Вероятно всеки от нас знае къде и как да изхвърля

...
Вероятно всеки от нас знае къде и как да изхвърля
Коментари Харесай

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Вероятно всеки от нас знае къде и по какъв начин да изхвърля разделно битовите си боклуци. Синият резервоар е за хартия и картон (кутиите и кашоните би трябвало да са авансово сгънати), жълтият е за пластмаса, а стъклото изхвърляме в зеления резервоар (след като махнем капачките и тапите на бутилките и бурканите). Но във всяко домакинство има и различен вид боклук, който рядко се дефинира като отпадък - старите и непотребни електронни устройства и кабели . Правилното им отнасяне е от значително значение освен за околната среда, само че и за нашето здраве. Попадайки в почвата, въздуха и водата, електрониката се разгражда с години и отделя нездравословни и токсични субстанции. От друга страна, тя съдържа скъпи изчерпаеми запаси като злато, мед и алуминий, които в случай че бъдат рециклирани, могат да получат " втори живот " и да се преизползват за производството на друга техника. Ето за какво си коства да се замислим върху отпечатъка, който оставяме.

За да въодушеви повече хора с дейности по въпроса, Yettel показа първата по рода си интерактивна просветителна апаратура за понижаване на електронните боклуци и поощряване на преработването им. " РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel " посреща минувачите на площад " Света Неделя " в София до края на март, където всеки клиент може да се запознае с пътя на електронните устройства - от производството до края на виталния им цикъл. Както и да подкрепи идеята на телекома, като съобщи за преработване своите остарели и неработещи дребни устройства или кабели. Цветната апаратура прилича огромно шкафче — сходно на шкафчето със остарели устройства, което всеки пази в дома си. Вдъхновени от нея, ние пък взехме решение да разбием няколко постоянно срещани легенди за преработването им.
 Снимка 658317
Източник:

Но първо да изясним какво тъкмо съставлява електронният боклук

Макар да няма точна формулировка, терминът " електронни боклуци " се употребява най-често за електронните устройства и електроуреди, които към този момент не се употребяват или не действат. Това включва техника от вкъщи и офиса, като тв приемници, компютри, мобилни телефони, бяла техника (хладилници, перални машини, сушилни), стерео системи, играчки, тостери, чайници. Или казано по-просто - всички устройства, които включваме в контакта, имат батерия или кабел, екран или лампичка.

След като уточнихме какво съставлява електронният боклук, дано обърнем внимание на най-често срещаните заблуди по отношение на вярното му отнасяне.

Мит №1: Малките устройства нямат значение

Повечето хора считат, че няма смисъл да рециклират дребните си електронни устройства, тъй като те не съдържат кой знае какъв брой материали в себе си. Това не е по този начин - всяко едно устройство е направено от скъпи изчерпаеми запаси като злато, сребро, мед и алуминий, и въпреки тези запаси да са в доста дребни количества, това не ги прави по-малко скъпи. Годишно по света се изхвърлят най-малко 150 милиона остарели устройства и вкупом те съдържат тонове скъпи запаси, които вместо да бъдат преизползвани, попадат в общите сметища, където се натрупат с години.

Мит №2: Електронният боклук е като всеки различен тип боклук

Както към този момент споменахме, електронните устройства съдържат скъпи изчерпаеми запаси, които не трябва да се пропиляват на боклука. Но също така в тях има и доста токсични субстанции като олово, кобалт и литий. Ако не бъдат съхранявани вярно, след време старите устройства ще стартират да отделят тези отрови в почвата, въздуха и водата, и по този метод вредят освен на околната среда, само че и на нас.

Мит №3: Рециклирането изразходва прекомерно доста сила

Друг постоянно срещан мит е, че преработката на остарели устройства изразходва повече сила, в сравнение с производството на чисто нови материали. Въпреки че преработването е комплициран и дълъг развой, той замества няколко стъпки от цикъла на произвеждане на едно устройство. Добивът на чисто нови изчерпаеми първични материали и превозването им от разнообразни точки по света би лишило в пъти повече сила, в сравнение с преработката на към този момент съществуващи материали.

Мит №4: Само развитите страни имат системи за преработване на електронен боклук

Въпреки че не всяка страна разполага със профилирани заводи за преработване, съвсем на всички места към този момент има доста добре развити и проведени стратегии за събиране и транспортиране на остарели материали към профилираните заводи. В България съществуват компании, които се занимават с последващото отнасяне на електронните боклуци в или отвън страната. То включва подбиране, обзор на положението и съставените елементи, демонтиране и обособяване на другите материали и най-после - обработка и преизползване на ресурсите.

Рециклирането на остарели устройства е изключително значима самодейност за опазването на околната среда, към която всеки от нас може да способства. Нужна е напълно дребна смяна в отношението ни, с цел да бъдем по-отговорни консуматори. Още по тематиката за какво е значимо да рециклираме електронните си устройства можете да научите в " РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel " на пл. " Света Неделя " в София до края на март. Носете и ненужните си устройства и споделете своя фотография от инсталацията, с цел да участвате в лотария за Nothing phone (2). Устойчивият смарт телефон е основан най-вече от рециклирани материали, а в заводите за сглобяването му се употребява 100% сила от възобновими източници.
 Снимка 658318
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР