Вероятно не сте чували за семейство Саклер, но може би

...
Вероятно не сте чували за семейство Саклер, но може би
Коментари Харесай

Защо семейство, което е сред най-големите дарители на музеи и галерии, е най-мразеното“ в САЩ?

Вероятно не сте чували за семейство Саклер, само че може би сте попадали на обекти, сътворени с техни дарения.

Англо-американската милиардерска династия Саклер e известна със своята филантропска активност, ориентирана към най-известните английски художествени галерии, музеи, театри и университети.

Източникът на парите, които фамилията обилно подарява обаче, е фармацевтичната компания Purdue Pharma, известна с производството на опиати и най-много накротика - оксикодон. Тъй като наркотичното вещество и опиатите са предизвикали редица проблеми и даже гибел, светът на изкуството към този момент отхвърля да приема даренията на богата фамилия, написа BBC.

Галериите Tate, National Portrait Gallery и музеят Solomon R Guggenhem в Ню Йорк, който е получил над 9 милиона $ дарения от семейство Саклер, се отхвърлят от помощта му и няма да одобряват повече финансови средства.

Кои са в действителност семейство Саклер?

Подемът на семейството стартира от трима братя, които са лекари - Артур, Мортимър и Реймънд. През ранните 50 години на предишния век те купуват здравната компания Purdue Frederick, която по-късно носи името Purdue Pharma. Всеки от братята е имал 1/3 от компанията, само че когато Артур умира през 1987 година, другите двама купуват каузи му. Компанията стартира да създава наркотичното вещество оксикодон, което става известно през 1996 година на американския пазар.
 Артур Саклер
Източник:

Артур Саклер

На производството на опиати семейството дължи и насъбраното си положение, което понастоящем възлиза на 13 милиарда $.

Благодарение на компанията Purdue и дарените средства, името на фамилията може да се види в Лувъра, в Музея на изкуствата в Ню Йорк, в музея Виктория и Албърт, в галериите Serpentine и в Shakespeare`s Globe, както и в доста други известни обекти.

Според хора на изкуството, Саклер употребяват филантропията, с цел да " изперат репутацията си ". Те настояват, че семейството е спечелила благосъстоянието си посредством продажба на опиати.

Семейството от своя страна споделя:

" Съдебните искове основават неверна престава и водят до рецензии по наш адрес, само че ние оставаме отдадени на ролята ни за човешкото здраве. Саклер подаряват повече от половин век в региона на науката, изкуството и образованието и това няма да се промени. "

Какъв е казусът?

Компанията Purdue Pharma e изправена пред стотици правосъдни каузи поради веществото оксикодон. Тя е упрекната за използването на заблуждаващи маркетингови практики, които са убеждавали лекарите да предписват медикамента на пациентите, омаловажавайки заплахата от корист и пристрастяване.

От компанията отхвърлят изказванията, като настояват, че оксикодонът е бил предписван главно за ракови болести, а потреблението му се равнява на 2% от всички предписвани опиати. Жалба против бизнеса на Саклер има и от основния прокурор на Масачузетс Маура Хили, която е разгласила документи, уличаващи фамилията в нечестни търговски и хуманни практики.

Какво ще предприеме семейство Саклер и фармацевтичната компания?

От компанията обявиха, че ще отхвърлят всички обвинявания. Освен това има спекулации, че компанията може да подаде молба за фалит по " Глава 11 ", като по този начин автоматизирано ще отпаднат всички обвинявания и това ще разреши на компанията да се реорганизира.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР