Вероятно ще са необходими месеци, за да стане ясен мащабът

...
Вероятно ще са необходими месеци, за да стане ясен мащабът
Коментари Харесай

Кризата с коронавируса открои фаворитите в надпреварата за наследник на Меркел

Вероятно ще са нужни месеци, с цел да стане явен мащабът на обществените и икономическите последствия от рецесията с ковид. Пандемията обаче наподобява пренарежда от ден на ден конкуренцията за правоприемник на Ангела Меркел  Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година в Хамбург. Семейството се, предава Българска телеграфна агенция.

Трима от кандидатите са в центъра на рецесията в Германия - министърът на опазването на здравето Йенс Шпан, както и министър председателите на две провинции - Маркус Зьодер и Армин Лашет. Те също са водещи претенденти да поемат ръководството от 65-годишната Меркел, която би трябвало да се отдръпна от канцлерския пост преди парламентарните избори следващата година.

Резултатът от рецесията е трагично възстановяване на обществените облици на Зьодер и Лашет, които надлежно са отпред на двете провинции, най-тежко потърпевши от рецесията - Бавария и Северен Рейн - Вестфалия.

Според Мануел Бекер, учител по политически науки в университета в Бон, за момента това им дава статут на любимци в конкуренцията за мястото на Меркел. Лашет наподобява има най-голяма поддръжка, следван от 39-годишния Шпан.

Междувременно съсредоточаването на страната върху пандемията изтласка настрана други двама претенденти в борбата за заместничество на Меркел - Фридрих Мерц, някогашен авторитетен член на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката, и специалиста на ХДС по външнополитическите въпроси Норберт Рьотген.

Видеоконференцията на Меркел с автомобилния отрасъл завърши безуспешно

Никой обаче не може да каже по какъв начин ще се развие рецесията през месеците преди конгреса на ХДС през декември, когато би трябвало да бъде решен въпросът за водачеството.

"Ситуацията може да се промени доста бързо ", сподели Бекер.

Откакто пандемията удари Германия през януари, когато беше обявено за първия регистриран случай на ковид в страната, акцията за поста на Меркел всъщност е спряла.

Оттогава броят на записаните случаи в Германия скочи до 166 000, по вчерашни данни на берлинския институт "Роберт Кох ", като 140 000 инфектирани са се възстановили, а 7119 са умряли.

Но при съществуването на претенденти, разграничени за това дали да бъде общопризнат по-предпазлив метод към по-нататъшното отваряне на стопанската система или процесът да бъде интензивен, успеха в борбата за заместничество на Меркел може да реализира този, който е намерил най-хубавия излаз от ограничаващите ограничения.

В изискванията на намаляващ брой новозаразени, Германия направи тази седмица по-нататъшни стъпки за облекчение на наложените през март строги ограничавания, тласнали националната стопанска система към исторически спад.

Допитванията в началото посочваха, че Зьодер печели огромно утвърждение от гласоподавателите за извънредно внимателния си метод за слагане завършек на рестрикциите.

"Но, несъмнено, не всичко е ясно ", сподели през вчерашния ден Зьодер за немската социална телевизия, повтаряйки по-раншната си внимателна линия. Той предизвести също, че възобновяването на футболните мачове може да стане единствено при доста строги условия.

Миналия месец допитване измежду гласоподавателите, извършено от социологическата група Civey ( "Сивей " - от британското Citizen Survey/Проучване на публичното мнение) за седмичното списание "Шпигел ", сподели, че 46 % от германците поддържат 53-годишния Зьодер като претендента за канцлер, който да води консервативния блок на Меркел на изборите следващата година.

Лашет обаче постави огромни старания за слагане на бърз завършек на рестриктивните мерки, като изтъкваше, че те вредят и на обществената, и на икономическата конструкция на страната. Това оказа помощ също и за разграничаването му от Меркел, която до момента е извънредно внимателна що се отнася до прекратяването на рестриктивните мерки.

59-годишният Лашет стигна даже до такава степен да нападне националните вирусолози в мощно подложено на критика присъединяване по малкия екран. В изследването на Civey той събра едвам 9 %.

На Бекер обаче му е мъчно да се повярва, че като началник на баварския съдружник на ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС), Зьодер ще може да издигне кандидатурата си за канцлерския пост.

Това би бил едвам третият път, когато претендент на ХСС е бил отпред в общата бюлетина на ХДС-ХСС на национални избори.

Двамата предходни претенденти на ХСС за канцлер - някогашните министър председатели на Бавария Франц Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер - не съумяха при кандидатирането си на национални избори.

Самият Зьодер призна преди рецесията, че един и същи човек би трябвало да бъде водач в ХДС и претендентът на консервативния блок за канцлерския пост.

Германската войска подготвена да оказва помощ за битка с епидемията от ковид

Анегрет Крамп-Каренбауер е актуалната лидерка на ХДС, откакто Меркел се отдръпна от тази роля в опит да приготви собствен правоприемник. Но през февруари, след поредност от фалове, Крамп-Каренбауер разгласи, че се отхвърля, а вотът за неин правоприемник се отсрочи поради болестта с ковид.

Тъй като се чака икономическите последствия от рецесията да играят водеща роля в политическия живот, 64-годишният Мерц може да успее да се върне в конкуренцията.

Популярен измежду по-консервативните членове на ХДС, Мерц е някогашен немски управител на американската корпорация за ръководство на вложения "Блекрок " (Blackrock) и поради това се радва на известно почитание измежду гласоподавателите за своя опит в бизнеса.

Мерц има и неповторима подготовка за канцлерския пост. Досега той е единственият претендент, който е дал позитивна проба за ковид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР