Вероятно на 6 октомври Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия ще

...
Вероятно на 6 октомври Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия ще
Коментари Харесай

На 6 октомври вероятно ще бъде върнат лицензът на "Емко", но продукцията му няма да бъде изнесена

Вероятно на 6 октомври Междуведомственият съвет по отбранителната промишленост ще възвърне спрения лиценз на компанията " Емко ", само че това към този момент няма да има значение: договорите й с задграничния покупател са към този момент преструктурирани от Кинтекс и няма да бъдат изпълнени и не е ясно какво ще стане с създадената от " Емко " и приготвена за експедиция продукция.

Това се разбра от чуването на министъра на стопанската система Емил Караниколов пред Икономическата комисия, по искане на депутати след митинга на чиновници от компанията предходната сряда пред Народното събрание.

" Емко " е имала три контракта за експорт на продукция от експортьора " Кинтекс ". Двата контракта е трябвало да бъдат изпълнени до края на септември, третият - до края на октомври. Но защото " Емко " не могла да отговори на условията на митническия надзор /а не могла тъй като в това време й е лишен лицензът/, Кинтекс пристъпил към повреждане на договорите с " Емко ". Но с цел да обезпечи личния си интерес и на страната, незабавно подписал контракт с ВМЗ-Сопот, който също е производител на въпросните военни произведения, сподели Караниколов. И тъй като ВМЗ-Сопот е предложил по-ниска с 10 % цена, то неустойките които ще бъдат платени за забавянето, ще бъдат обезщетени и даже с облага.

Всичко това било допустимо, тъй като в договорите попадала уговорка че е допустимо закъснение на доставката с 20 седмици. От " третата страна " /купувачът/ поискали единствено да знаят с каква веселба ще бъде доставена контрактуваната продукция, дали отговор сме че с 6 седмици ще бъде забавена, т.е. първите два контракта ще бъдат изпълнени в средата на ноември, а третият в средата на декември. Следващата доставка, която е за март, ще бъде безспорна облага за Кинтекс, ще създадем всичко да няма забавянве ", добави министърът.

Това изясни Караниколов във встъпителното си ревю.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР