Вероятно всеки един фен на Формула 1, който е имал

...
Вероятно всеки един фен на Формула 1, който е имал
Коментари Харесай

1 май 1994 година – денят, който промени Формула 1 завинаги

Вероятно всеки един почитател на Формула 1, който е имал достойнството да следи спорта по това време, си спомня къде тъкмо е бил на 1 май 1994 година, когато е научил трагичната вест за гибелта на Айртон Сена. Бразилецът умира след случай в седмата обиколка на провелата се по-рано същия ден Гран При на Сан Марино на пистата „ Имола “.

Трикратният международен първенец се удря с висока скорост в бетонната стена на изхода от завоя „ Тамбурело “ и издъхва напът за болничното заведение в Болоня. Това е вторият смрътен случай за „ черния уикенд “ на „ Имола “, в който живота си губи и Роланд Ратценбергер. Австриецът умира след случай на завоя „ Вилньов “ по време на съботната подготовка.
 Да си спомним през днешния ден за Роланд Ратценбергер Да си спомним през днешния ден за Роланд Ратценбергер
Всъщност смъртните случаи на „ Имола “ можеше да са три, в случай че не беше шансът на Рубенс Барикело, който оцелява след един зрелищен случай в петъчния ден.

Събитията този уикенд обаче са катализатор за множеството промени в спорта през идващите години, които в последна сметка доведоха до това, че за последвалите 29 години Формула 1 загуби единствено още един водач – Жул Бианки, който почина след случая си в Гран При на Япония през 2014 година.

Айртон Сена напуща този свят на 33-годишна възраст след спечелни три международни трофеи, 41 победи, 80 подиума, 614 точки, 65 полпозишъна и регистрирани 19 най-бързи обиколки в 162 спортни уикенд. Той оставя голяма диря освен във Формула 1, само че и в спортния свят като цяло. И до ден сегашен бразилецът бива считан за един от най-великите, в случай че не и най-великият водач, взел участие в миналото във Формула 1.

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР