Вероятността да бъде открит пациент нула, от когото е тръгнало

...
Вероятността да бъде открит пациент нула, от когото е тръгнало
Коментари Харесай

Коронавирусът - стрес тест за здравната система у нас

Вероятността да бъде открит " пациент нула ", от който е тръгнало разпространяването на COVID-19 у нас, е дребна. Това съобщи пред БНР доцент Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София.

Причината по негови думи е, че новият ковид може да е навлязъл не от един, а от голям брой източници.

Според него откриването на инфектирани, които не са пътували до райони-огнища на ковид, значи, че с изключение на тях у нас има и случаи, които към момента не са диагностицирани.

Това би трябвало да ни кара да мислим, че в страната има хора, които са инфектирани и които разнасят инфекцията, само че просто не са диагностицирани, и доста се колебая, че в миналото ще бъде открит този " нулев пациент ", тъй като той може да не е един, а да са доста, изясни специалистът.

Доц. Мангъров подсети, че България е страна, която има доста тесни връзки със страните, в които има висока периодичност на болесттите.

Той е уверен, че неналичието на връзка сред 75-годишната пациентка в Габрово и инфектираната здравна сестра значи, че двете са се заразили от разнообразни места и в града има и други инфектирани, които към момента не са открити.

Експертът уточни, че в 80% от случаите болестта протича леко или даже без признаци. Това са хора, които умерено могат да се разхождат сред нас, да заразяват други хора, в което няма нищо извънредно, същата е епидемиологията на грипа, изясни той.

Според него след регистрирането на първите случаи на ковид у нас се чака броят на новооткритите носители на вируса да се усили.

Той съпостави разпространяването на новия ковид със стрес тест за здравната ни система.

Това е както при банките - един " стрес тест ", който ще покаже какво съставлява здравната ни система и до каква степен е в положение да се оправи с такива провокации, заключи доцент Мангъров.

Припомняме, все още в България има четирима пациенти с позитивни проби за съществуване на ковид. Първите двама са мъж на 27 година, лекуван в общинската болница в Плевен и 75-годишна жена от Габрово. В Габрово е инфектирана и здравна сестра, която не е имала допир с болната пациентка. В Плевен с позитивен тест е 61-годишен мъж, бил в една стая с 27-годишния пациент.

Продължава издирването и тестването на всички, които са имали контакт с тях.

Четиримата пациенти с позитивни проби за ковид са добре.

Отрицателни са пробите на петима пациенти, изследвани във Варна. Един от тях се беше върнал от Италия. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР