Вероятно сте забелязали, че напоследък Невена Зартова е навсякъде –

...
Вероятно сте забелязали, че напоследък Невена Зартова е навсякъде –
Коментари Харесай

Невена Зартова – силиконовото лице на прокуратурата, е дъщеря на адвоката на „Мултигруп“

Вероятно сте забелязали, че в последно време Невена Зартова е на всички места – гастролира в медиите повече от Джулиана Гани и злощастната Мис Силикон, изслушват я в Народното събрание, а тя пробва да се изкара жертва на правосъдната система и света вода ненапита. Нищо, че единствено допреди няколко седмици е една от основните фигури в Темида и съгласно свидетелствата на десетки честни юристи, прокурори и съдии деен участник в серия от безобразия, осъществени от някогашния основен прокурор Иван Гешев и правосъдните лобисти Пепи Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса. Покрай прегрупирането на лобитата в правосъдната власт явно ще се опита да излезе чиста като сълза на девственица.

 

Невена Зартова е първата жена, определена да управлява най-голямата конструкция на държавното обвиняване в страната: Районната прокуратура в София (СРП). Дали ще неволя запомнена с този факт обаче е много подозрително изключително откакто беше принудена да подаде оставка, тъй като името й гръмна в скандални и гнусни разкрития за корупционните схеми на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса, на който е била държанка.

 

Иначе самата тя по рождение е с „ верен “ генезис, който й подсигурява възходяща кариера в правосъдната власт, освен това без да й се постанова да се бори на състезания. Баща й е Явор Зартов, прочут най-много като юриста на „ Мултигруп “, а преди този момент висш арбитър. Затова няма изненади, когато през 2005 година Невена Зартова, още веднъж да повторим, без конкурс, стартира работа като прокурор. И не е единствената, също като нея по това време стават съдии без конкурс Цветелина Кържева, дъщерята на тогавашния началник СРП Славчо Кържев, Антон Урумов, синът на Николай Урумов от Върховния административен съд и Асен Воденичаров, наследникът на прословутия проф. Александър Воденичаров, приживе трансформирал ЮЗУ в Благоевград в люпилня за юридически дипломи. Въобще орли на потомственото правораздаване.

 

Очевидно Зартова употребява за устните си пластичния специалист на фолк певиците

Преди да влезе в прокуратурата, Невена Зартова натрупа опит като основен юрист в адвокатската фирма на татко си и старши специалист в Народното събрание. През 2014 година е към този момент зам.-районен прокурор на София, а 5 години по-късно е единственият претендент за шефското място.

 

В гилдията по това време не е загадка, че е мощно стартирана и от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, и от наследника му Иван Гешев. Някои даже загатват, че е била надали не интимно близка до последния и оставала в кабинета му до късно през нощта, откъдето си тръгвала разочарована и подпийнала. На собствен ред след няколко години Невена Зартова ще се отблагодари почтено като се подреди в първите редици на прокурорките, които бяха снимани на прословутите фрагменти от стъпалата на Съдебната палата в отбрана на предходния основен прокурор Иван Гешев, На прокурорките тогава беше залепен прякорът „ Джукондите ", поради силиконовите им усъвършенствания, прекомерно типични за фолк певиците. Самата Невена Зартова очевидно е модифицирана по сходен модел, само че пък другояче е приключила Първа британска гимназия и право в Софийския университет.

 

В претекстовете, с които тя кандидатства за управителния пост в СРП, акцентира богатия си административен опит, като не пропуща да означи, че също така е и хоноруван помощник в Софийския университет, където преподава углавен развой. Допълва още, че приказва съвършен британски, тъй като е възпитаничка на една от най-елитните гимназии и даже има съществени знания по немски и френски, което пък щяло да й даде опция за другарство с сътрудници магистрати от други страни. Посочва още, че обичта към специалността, която е „ сложна, напрегната и виновна “, и желанието да я упражнява, са водещите я претекстове да взе участие в шефски конкурс. Допълва, че има упоритост да усъвършенства работата на прокуратурата, където делата няма да се степенуват по материалния им интерес, а правораздаването би трябвало да стигне до болката на всеки жител. Също не пропуща да означи, че паралелно с това тя ще надгради и своето кариерно развиване. След всички тези клишета и заклинания Висшият правосъден съвет я избира с цялостно единогласие. Все отново е юристка от сой!

 

Прокурорката и фамилията й обичат почивките в топъл Тайланд 

Впрочем Зартова въпреки всичко се явява и на един конкурс с други съперници. Тя е измежду 17-те претенденти за работа в европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Там я питат за какво се отхвърля в средата на мандата си от пост на началник на СРП. Отговорът на Зартова свети със самооценката й: „ не желая да звучи нескромно, само че тези цели (отбелязани в концепцията й, с която е избрана), са реализирани и това е видно от годишните отчети “. В последна сметка тя не стига до офиса на Кьовеши. Интересно какво ли щеше да се случи, в случай че беше минала през цялостна инспекция за тъмни петна в биографията си, каквато се прави на всеки от претендентите по гледище на Кьовеши? Казват, че кандидатурата й откровено е възмутила румънката.

 

В имотната декларация, подадена за състезанието, с който Зартова става началник на СРП през 2020 година, тя е отбелязала 12 парцела в София, Русе и село Кладница, които споделя със брачна половинка си – хирург.

Само че съгласно слуховете юристката има и солидни парцели в Гърция и Тайланд. Колкото и да се рови в декларациите й пред Инспектората на Висш съдебен съвет, такива придобивки не са маркирани. Не че и сътрудниците й не си икономисват сходна информация за парцели от Виена и Париж до селата край Бяло море.

 

Самата Зартова споделя пред медиите, че с мъжа си всяка зима бори напрежението в продължение на цялостен месец в някоя далечна, топла дестинация.

Любимите им били Тайланд и Мианмар, само че даже и оттова поддържала връзка по телефона с подчинените си.

 

Отдадената на специалността си Невена Зартова е майка на три деца, а самообявил се за сериозен вестник я възхвалява по какъв начин тя „ работи неуморно, дава отговор на служебния телефон даже 3 часа след едно от ражданията “. Пак в същата ода е написано, че единствено „ 2 месеца след раждането на третото си дете – наследник, прокурорката се връща на работа в съвършена форма и е осведомена с всичко, случило се в нейно неявяване. Дори в „ първия си работен ден дава брифинг за хванати автокрадци ".

 

Този трудов подвиг обаче се спихна преди седмици, откакто рекетираният гръцки предприемач Йоаким Каламарис съобщи обществено, че Зартова и юристът Велимир Атанасов, дясна ръка на убития Мартин Божанов – Нотариуса, са „ в любовни връзки ”. Но надалеч по-важното е, че с помощта на това жалбите на щастливо разведения юрист имат 110% успеваемост в СРП.

 

Зартова, несъмнено, отхвърли, само че гъркът продължи с разкритията: „ …искам да я попитам била ли е дружно с лицето Велимир Атанасов на 22 януари 2022 година във вила „ Чинка " в една стая? И в случай че желае, може да ме съди за клюка или да се ревизира от регистрацията в хотела. Време е тези хора да престанат да се крият. Цялата правосъдна колегия знае за аферата сред Зартова и Атанасов. Може да се ревизира какъв брой въведени тъжби има от юриста и какъв брой са сполучливи ”.

 

Версията на Зартова е, че се познава с Велимир Атанасов от 2005 година. „ Моята съвест е безусловно чиста както пред сътрудниците, по този начин и пред обществото. Контактите ми със съдружника и юрист на Мартин Божанов – Нотариуса юрист Велимир Атанасов почиват на чисто другарска основа. Семейни другари сме. Виждали сме се, само че не сме говорили за работата му. Никога не е ставало въпрос за някакви съответни производства, в противен случай, съзнателно сме ги избягвали “, отвръща Зартова.

 

Тя твърди, че СРП не била следена от Мартин Божанов – Нотариуса, най-малко в интервала, в който е под нейно управление. Само че дали някой й има вяра?

 

Облаците стартират да се сгъстяват над главата на Невена Зартова още преди да бъде убит Божанов и да лъснат на ярко историите за корупция, секс и изнудвания. Борислав Сарафов, едвам определен за краткотраен основен прокурор, с озлобление обществено изиска оставката й, а през октомври предходната година против нея е формирано дисциплинарно произвеждане във Висш съдебен съвет.

 

При това Сарафов се заяде със Зартова по напълно съответен мотив – Чавдар Бояджиев, умъртвил Яна Велинова и Иво Колев край село Лозен, има зад тила си и още едно ликвидиране през 2022 година В СРП обаче го проверяват повече от година като... гибел по несъобразителност.

 

„ Брутална непросветеност и небрежност ”, назова работата на обвинителите Сарафов. „ Ако първото ликвидиране е разследвано съответно и професионално, причинителят не би следвало да е на независимост, респективно нямаше да е в положение да извърши идващите две убийства ", продължи да се гневи той. Невена Зартова обаче не се съобщи, а подсети, че по закон, няма право да подрежда на прокурорите какво да вършат по съответно дело.

Дали обаче е била толкоз кардинална и по делата, в които има интерес Нотариуса, разясняват адвокати.

 

На 7 август предходната година Сарафов разпорежда цялостна инспекция на работата на Зартова. След това през октомври във Висш съдебен съвет е импортирано искане за формиране на дисциплинарно произвеждане против нея. И каква изненада – краят му към момента не се вижда.

И в случай че първият залп на Сарафов е несполучлив, то лавината от разкрития, която се отприщва след разстрела на Мартин Божанов – Нотариуса, осветява в детайли по какъв начин потомствената юристка е разпъвала чадър над избрани каузи. Мнозинството инспекции и каузи за имотни измами, в които е заплетен измамникът и правосъден лобист Божанов, са лежали тъкмо върху бюрата в СРП, само че нито една от тези преписки не е стигнала до съд, не е завършила с мнение за закононарушение. Точно назад на това, което с възторг е написала Зартова в концепцията си, с която става началник на най-голямата прокуратура: „ безпристрастна правдивост и навреме отмъщение “.

 

Специално казусът с рекетираните гръцки вложители от сдружението „ Данаос девелопмент ”, което има в партньорство „ София Ринг мол " и е съучастник в ИКЕА и в други огромни обекти, демонстрира, че бруталният рекет на групата на Нотариуса е бил калибриран с прокуратурата и значима роля в този механизъм са имали и самата Невена Зартова, и нейният ухажор Велимир Атанасов. Гръцките предприемачи непосредствено обясниха, че групата лобисти към Нотариуса в действителност управляват Софийската районна прокуратура.

 

След тези разкрития Невена Зартова се отдръпна от управителния пост, само че остана да се труди като редови прокурор. Тя, несъмнено, отхвърля всички обвинявания и даже се базира на статистиката: всички преписки против Божанов, като се изключи две-три били завършили, преди тя да поеме ръководството на СРП. Три от тях пък към този момент били прекъснати заради изтекла отминалост!

 

Четиримата заместници на госпожата също се отдръпнаха на бърза ръка, като не пропуснаха да се дистанцират от нея. Невена Зартова, даже и да бъде изхвърлена от СРП, има къде да се подслони професионално. Тя е щерка на някогашния арбитър и началник на Търговското поделение във Върховния съд Явор Зартов. Той изхвърча от високия пост през 1992 година След това става юрист на „ Мултигруп ” и дружно с Илия Павлов основава „ Дисконтова къща ”, подвизава се и в управлението на ЦСКА по времето, когато клубът е в ръцете на прословутата икономическа формация.

 

Кантората на Зартов изкарва милиони левове и като синдик на банкрутиралите „ Добруджанска банка ” в Добрич и пловдивската „ Агробизнесбанк ” на брокерите Христо Данов и Христо Александров. Любопитен факт е, че след Зартов, синдик на Агробизнесбанк ” става друго юридическо величие – Огнян Герджиков, който пък изгря като политик и началник на Народното събрание по царско време, а след това беше и първият длъжностен министър председател на Румен Радев.

 

В едни от най-тежките години на прехода Явор Зартов е юридически консултант на премиера Жан Виденов, който сполучливо банкрутира страната. По това време в юридическите среди даже се разяснява, че неговата адвокатска фирма е „ вторият другарски кръг " към премиера, тъй като първият е прословутият „ Орион " на Румен Спасов. Впрочем определението „ втори другарски кръг " е обещано обществено от Йордан Соколов, който тогава е началник на парламентарната група на Съюз на демократичните сили. А повода. е съответна. Кантората на Зартов е упълномощена да организира разпродажба на предприятията и банките, като самите описи на въпросните структури даже не са оповестени в „ Държавен вестник ". При това се оказва, че известната адвокатска фирма е съумяла да контракти с локалните съдилища процентни хонорари от съвсем всяко заплащане към банкрутиралите банки, на които е синдик. Затова на процедура юристите получават милиони левове от въпросните трезори надалеч преди да бъдат обезщетени кредитори като Българска народна банка и Министерството на финансите.

 

Явно Невена Зартова има още доста какво да научи за елегантните схеми в правото от татко си.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Невена Зартова СРП адвокат „ Мултигруп “ Мартин Нотариуса Велимир Атанасов Мартин Божанов – Нотариуса Явор Зартов Лаура Кьовеши Иван Гешев Борислав Сарафов Йоаким Каламарис Чавдар Бояджиев Румен Спасов Йордан Соколов Огнян Герджиков
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР