Вероятно предстоят дела и пред европейските съдилищаСправка на „Труд“ в

...
Вероятно предстоят дела и пред европейските съдилищаСправка на „Труд“ в
Коментари Харесай

Нови жалби във Върховния административен съд против българския „черен списък“

Вероятно предстоят каузи и пред европейските съдилища
Справка на „ Труд “ в системата на Върховния административен съд демонстрира, че тази седмица са подадени още няколко нови тъжби срещу Решение № 441 на Министерския съвет, с което се сътвориха така наречен „ черни описи “ на лица, свързани със глобените от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “. С това броя на жалбите се усилва, тъй като партията на Васил Божков – „ Българско лято “ още предходната седмица разгласи, че е обжалвала акта на служебния кабинет.

Припомняме, че държавното управление реши да сформира български описи по отношение на лица, които не са посочени в американския лист по “Магнитски”, само че по неразбираеми критерии са нарочени за „ свързани “ с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Под предлог, че по този начин страната щяла да бъде защитена от заплахата да бъде глобена, само че в действителност се оказа, че в тези „ черни описи “ могат да попаднат както членове на управителни органи, съдружници или акционери в притежаваните от тримата търговски сдружения, по този начин и „ асоциирани “ с тях лица, каквото и да значи това. А в случай, че няма законова рамка за протичащото се, водещи адвокати към този момент дефинираха дейностите на кабинета като ослепителен образец за административен и противоконституционен произвол. Учудващо, вместо да поправя дейностите си, държавното управление даже задълбочи казуса, тъй като министър председателят Стефан Янев насърчи и частните субекти да лимитират контактите си с фигуриращите в българския лист сдружения и физически лица.

Упоритостта на новите властимащи да газят закона и конституцията сигурно намира своето пояснение в желанието им да симулират пред обществото интензивност, още повече в предизборна конюнктура, само че това изрично не трябва да бъде за сметка на по този начин мъчно извоюваната през годините народна власт, основаваща се на върховенството на правото.

В понеделник Софийският градски съд случайно е постановил(по мотив дело по неплатежоспособност на една от компаниите на Васил Божков), че включването на субекти в „ черния лист “ няма никаква правна стойност, само че до момента в който Върховният административен съд не излезе с подобаващ акт, че стопира осъществяването на решението на Министерския съвет (каквото искане е направила партията „ Българско лято “ съгласно декларираното в уеб страницата на организацията, а евентуално сходна молба попада и в новите жалби), явно описите ще работят освен юридически, само че и в действителност. Лишавайки по един извънредно низък метод глобените от опцията да бъдат пълноправни участници в гражданския оборот. Така на процедура посочените с пръст от кабинета „ Янев “ лица, за които няма влезнали в действие правосъдни и административни актове установяващи каквито и да било техни нарушавания на българското и европейското законодателство, се оказват в ситуацията да бъдат третирани като „ наказани “ и ще бъдат лишени от правото им да имат връзки освен с държавната администрация и държавните сдружения, а и с банките и всички частни субекти. Т.е. страната непосредствено абдикира от връзката си с тези български жители, което е освен в прорез с техните съществени конституционни права, само че де факто трансформира България в тоталитарна страна, в която можеш да бъдеш лишен от цивилен права без съд и присъда.

В този смисъл и откакто е публично сезиран от наранени от описите лица, става необходимо Върховният административен съд да се произнесе оптимално бързо, както по отношение на законосъобразността на решението на министерския съвет, по този начин и по отношение на неговото прекъсване, тъй като това решение се извършва авансово (списъците към този момент са факт) макар че не е влезнало в действие, заради подадените против него тъжби. В противоположен случай сигурно ще последват и голям брой каузи, в това число за компенсации, както пред Европейския съд за правата на индивида в Страсбург, по този начин и пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. А там надали ще подминат с лека ръка нарушаването на основополагащите правила на Съюза(като да вземем за пример Регламент (ЕО) № 2271/96 от 22.11.1996г.), съгласно които извънтериториалното използване на законодателството на трета страна за налагане на ограничаващи ограничения на физически или юридически лица, е безусловно неприемливо на територията на страните – членки на Европейски Съюз.

Така че явно следва сериозен тест за правосъдната ни система и съответно за Върховния административен съд, поради формираните пред него производства свързани с „ черните описи “. Тест, който ще покаже дали правораздаването ни се основава на спазването на закона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР