Вероятно малцина знаят, че на Земята има подправка, която е

...
Вероятно малцина знаят, че на Земята има подправка, която е
Коментари Харесай

Най-скъпата подправка в света, която струва повече от злато

Вероятно малко на брой знаят, че на Земята има фалшификация, която е по-ценна от трюфелите, уасаби и даже от златото. Въпреки че са я виждали - с нежните ѝ червени стръкчета, от които е належащо едвам минимално количество, с цел да влияе мощно на усета. Става дума, несъмнено, за шафрана.

Той се извлича от лилавите цветове на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Трите близалца на цвета - женските репродуктивни органи на растението и част от шийката му се изсушават, с цел да се трансфорат в най-ценната подправка в света.

Но за какво тя е толкоз скъпа? Отчасти тъй като събирането на реколтата е " същински призрачен сън ". Това става напълно на " на ръка ", а един кг шафран се добива от почти 75 000 цвята. Като се прибави и фактът, че цветето цъфти единствено в някои елементи на света през няколко къси седмици от годината - всичко това още повече усложнява обстановката.

Веднъж набрани, цветовете са извънредно нежни и би трябвало да се обработват деликатно, което прави процеса на развъждане още по-сложен и безценен. Те се разстилат върху необятни съдове и се сушат постепенно на дървени въглища. Това още веднъж усилва разноските, защото процесът лишава доста време и не няма метод да бъде забързан.

Пазарната цена на същинския шафран е сред 2 000 и 10 000 $ за кг, тъй че може би не е изненадващо, че съществуват много подправени други възможности. В предишното за шафран се е представяло всичко - от боядисана царевична коприна, нишки от цвекло и даже смачкани червени части хартия.

Ключът към достоверния и първокачествен шафран е в аромата му, което значи, че по време на индустриалния развой се съблюдават високи стандарти. Този мирис също не се поддържа елементарно - по тази причина шафранът има къс период на валидност и би трябвало да се съхранява вярно.

А повода този безценен артикул да е толкоз издирван в кулинарията е, че поради характерния сладостен, земен усет, който придава на храната неповторим мирис и усет. Освен това може да усъвършенства външния тип на храната, като я оцвети в привлекателно златисто.

Все отново, хубавото е, макар плашещата цена, че от подправката се нуждаем от напълно малко количество, с цел да реализираме стремежи уникален , прецизират от IFL Science.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР