Вероятно в края на януари ще бъде пикът на грипа.

...
Вероятно в края на януари ще бъде пикът на грипа.
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Вероятно в края на януари ще бъде пикът на грипа

Вероятно в края на януари ще бъде пикът на грипа. Не следва да е цялата страна, тъй като някои области излизат, а други влизат в епидемиологичната обстановка. То е нещо като вълна, а не обгръщане на цялата територия, по тази причина има смисъл грипните епидемии да са по места. Нормално е да има едновременни инфекции на грип и Коронавирус, случаите са три и те са при деца от Русе, Пазарджик и София. Те са с по-тежко протичане - пневмония. Тези случаи ще се усилват. Това сподели за предаването " Твоят ден " на Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

„ Грипът господства над другите инфекциозни болести. В международен мащаб се счита, че маските са избавили толкоз доста животи, колкото никое друго защитно средство. Още преди изявата на признаците, ние сме заразни. На закрито с повече хора, дано носим маски. Грипната ваксина е способ за предварителна защита номер 1. При първи признаци, дано останем у дома. Коронавирус ще се усилва при всички случаи - от една страна подвариантът XBB1.5, а въпреки това големите маси хора, идващи от Китай. Данните за грип демонстрират бързо повишаване, с 50% в някои области, като в първата седмица е 120 на 10 000, втората - 180 на 10 000 ", добави още проф. Ива Христова.

Д-р Христиана Бацелова споделя, че грипът се характеризира с внезапно и ясно начало, пациентът може да каже по кое време се е разболял: " Започва с висока температура, изнемощялост, мощно главоболие и болки в мускулите. Човек внезапно има потребност да легне. В него има и интервал след преболедуване, когато пациент не се усеща добре. Другите инфекциозни болести стартират по-плавно. Важен е приема на препарат инхибитор на невраминидазата, той бързо стопира размножаването на вируса, приема се до 72-рия час. Това е медикамент, употребен за лекуване на грип. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР