Вероятно ще има възстановяване на цените на урана през 2023

...
Вероятно ще има възстановяване на цените на урана през 2023
Коментари Харесай

Експерти прогнозират поскъпване на урана

Вероятно ще има възобновяване на цените на урана през 2023 година, защото нуклеарната сила възвърна известността си. Около това мнение се сплотиха експерти на конференция за вложение в запаси във Ванкувър (VRIC).

На фона на енергийната рецесия, ускорена от руско-украинската война, страни като Япония, Франция, Южна Корея, Индия, Обединеното кралство, Съединени американски щати и Германия неотдавна оповестиха нови проекти за развиване на атомния си флот и спомагателни тласъци и финансиране за нуклеарната сила, написа Mining.com.

„ Предвид темповете на наново стартиране на атомни реактори в Япония, най-голямото търсене на уран ще пристигна от съществуващите там 40 атомни реактора “, счита Рик Рул, основен изпълнителен шеф на Sprott US Holdings. По думите му това би повишило годишното търсене на уран сред 10 и 12 милиона паунда (1 паунд = 0,4536 кг).

Даниел Мейджър, основен изпълнителен шеф на Goviex Uranium, показва, че търсенето ще се усили, до момента в който предлагането остава лимитирано. По думите му

уранът стартира годината с повишаване от 48,66 $ до над 50 $ за паунд за интервал от две седмици.

„ Има 1 милиард души на Земята, които въобще нямат достъп до електричество. 2 милиарда са енергийно небогати. Повишаването на виталния стандарт на най-бедните значи, че ще имаме потребност от повече сила от всички източници. Слънце, вятър, въглища - несъмнено. Но, нуклеарната сила е прелестен източник на евтина, надеждна и безвъглеродна базова мощ “, счита Рик Рул. По думите му някои доставки „ на зелено “ на уран може да дойдат от Казахстан, само че с нова цена, която ще е покрай 70 $ за паунд.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР