С предстоящото спиране на работата на правителството на САЩ, какво ще се случи с икономиката?

...
Вероятно не е изненада, че вътрешните борби между републиканците провалиха
Коментари Харесай

Вероятно не е изненада, че вътрешните борби между републиканците провалиха временна мярка в петък в Камарата на представителите, предназначена да предотврати спирането на работата на правителството на 30 септември.

Това е крайният срок за одобряване на ново бюджетно законодателство за финансиране на правителството на Съединените щати през следващата фискална година — която започва в неделя.

Продължете да четете

списъка от 3 елемента. Може ли спирането на работата на правителството на САЩ да бъде предотвратено?Закриването на правителството на САЩ може да се отрази негативно на кредита му, предупреждава Moody'sЩе законодателите на САЩ ще предотвратят предстоящото затваряне на правителството? Всичко, което трябва да знаетекрай на списъка

Но с фракция от твърдолинейни републиканци, които отказват да приемат каквото и да е законодателство без масивни съкращения на дискреционното финансиране, страната сега се взира в възможно затваряне на всички федерални функции, които се считат за несъществени.

Дори онези, които се смятат за основни, няма да получат пълно заплащане, каза Джъстин Бегли, икономист в Moody’s Analytics, въпреки че ще получат пълните си заплати, след като спирането приключи.

„Стигнахме дотук, защото политическото пристрастие изглежда е повишено“, обясни Бегли.

Докато Конгресът на САЩ решава кое е от съществено значение и кое не – линията обикновено се тегли в безопасност – липсата на държавни средства означава липса на държавни разходи.

Това може да остави стотици хиляди федерални работници без заплащане и милиони граждани без достъп до програми като хранителна помощ.

В зависимост от продължителността на спирането икономиката на САЩ като цяло също може да се влоши.

Спиране от две до четири седмици е най-вероятният сценарий, каза Бегли.

И макар че това би имало известно въздействие върху икономиката — икономистите се различават по въпроса колко лоша може да стане ситуацията —  има и опасения, че кредитният рейтинг на САЩ може да пострада, повишавайки лихвените проценти по държавните заеми.

Миналия месец Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на САЩ с една степен на фона на кризата с тавана на дълга и политическите разделения. По-рано тази седмица Moody's предупреди, че спирането ще се отрази негативно на кредита на правителството: в момента се посочва, че САЩ имат рейтинг AAA, най-високият възможен.

Загуба за икономиката

Около една четвърт от брутния вътрешен продукт на САЩ са държавни разходи. Ако тези разходи бъдат „сериозно намалени“, Бегли каза, че това ще има всякакви странични ефекти върху инвестициите и потреблението, засягайки икономиката като цяло.

За всяка седмица, в която спирането продължава, може да има потенциални загуби от 0,1 до 0,2 процентни пункта от тримесечния икономически растеж, според Джаред Бърнстейн, председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом.

Икономисти от Goldman Sachs, междувременно, намалиха това число до 0,2 процентни пункта за всяка седмица спиране.

В случай на спиране за четири седмици, Moody’s прогнозира намаление на БВП с 0,4 процентни пункта, но тази цифра не е сигурна, тъй като има комбиниран ефект, каза Бегли, който може да доведе до по-високо число.

Най-лошият сценарий е спиране за пълно тримесечие. Това може да доведе до намаление с 2 процентни пункта на растежа на БВП, изчислява Moody’s.

„Загубените часове, заплати, производителност от служители на федералното правителство... ще намалят БВП“, каза Бегли.


Въпреки че икономистите очакват известно възстановяване след постъпването на просрочените заплати на държавните служители, ще има постоянна загуба на часове и заплати от около пет милиона държавни изпълнители, малко половината от които се очаква да бъдат засегнати от спирането.

Дългото затваряне също означава по-малко заеми за малък бизнес и по-малко компании, регистрирани на фондовия пазар. Всъщност Гари Генслър, председател на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, призова компаниите, които са готови да се регистрират, да го направят преди затварянето: Ако несъществените държавни услуги бъдат замразени, процесът на преразглеждане на компаниите да станат публични на фондовия пазар ще се забави до пълзене.

Всичко това е в допълнение към втория месец на ниско потребителско доверие през септември.

След това има друг сценарий. Ако спирането продължи през цялото тримесечие и достигне 1 януари, правителството ще бъде принудено да направи автоматично намаление с един процент на дискреционните разходи, давайки на твърдолинейните републиканци поне част от това, което искат.

Какви са възможните сценарии занапред?

В момента опциите за избягване на спиране намаляват.

Всяка година Конгресът трябва да приеме 12 законопроекта за бюджетни кредити, за да поддържа правителството работещо – но този процес едва ли ще бъде завършен преди да изтече времето.

Вместо това Конгресът би могъл вместо това да прокара временна мярка — наречена „продължаваща резолюция“ или CR — за временно финансиране на правителството, докато то продължава да работи по законопроектите за бюджетни кредити.

Но твърдолинейните републиканци отхвърлиха перспективата за краткосрочно решение.

„Конгресите само влошиха положението на американската икономика“, написа в социалните медии един от тези конгресмени, Анди Бигс.

Докато петъчната временна мярка в Камарата на представителите беше отхвърлена с гласуване от 198 срещу 232, демократите в Камарата възлагат надеждите си на отделна двупартийна временна стъпка, която потенциално може да пристигне от Сената.

Не е ясно обаче дали председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти – водещият републиканец в долната камара – би внесъл законопроекта на Сената в залата.

Крайнодесните републиканци заплашиха да оттеглят поста му, ако го направи.

„Става все по-ясно, че републиканците ще поемат тежестта на вината за затварянето, което може да свали партизанските стени между Маккарти и неговите съюзници и демократите в Камарата на представителите и Сената“, каза Бегли.

Въпреки това, остава неясно дали контролът върху републиканците ще доведе до ефективни действия.

„Допълнителният натиск означава, че все още е възможно по-кратко спиране от две до три седмици, но повишеното вътрешнопартийно напрежение увеличава риска спирането да стане малко по-дълго“, добави той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР