Вероятността е 46 пъти по-високаВълците, заразени с разпространен паразит, е

...
Вероятността е 46 пъти по-високаВълците, заразени с разпространен паразит, е
Коментари Харесай

Вълк, заразен с паразит, е по-вероятно да стане водач на глутница

Вероятността е 46 пъти по-висока

Вълците, инфектирани с публикуван паразит, е доста по-вероятно да станат водачи на глутница, сочи ново изследване, което допуска, че обитаващият мозъка нахалник окуражава гостоприемника си да поема повече опасности, съобщи Агенция Франс Прес, представена от

Едноклетъчният паразит Токсоплазма гондии (Toxoplasma gondii), се развъжда по сексуален път единствено в котки, само че може да болести всички топлокръвни животни.

Смята се, че сред 30-50 % от хората по света са инфектирани с паразита, който остава за цялостен живот инертен в тъканни кисти. Хората със здрава имунна система обаче рядко имат някакви признаци.

Някои изследвания откриват връзка сред хората, които имат паразита в мозъка си и нарасналото вдишване на риск, други проучвания оспорват тези констатации, като съществуването на такава връзка не е потвърдено дефинитивно.

Новото изследване, оповестено в сп. " Комуникационна биология " в четвъртък, се базира на данни от 26-годишно наблюдаване на сиви вълци, живеещи в Националния парк Йелоустоун в Съединени американски щати, с цел да изследва по какъв начин паразитът може да повлияе на държанието им. Анализирани са кръвните проби от близо 230 вълка и 62 пуми - огромните котки са известни разпространители на паразита.

Изследователите разкрили, че инфектираните вълци са по-склонни да обхванат по-дълбоко в територията на пумата, в сравнение с незаразените.

Освен това вероятността инфектираните вълци да изоставен глутницата си е 11 пъти по-голяма от събратята им без паразита, се споделя в изследването. Това съгласно създателите демонстрира по-висок % на вдишване на риск.

Най-голяма разлика сред инфектираните и незаразените вълци е регистрирана във връзка с воденето на глутница. Данните демонстрират, че инфектиран вълк има до 46 пъти по-голяма възможност да стане лидер на глутница – роля, която нормално се печели от по-агресивни животни.

Съавторът на проучването Кира Касиди споделя пред Агенция Франс Прес, че въпреки " да бъдеш по-изявен не е безусловно нещо неприятно ", това може " да понижи шанса за оцеляването на най-смелите животни, защото те могат да вземат решения, които ги излагат по-често на заплаха “.

По думите на Касиди това е едвам второто изследване за резултата на T. gondii върху диви животно, откакто предходната година проучване откри, че нарасналата храброст при инфектираните дребни хиени ги прави по-склонни да се приближат до лъвове в Кения и да бъдат убити.

Лабораторните проучвания са открили също, че гризачите с паразита губят инстинктивния си боязън от котки - тласкайки ги в ръцете на единствения гостоприемник, където токсоплазмата може да се развъжда.

Уилям Съливан, професор по фармакология и токсикология в Медицинския факултет на Индиана, който учи T.gondii повече от 25 години, уточни, че това изследване за вълците е много скъпо. Но предизвести, че то към момента не може да потвърди причинно-следствена връзка.

" Вълк, роден да рискува повече, може просто по-вероятно да навлезе в територията на пумата и по този начин да се болести с токсоплазма “, сподели той.

Според него обаче, " в случай че констатациите са правилни, те допускат, че може да подценяваме въздействието на токсоплазмата върху екосистемите по света “.

Ами при хората?

" Това е въпросът за милиони долари ", споделя Съливан, добавяйки, че " никой не знае сигурно и литературата е смесена ".

Аджай виас, специалист по T. gondii в Нанянския софтуерен университет в Сингапур, предизвести да не се прави умозаключение, че заразяването може да усили поемането на риск при хората.

" Има доста неща в човешкото държание, което е друго от другите животни ", сподели той пред AFP.

Хората постоянно се заразяват от T. gondii при ястие на месо, което не е минало задоволителна топлинна обработка, или посредством домашната си котка, изключително когато почистват котешките тоалетни.

В някои случаи, изключително при хора с отслабена имунна система, T. gondii може да докара до токсоплазмоза, заболяване, което може да аргументи увреждане на мозъка и очите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР