Вероятно поколенията Y и милениумите са първите в България, които

...
Вероятно поколенията Y и милениумите са първите в България, които
Коментари Харесай

Лятната ваканция като растящ бизнес

Вероятно поколенията Y и милениумите са първите в България, които са усетили доста осезаемо тежестта на „ скритите разноски “ за обучение и неофициални занимания за деца. Икономическата динамичност от последните 20 години, както и разривът сред официално обучение и условията на действителната стопанска система, късното отдръпване от трудовия пазар на баба и дядо, са единствено част от факторите извънкласните занимания през образователния интервал и занималните през лятната почивка да станат неизбежна потребност.

Това се удостоверява и от скорошния отчет „ Бележник 2023 “ на Националната мрежа за децата за политиките на страната в тази сфера. Според данните просветителните разлики и сегрегация стават все по-дълбоки, а триумфът на децата в учебно заведение е директно обвързван с обитаемото място и социално-икономическия статус на фамилиите им.

Масовият спорт за деца е хронично недофинансиран и записването на децата на спорт зависи от желанието и бюджета на фамилията. Амортизираната или изчезнала спортна база отвън най-големите градове на страната оставя децата без благоприятни условия. Но, въпреки това, тази обстановка сътвори опция за развиването на нова пазарна сфера, която надгражда предложенията към родителите и дава на децата опция да се учат, да се забавляват и да се развиват, тъй че да надскочат рестриктивните мерки на системата.

Но каква е цената за триумф в тази сфера и за какво таксата варира от 100 до 1000 лева на седмица занимания? Ако в Съединени американски щати има годишен растеж от 75% на записванията за летни лагери през 2022 година, можем единствено да допускаме какъв брой по-големи биха били бизнес опциите в този бранш в Европа. Засега няма статистика за България, а режимът на регистрация прави мъчно следенето на развиването на бранша. А по какъв начин се подсигурява качеството? И какво търсят родителите преди всичко – качество или цена? Устойчив ли е този бизнес и има ли задоволително регулация?

Търсим отговорите от три дами, които се занимават с организацията на детски занимания:

Мариела Станулова:
Най-важни са преподавателите


Мариела Станулова е обществен подхващам и уредник на „ Академия за родители “ и събития, ориентирани към родители и учители – Снимка Личен списък
Г-жо Станулова, като уредник на събития за деца с присъединяване на доста организации и марки, съгласно Вас какво характеризира пазара на занимания за деца?
В огромните градове има доста занимания за деца, защото другояче доста от родителите не биха могли да работят – няма кой да гледа децата през лятото. Затова тези занимания вземат решение главно два казуса за родителите - запълват неучебното време, само че и развиват детето в избрана област.

Има сериозна конкуренция в областта на заниманията. Например, програмирането и роботиката станаха доста известни и към този момент над 10 организации специализират точно в тази сфера. Отделно има доста частни занимални, фокусирани към писане на домашни и наваксване с пропуснат материал в учебно заведение.
Заниманията за деца са обществен бизнес, който има пазарна логичност. Има ли задоволително оферти и следват ли те детето?
Има доста занимания, фокусирани към няколко съществени посоки - математика и български език, непознат език, програмиране, спорт, преходи в планината. За благополучие започнаха да се появяват и по-иновативни занимални, като да вземем за пример седмица на село, грижа за коне и спане в каравани, прочувствена просветеност, галактически лагер, музикално-артистични школи измежду природата. Тоест, фокусът е към по-непопулярни сфери, като и от време на време сплотяват занимания, които да са забавни и за детето, и за родителя.
Как родителите контролират пазара?
Родителите търсят най-хубавото за децата си и непрестанно съпоставят това, което се предлага като качество (мнения от други родители), само че и на равнище такса и логистика (доколко нещо е елементарно налично или има организиран транспорт). Родителите станаха по-взискателни, което неизбежно ще увеличи качеството на по-слабите занимални, в случай че желаят да оцелеят.
За Вас като бизнесмен и родител, какъв е оптималният микс на цена и качество за услугите детски занимания и лагери?
Моето дете е посещавало спортна занималня против 100 лева на седмица, а също и лагер с пътешестване и изхранване против 800 лева на седмица. За мен при тези занимания постоянно са водещи хората зад тях. Има неповторими хора, в чиито занимални колкото и пъти да вървиш, постоянно ще научиш нещо. И те са цялостни за дълго време напред.
Как решавате кои уредници на занимания за деца да поканите на събитията Ви?
Търсим разнородни организации, с цел да е оптимално забавно за децата, както и такива, които са подготвени да чуят противоположна връзка и да усъвършенстват това, което вършат.

Десислава Маринова:
Интересът е към всеобщи и бюджетни занимания


Десислава Маринова-Гълъбов е приключила НСА “Васил Левски ” с три педагогичен специалности (физическо образование и спорт, алпийски ски и учител по йога за деца и възрастни). Създател е на Active kids – целогодишна стратегия за деца за занимания навън – Снимка Личен списък
Г-жо Маринова, каква е конкуренцията във Вашата сфера? Има ли условия за напредък, за резистентен бизнес?
В последните 10 години се вижда усилване на търсенето на услуги в помощ на родителите. Това докара до повсеместен растеж на бранша, за жалост, не наложително в интерес на разнообразието и качеството. Наблюдава се най-вече интерес към по-масовите и бюджетни занимания за деца. Ние залагаме на образование в дребни групи, съгласно самостоятелните потребности на децата, което е сегмент с още по-големи провокации.
Как се контролира Вашият бизнес? Доколко страната е намесена?
Формално е добре контролиран с съответни условия и значително благоприятни условия за локално и европейско финансиране. Друг въпрос е до каква степен тези регулации се съблюдават и управляват. Има нелоялна конкуренция в лицето на организации, работещи без нужния опит и лицензи, които взаимстват стратегии и занижават критериите. Това крие неоправдани опасности за здравето и сигурността при заниманията навън.
Има ли задоволително оферти?
Пазарната обстановка води до това множеството оферти за интензивности за деца да са съсредоточени в столицата и в няколко по-големи градове. Родители от страната споделят за липса на занимания през лятната почивка.
Как родителите контролират пазара?
Родителите са тези, които биха могли да контролират пазара, съгласно потребностите и желанията си. Но прекомерно постоянно икономическите действителности са тези, които преобладават вземането на решения. Това води до все по-постен вид на услугата. За мен като родител компромисът може да бъде само с цената, тъй като неприятното качество при грижите за деца може да има дълготрайни нежелателни резултати. От тази позиция, когато става въпрос за нововъведения и налагане на трендове, това по-скоро е ангажимент и изпитание от нас, като реализатори и експерти - да осведомяваме за нови благоприятни условия, в които сме придобили квалификации и да предложим по-интересен артикул.
Как развивате маркетинга си?
Използваме всички благоприятни условия на цифровия и обичаен маркетинг, имайки поради дребния локален пазар и наситената конкуренция. Най-добрият работещ канал е персоналната рекомендация. При работа с деца, какъвто и маркетингов модел да се ползва, той първо би трябвало да стъпи на качество и отношение.

Александра Иванова:
Качествените просветителни услуги постоянно ще се търсят


Александра Иванова е била участник в програмата „ Заедно час “ за учители. От пет години е притежател на просветителни центрове по ментална аритметика - Снимка Личен списък
Г-жо Иванова, каква е пазарната ниша за спомагателни детски занимания?
Определено има пазарна ниша за качествени спомагателни занимания. Образователна ни система буксува и родителите търсят метод да компенсират и да обезпечат качествено обучение на децата си по-различни способи.

Качествените услуги постоянно ще имат условия за напредък, защото и най-хубавата система не би могла да достави на 100% обучение съгласно потребностите на всяко дете. В България има разнородни занимания с друга устременост. Естествено, съгласно потребностите, които се следят, се появяват нови занимания. Тенденциите, които родителите следват, по-скоро се управляват от потребностите на детето.
Има ли задоволително необятен диапазон услуги за фамилии с друг бюджет? Предлагате ли  услуга, налична за фамилии с ниски приходи?
Има задоволително необятен диапазон от цени на пазара, само че не доставят едно и също качество на услугата. По-ниската цена нормално се дължи на по-малко вложен човешки запас и по-голям брой участници в едно занятие. Макар и не в размера в който ми се желае, само че въпреки всичко съумяваме да предоставим немалки отстъпки за фамилии с две деца и за многодетни фамилии.
Как си намирате фрагменти?
Трудно, с доста търсене, диалози, договаряния. Не сме склонни да наемем човек, който не е подобаващ, тъй като работим с деца и е значимо да сме сигурни, че всеки ще се раздаде на 100%.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР