субсидиране на този разход, защото не разполагат с благоприятни условия да компенсират тройното нарастване на сметките.  

До тези заключения стигна Actualno.com след направеното допитване до кметовете на няколко общини – дребни, междинни и по-големи, за да показа систематизирана картина на казуса в действителните му мащаби.

„ Направихме съпоставяне сред последните ноемврийски месеци. От 44 000 лева сметката набъбна на 105 000 лева “, сподели кметът на Кюстендил Петър Паунов. По думите му това повишаване се отразява трагично на общината.

„ Ако не ни компенсират или не ни върнат на лимитирания пазар, ще се наложи да стоим на мрачно. Средно на година плащахме по 130 000 лв. за осветяване, а в този момент единствено за ноември сметката беше 105 000 лв.. През декември ни взеха 70 000 лева задатък, в този момент чакаме да ни „ сурвакат “ за последния месец на предходната година. Ако не получим поддръжка, ще би трябвало да спрем уличното осветяване, защото не можем да спрем патронажа, нито останалите обществени услуги. Откъде да ги съберем тези доходи!? “, недоумява градоначалникът.

Общинските здания в Кюстендил са газифицирани. При детските градини от 35 000 лв. разход за газ през предходната година, в този момент са платили 88 000 лв. единствено за ноември месец. Паунов се надява, че уверенията за обезщетения няма да останат единствено приказки.

„ Надявам се на обезщетения, и то солидни. Над 70% от разликата би трябвало да се компенсира. Ние бяхме на 101 лв. на мегаватчас нощна сила и 122 лв. дневна. Сега ни фактурират на 600 лв., и то в случай, че сме обезщетени с по 110 лв. на мегаватчас за септември и октомври. Представете си какъв брой щеше да е сметката - несъмнено още 20 000 лв. от горната страна “, добави той.  

От община Кюстендил подали сигнал до прокуратурата, с цел да ревизират метода, по който е замервано потреблението.

„ Търговецът се отхвърли от контракта, което значи, че ще водим каузи против него. Преди към месец подадохме сигнал в прокуратурата, защото за август се оказа, че сметката ни е двойно по-голяма от предходния август като ползване. Поискахме да ни дават данни от кое място е образувано това ползване, само че търговецът си замълча. Искаме да знаем дали в месеца, когато потреблението е по-малко не се написа по-малко количество, а пък при по-високата цена да се написа по-високо ползване. Това ще обясни прокуратурата. Преди това обаче неотложно ни е нужна отплата. За ноември разходът ни беше плюс 145% за детските градини, като сме вложили в ограничения за енергийна успеваемост в три от тях. Тоест, понижили сме потреблението. Постоянно влагаме и в осветлението - заменяме лампите с енергоспестяващи. И в един миг сметките отидоха 4-5 пъти нагоре. Убеден съм, че националното управление ще вземе под внимание тези проблеми и няма да допусне да стоим на мрачно, тъй като не ми се мисли тогава какво ще стане със сигурността “, разяснява Паунов.

В община Смолян сравнението сред разхода за ток през ноември 2020-та и същия месец от 2021-ва е 88 205 лв. къмто 228 978 лв. – близо три пъти. С компенсацията, която са получили, на процедура са платили 150 295 лв. за последния ноември. В двата септемврийски месеца съотношението е 70 000 по отношение на 200 000 лева  

„ Нямаме механизми за покриване на тази фрапантна разлика. Трябва да понижаваме други разноски, само че в случай, че не сме оставили никакви капризи, ще би трябвало да е за сметка на финансовите инвестиции. В същото време чакаме нарастване на минималната работна заплата. Разходите за общината скачат фрапантно при миналогодишен бюджет. Приходи спомагателни няма. Положението доста съществено в действителност. Масово детските градини и учебните заведения са санирани, само че спестовност от това не може да се усети, защото токът нарастна съвсем три пъти. Въздържаме се от прекъсване на уличното осветяване. За нас здравето и сигурността на хората е преди всичко “, разяснява кметът на Смолян Николай Мелемов.

В Горна Оряховица до ноември имали контракт с компания за доставка на ел.енергия на цена 97 лв. на мегаватчас. При извършената социална поръчка се явили компании, които нямало по какъв начин да влязат в рамките, заложени от общината.

„ Те предложиха в пъти по-висока цена - 400-500 лева на мегаватчас. Ние към момента вършим калкулации. До края на месеца ще сме подготвени с цялостния финансов план за годината, с който ще срещнем Общинския съвет и дружно би трябвало да предприемем ограничения. Вариантите в действителност са два. Единият е оптимизация на употребяваната ел. сила - да се понижи може би парковото осветяване, част от уличното осветяване да спре. Другият е да се търсят локални доходи за дофинансиране на тази активност. На този стадий това, което чувам по малкия екран, е, че се приказва единствено за бизнеса, за общините не се загатва. Доколкото имам информация, тази седмица ще има среща на Националното съдружие на общините с министър-председателя, с цел да обсъдят ограниченията. С неспокойствие чакаме да чуем отговор на какъв стадий ще се подхващат дейности за компенсиране на ел.енергията на общините. Иначе ние няма да можем да издържим “, съобщи кметът на общината Добромир Добрев.

По думите му към 90% от разхода за ел.енергия в Горна Оряховица се образува от уличното осветяване и коства годишно към 660 000 лв..

„ При плановете, които вършим сега, ще ни трябват над 1.7 млн. лева  за ел.енергия. Това на фона на 5 млн. лв. доходи си е много сериозна сума. И казусът не е единствено в тока. При газта също има съществено повишаване. Всичките учебни заведения и детски градини са ни газифицирани. Там нарастването е двойно. Проведохме среща с управленията им. Има детски градини, които предходната година са плащали за декември месец към 2500 лв. газ, а сега са на 6 хиляди и нещо. Имаме докладни от обществени домове. В момента е мъчно да се създадат правилни калкулации, тъй като не са пуснати стандарти за детски градини, учебни заведения, обществени институции. 5 млн. лева са локалните доходи като налози и такси, без целевите - като такса боклук. Тоест, приходите ще са като предходната година, само че разноските са в пъти увеличени. Хората при започване на годината по отношение на инфлацията желаят нарастване, а кметът не може да го даде. Вече имам няколко молби за овакантяване. Просто смяната пристигна “ - заключи Добрев.

Към момента в община Луковит не се усеща разликата, тъй като имат контракт за доставка на ел.енергия на твърда цена.
Общините към премиера: Ценовата рецесия с тока и газа ни слага в невъзможност
Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) осведоми министър-председателя Кирил Петков за паниката на всички общини след ц...
Прочети повече
„ Проблемът ще ни е оттук-нататък, тъй като договорите изтекоха. Нов контракт нямаме и сме на свободния пазар като всички останали. Никой не желае да подписва контракти на твърди цени, нито на цените, които ние залагаме. На борсата ел.енергията е към 600 лв. на мегаватчас, което ще рече, че разходът ще ни се усили към пет пъти на месец. Не 5, не 50 или 100%, а 500%. Това значи, че скоро време ще угасим лампите. А в този момент, като няма и бюджет, като ще работим с миналогодишния бюджет, не зная по какъв начин ще се оправяме. Как е допустимо да си с бюджет, в който едно нещо предходната година е коствало 1 лев, а в този момент коства 5 лв.!? Да не приказваме, че газта също се усили със 100%. Тоест, двойно “, проучва Иван Грънчаров.

Според него общината може да си разреши да спре уличното осветяване, в случай че се постанова, и чиновниците ще пусне в неплатен отпуск, само че компаниите не могат да си разрешат това. При тях ситуацията е още по-тежко.

„ За компаниите никой не мисли. На общината няма да й е за първи път да спре уличното осветяване. Преди към 20 години го е правила, отново ще го спрем. От 2000-та година до момента нямахме проблеми с ел.енергията. До този миг ограничения няма и аз ви споделям какви са плановете в този момент. Надяваме се на ограничения, освен това съответни “, акцентира кметът на Луковит.   

В община Девня също почти три пъти е повишен разходът й за ел.енергия.

„ Хубаво е да се проучват сравними интервали, тъй като разходът в зимния интервал и в летния са разнообразни. Основният механизъм, който общините задействат, и в частност нашата, е, че авансово бяхме задоволително пресметливи да заделим средства за такива цели. С тези средства разплащахме спомагателните непредвидени разноски, в това число нараствания ток, повишаването на всички артикули. Ние изпълняваме доста обществени действия, в това число домакински обществен патронаж, само че и в питателните артикули се получи огромна разлика. Увеличението при тях е от 10 до 15%. По-важното е, че община Девня не е и няма да допусне да се вкарва режим на тока, нито да се стопира уличното осветяване “, съобщи кметът Свилен Шитов.
Председателят на КЕВР чака поевтиняване на тока напролет, чака глоба от Европейски Съюз
Поевтиняване на електрическата енергия напролет, тъй като има огромно произвеждане на електрическа енергия от водните централи - това чака пред...
Прочети повече
В Тетевен през май месец сметката на общината е била 8468 лева, до момента в който за ноември е 22 797 лв..

„ Разликата е фрапантна. Засега нямаме буфер, с който да поемем повишаването. Разчитаме страната да предприеме някакви ограничения както във връзка с компаниите, по този начин и за общините “, сподели кметът доктор Мадлена Бояджиева.

Тя има намерение да употребява за задачата част от локалните доходи, само че това значи да лиши общината от друго, да вземем за пример да понижи сумата, планувана за вложения или други категории разноски.

„ Просто няма по какъв начин да понижим потреблението на ел. сила на този стадий. Издала съм заповед за икономии в общинска администрация и във второстепенните разпоредители, само че това не може да компенсира многократното нарастване. Обсъждаме и вид за режим на уличното осветяване. Все още не сме го въвели, само че натам отиваме “, добави тя. 

В резюме – времето ще покаже дали ще се върнем във времето на соца, когато се вкарваше режим на тока. От тогава е вицът, че в България съгласно прелитащи над страната ни водачи се живеело най-добре, тъй като страната ни приличала на дискотека – тук светне, там гасне. Всъщност образът на обитаемоте места през нощта се оформя най-много от уличното осветяване, което на доста места е художествено. А се оказва, че светлото е към 70% от разхода за ток на общините. Но следва да забележим дали ще виждаме през нощта.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР