Вероятно ще се стигне до глобална рецесия. В историята винаги

...
Вероятно ще се стигне до глобална рецесия. В историята винаги
Коментари Харесай

Икономист прогнозира глобална рецесия

Вероятно ще се стигне до световна криза. В историята постоянно когато е имало подобен голям скок в цената на петрола, нормално месеци по-късно следва криза, плюс скок в цените и на останалите първични материали. Това сподели пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб по стопанска система и политика. 

Той уточни, че Русия и Украйна отговорят дружно за големия дял от международния експорт на пшеница, на слънчогледово олио: 

" Затова цената на олиото е полудяла на всички места. Също и други зърнени култури - царевица, ечемик. Русия е най-големият експортьор на торове. Цените на храните през идващите месеци ще порастват нагоре... В рамките на 1-2 години Европа е невероятно да се лиши до основна степен от енергийните си доставки от Русия. В средносрочен или дълготраен проект може да се реализира понижаване на доставките на нефт и на природен газ. Амбиция на Европейски Съюз от 2023 година е да понижи доставките на природен газ от Русия с 80%. Това ми се коства амбициозно, тъй като значи, че Европа ще би трябвало да се конкурира с Източна Азия за световни доставки главно на полутечен природен газ от Близкия изток. Европа надали ще завоюва такава ценова война, това е надцакване с Източна Азия. В момента се подценява това какъв брой пари ще коства на Европейски Съюз ". 

В предаването " 12+3 " Вулджев позволи, че след рухването на мораториума е допустимо да има потрес с цената на тока. 

" Правителството би трябвало да концентрира напъните си върху помощи за нуждаещите се ". 

По думите му инфлацията ще мине 10% и ще обеднеем. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР